У цифровому еквіваленті це означає, що за постійних цін річний обсяг продажів нових друкарських машин, включаючи до- та післядрукарське обладнання, з 2018 р. скоротився на $2,37 млрд. У той час як у 2023 р. обсяг продажів досягне $16,79 млрд.

У наступні п’ять років прогнозується зниження річного обсягу продажів (на 0,5% на рік), який у постійних цінах досягне $16,41 млрд у 2028 році.

Зазначається, що цей спад найпомітніший на розвинених ринках, таких як Північна Америка, Західна Європа, Японія та Австралія, де перехід ЗМІ та засобів комунікації в діджитальний (цифровий формат) найбільш помітний. Обсяг продажів друкарського обладнання лише на цих чотирьох ринках у сукупності у 2028 р. становитиме $6,11 млрд, що на 19% менше, ніж у 2018 році. Незважаючи на географічні зміни у попиті на друковані видання, США залишаться найбільшим ринком продажів нового обладнання, за ним йде Китай, потім — Японія, Великобританія та Німеччина.

У той час, як в Азії існують можливості для зростання продажів комплектуючих на нових ринках, «істотних змін серед країн, що займають перші місця, не відбудеться». Зі зниженням обсягів продажу друкованої та графічної продукції спостерігатиметься падіння попиту на аналоговий друк. Найбільший спад очікується в продажі офсетних машин. Зокрема, на перспективи офсету суттєво впливає і впливатиме надалі зниження попиту на друковані журнали та газети.

Офсетний друк втрачатиме обсяги продажу впродовж прогнозованого періоду. Почасти це буде пов’язано зі встановленням потужніших друкарських машин дуже великого формату (VLF) та скороченням кількості машин малих форматів B1, B2 та B3.

На думку Smithersобсяги продажу флексографічного обладнання наступні п’ять років зростатимуть. В основному це буде пов’язано зі зростанням ринку етикетки та гнучкого паковання.

Для постачальників ЦДМ результати звіту виглядають оптимістичнішими: продаж обладнання для струменевого та тонерного друку зростатиме. Настільки, що у 2026 р. продаж таких цифрових друкарських систем вперше буде більшим за продаж аналогових у грошовому еквіваленті. Переважну частину цього зростання зумовить струменевий друк, оскільки саме на дослідження та розробки струменевих друкарських систем наразі витрачаються значні суми.

Завдяки цьому швидкість і якість струменевого друку підвищуватимуться, а попит на персоналізацію та короткі наклади призведе до того, що дедалі більше замовлень з аналогового друку перейде на струменевий. Крім того, нині спостерігається різке зростання інсталяцій струменевого обладнання високої продуктивності в сегменті цифрового паковання.

За оцінками Smithers, у 2028 р. кількість встановлених промислових однопрохідних струменевих друкарських машин перевищить 3800 одиниць, порівняно з 3048 у 2023 р. та 1998 у 2018 році. Кількість листових струменевих друкарських машин, що працюють, зростає ще швидше: за прогнозами, у 2028 р. їх буде 3276, що більше, ніж 1451 у 2023 р. і лише 385 у 2018 році.

Нагалошується на автоматизації не лише друкарських процесів, але й на інтеграції в онлайн-платформи надання послуг. З розвитком ланцюжків постачання OEM-виробники друкарського обладнання зможуть знайти нові можливості для отримання прибутку при використанні ПЗ власної розробки та послуг підтримки, які допоможуть операторам максимально збільшити ефективний час роботи друкарського обладнання, швидше усувати несправності та оптимізувати продуктивність друку.

Важливо відзначити, що на вибори технологій друку, у т.ч. впливають високі ціни на нафту та газ, які стимулюють інтерес до більш енергоефективного друкарського обладнання. Звичайно, це допомагає знизити «вуглецевий слід» у сегменті друку, поряд з набором інших екорішень: оптимізація процесу приладки, водні фарби та чорнила, поліпшення обробки підкладок для харчового та технічного картонів, фарби на біооснові.