«Ми здійснили велику роботу, щоб зібрати потрібну кількість графічних наборів медичних попереджень (текстових та ілюстративних) для пачок тютюновмісних виробів, зверталися до всіх прогресивних країн. Серед отриманих обирали ті, що показали найкращу ефективність в інших країнах.

За підсумком – до фінального варіанту було включено графічні набори з таких країн: Канада, Австралія і Таїланд, а також двох неурядових організацій: Vital strategy та «Діти, вільні від тютюну». Тож ми маємо потрібну кількість варіантів наборів маркування пачок і затвердимо їх найближчим часом», — розповів заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.
За даними Державної служби статистики, з 2008-го до 2020 року поширеність куріння серед населення віком від 12 років знизилася на 36%.

«Це доказ того, що вектор боротьби з курінням обраний вірно. Водночас треба посилювати роботу із запобігання курінню серед неповнолітніх. За прогнозами ВООЗ, до 2025 року ми мали б досягти зниження поширеності вживання тютюну ще на 25,9%, але розуміємо, що через повномасштабну війну, скоріш за все, цього показника не досягнемо. Тож наше завдання — вжити можливих заходів, щоб наш поступ не припинився», – наголосив Кузін.
Така динаміка є результатом дотримання вимог конвенції та прийняття важливих стратегічних рішень: підвищення акцизів на тютюнові вироби, повної заборони куріння в громадських місцях, а також заборони реклами тютюнових виробів.
У МОЗ нагадали, що в Україні діє семирічний план зі збільшення податку на тютюнові вироби до 2024 року. Така податкова політика визнана у світі найкращою практикою. Також Верховна Рада у 2020 році скоригувала рівні оподаткування тютюнових виробів для електричного нагрівання до рівня звичайних цигарок і запровадила податки на нікотин. У 2020 р. ринок тютюну в Україні скоротився на 10–12% завдяки підвищенню ставок оподаткування.