Два біополімери, гуарова камедь (різновид бобів) і альгінат (отриманий з бурих водоростей), були змішані з вуглецевими крапками (наноматеріал) для створення нанокомпозитної плівки, яка успішно використовувалася для визначення відносної вологості. Інтелектуальний датчик заснований на механізмах флуоресценції «вмикання-вимикання» проти вологості.

Харчова промисловість має зростаючу потребу в нетоксичних, біологічно розкладаних, недорогих та екологічно чистих пакувальних матеріалах для заміни матеріалів на основі нафти. Крім того, вона потребує розумного й активного пакувального матеріалу, щоб виявляти та повідомляти про якість їжі в режимі реального часу. Такі розумні та активні пакувальні системи реагують на сигнали під час взаємодії з середовищем пакування харчових продуктів. Швидкопсувні упаковані продукти легко пошкоджуються змінами відносної вологості.

Нанокомпозитна плівка демонструє зміну флуоресценції за наявності високої вологості. Таким чином, виготовлена нанокомпозитна плівка може контролювати свіжість упакованої їжі, використовуючи лише джерело УФ-світла. «Розумне та активне паковання може допомогти споживачам вибрати свіжий продукт, не відкриваючи паковання. Таке інноваційне паковання підвищує продажі та скорочує час споживачів на ідентифікацію свіжих харчових продуктів», — сказав Чоудхурі.