Видавництво «Волинські обереги» з Рівного працює на ринку вже 24 роки. Починало підприємство з друку нескладної, переважно монохромної продукції, на однокольорових офсетних друкарських машинах. У 2013 р. директор видавництва Віталій Власюк зробив ставку на цифровий друк, і підприємству поступово вдалося розвинути цей напрямок та стабільно видавати більше ста назв книжок на рік.
Цього року «Волинські обереги» стали першим в Україні власником ЦДМ оновленої лінійки ЦДМ середньої продуктивності Konica Minolta AccurioPress С7090. Чому ж видавництво надало перевагу не черговій лайтовій ЦДМ, а більш потужному виробничому інструменту, та які зміни відбулися у компанії після інсталяції Konica Minolta AccurioPress С7090, ми з’ясували у розмові з директором компанії.

ЦИФРОВИЙ ВЕКТОР
Видавництво «Волинські обереги» засновано 1997 р. фаховими поліграфістами Тетяною та Валерієм Власюками. Рівненська обласна друкарня, де працювала Тетяна, занепадала, тому постало питання про відкриття власної справи. Від початків існування «Волинські обереги» позиціонували себе як видавництво з виготовлення україномовної, патріотичної літератури. З року у рік розширювалася видавнича програма – поступово зростав попит на художню, наукову, спеціальну, дитячу літературу.
Нинішній директор видавництва «Волинські обереги» Віталій Власюк продовжив батьківську справу, до якої його почали залучати ще школярем. Й хоча він закінчив магістратуру фізико-технологічного факультету Рівненського державного гуманітарного університету, а згодом і аспірантуру цього ж вишу, у науці себе не бачив. У 2013 р. Тетяна Власюк передала синові всі справи, відповідно, Віталій очолює видавництво вже 8 років.

«Волинські обереги» – єдине у Рівному потужне видавництво, з повним комплексом видавничих послуг, та ще й з власною виробничою базою. Видання книг зумовлює до 90% завантаженності компанії. Крім того, «Волинські обереги» надають послуги з літературного редагування, макетування, відновлення книжок, а також друку комерційної продукції для постійного кола замовників.
«Волинські обереги» позиціонують себе як видавництво з власною друкарнею, компанія робить все власними силами й має повний спектр обладнання для виготовлення продукції у м’якій та твердій палітурці (бігувальне, фальцювальне, різальне, клейове, ниткозшивне, дротозшивне устаткування).
Замовникам пропонуються різні варіанти оформлення обкладинок – від дешевих до максимально презентабельних з вибірковим лакуванням та фольгуванням.
Знаковим для видавництва став 2008 р., коли воно отримало низку Національних відзнак. Серед них «Свята Софія» та відзнака «Ліги кращих». «Волинські обереги» – єдина компанія з Рівненської області, яка потрапила до цього рейтингу.

У 2013 р. видавництво «Волинські обереги» зробило перший крок у всесвіт цифрового друку, придбавши БФП Develop ineo+ 224e, яку Віталій Власюк побачив на виставці Rex). Поруч демонструвалися ЦДМ й інших виробників, але найбільш продуктивними виявилися перемовини саме з продавцями Develop ineo+ 224e.

Хвилюючі миті інсталяції Konica Minolta AccurioPress С7090

На той момент вартість машини здавалася досить значною, але Віталій вирішив інвестувати кошти у «цифру», бо після кризи 2008 р. обсяги виробництва відновлювалися досить повільно, а наклади ставали дедалі меншим. Develop ineo+ 224e дала змогу видавництву вийти на більш високий рівень друку обкладинок для книг та скоротити час друку коротких накладів. Хоча деякі, більш складні замовлення «Волинські обереги» розміщували у партнерів.
Наприкінці 2015 р. у «Волинських оберегах» інстальовано БФП Konica Minolta bizhub 1200p Pro. Тандем кольорової та монохромної машин дав змогу оперативно друкувати малі наклади продукції та виготовляти сигнальні примірники книг.
З 2016 р. «Волинські обереги» вже позиціонувало себе як видавництво з потужностями цифрового друку (деяким замовникам навіть доводилося пояснювати різницю між офсетним та цифровим друком). Запровадження цифрового друку значно скоротило терміни виготовлення накладів книжок – від кількох тижнів до кількох діб. Крім того, цифровий друк змінив пакет замовлень, дав змогу запропонувати послугу з друку книжок на вимогу.
У 2018 р. видавництво після презентації у Львові придбало нову, першу для себе повноцінну кольорову друкарську машину Konica Minolta AccurioPress C3080, що дало змогу значно покращити якість продукції й залучити нових клієнтів, запропонувати замовникам абсолютно новий рівень якості та швидкості друку.

Віталій Власюк, директор видавництва:
«Основні мотиви вибору видавництвом «Волинські обереги» саме Konica Minolta AccurioPress С7090 – високі продуктивність та потужність навіть при друці на досить щільних матеріалах, до 400 г/м2, економічна складова (вартість кліку), використання нового тонеру Simitri® V і, як наслідок, покращення якості друку та ламінації».

ВИДАВНИЧИЙ ПОРТФЕЛЬ ТА КОНКУРЕНТНІ ПЕРЕВАГИ
Якщо до 2013 р. «Волинські обереги» у середньому видавали 60-70 назв книжок на рік, то після інсталяції у 2013-2016 рр. кольорового та монохромного БФП і подальшої ставки на цифровий друк щороку друкується понад ста назв книжок.
За роки існування видавництво випустило близько 1200 видань загальним накладом понад 800 тис. примірників. За останні 2 роки було видано приблизно 200 книг, а це фактично кожне четверте видання області. «Волинські обереги» видають переважно краєзнавчу, наукову та художню літературу.
Середній наклад становить близько 200 примірників, але нерідко «Волинські обереги» друкують наклади у 300-500 книжок (як правило, для замовників, з якими видавництво співпрацює вже не перший рік). Чимало авторів замовляють 50-100 примірників або «книги на вимогу» зовсім обмеженими накладами чи додруковують раніше видані книжки.


ЧЕРГОВЕ ОНОВЛЕННЯ ЦДМ БУЛО НА ЧАСІ
Але не варто забувати, що у Рівному досить розвинений ринок ЦДМ: чимало продуктивних систем друку встановлено в друкарнях комерційного друку. З одного боку, чимало колег-конкурентів свідомо направляють замовників книжкової продукції до «Волинських оберегів», бо виготовлення книжок не є їхнім профільним напрямком. А з іншого боку, деякі друкарні роблять спроби друкувати книжки, оперуючи здебільшого ціновимь фактором.
Тому на часі для «Волинських оберегів» було чергове оновлення парку друкарського устаткування з можливостями високоякісного друку не лише книжкової продукції, але й повнокольорових журналів, брошур, буклетів.

На щастя, минулорічні жорсткі карантинні обмеження не завдали відчутної шкоди діяльності компанії: видавничі роботи виконувалася дистанційно, а виробництво повноцінно запрацювало вже на другий місяць після того, як було введено локдауни.
Поступово «Волинські обереги» наздогнали прогаяне, і до кінця 2020 р. вийшло на ті самі 100+ назв виданих книжок, що й у минулі роки.

Руслан Данилишин, регіональний представник з продажу продуктивних та індустріальних систем цифрового друку Konica Minolta Ukraine:

«Основні мотиви вибору видавництвом «Віталій Власюк сприйняв можливість інсталювати більш дорогу ЦДМ Konica Minolta AccurioPress С7090 як виклик. Оскільки бачив успішний досвід впровадження передових рішень на базі Сучасної друкарні «Карбон-Сервіс», компанії «Поліграфсервіс» (Рівне) та інших друкарень. Відповідно, знав, що не ризикує».

ВИБІР ТА ПРИДБАННЯ ЦДМ, ПЕРШИЙ ДОСВІД ЕКСПЛУАТАЦІЇ
Цього року «Волинські обереги» стали власником першої в Україні ЦДМ оновленої серії – Konica Minolta AccurioPress С7090, яку виробник позиціонує як устаткування для середніх друкарень, з високим рівнем автоматизації, чудовими можливостями з обробки замовлень, кольоровідтворення.
За його зізнанням, Віталій не мріяв стати першим власником саме Konica Minolta AccurioPress С7090 – скоріше, хотів замінити попередню ЦДМ на «лайтову» машину оновленої серії – Konica Minolta AccurioPress C4070. Але додаткові консультації з боку Konica Minolta Ukrainе, зокрема регіонального представника з продажу продуктивних та індустріальних систем цифрового друку Руслана Данилишина, допомогли Віталію Власюку прийняти вірне рішення щодо придбання ЦДМ. Основне завдання, яке прагнуло реалізувати видавництво, оновлюючи парк устаткування, – це покращити якість власної видавничої продукції.
Вимоги замовників змушували замислитися щодо розширення діапазону можливостей ЦДМ – насамперед, це друк на досить щільних матеріалах, покращення кольоровідтворення та якості ламінування.


Крім того, партнери видавництва «Волинські обереги» – друкарня «Поліграфсервіс» торік інсталювала флагманську ЦДМ Konica Minolta AccurioPress C12000, що друкує інноваційним тонером Simitri® V. Якість відбитків цієї машини наближена до відбитків офсетного друку (зображення матове, не об’ємне, а більш пласке) вразила Віталія Власюка. Й той факт, що у ЦДМ Konica Minolta AccurioPress С7090 використовується той самий легкоплавкий та екологічний тонер Simitri® V, вплинув на вибір фахівця. До речі, на думку Віталія Власюка, відбитки Konica Minolta AccurioPress С7090 візуально не відрізняються від видрукуваних на Konica Minolta AccurioPress C12000.
Важливо й те, що ЦДМ Konica Minolta AccurioPress C7090 може друкувати в режимі однобічного друку на аркушах розміром до 1300 мм та в режимі двобічного друку на аркушах до 900 мм, забезпечує високу якість навіть на рельєфних та текстурованих носіях.
Вже тривалий час «Волинські обереги» надають перевагу обслуговуванню ЦДМ на умовах контракту S+M. Відповідно, вартість кліку, запропонована видавництву за умови придбання Konica Minolta AccurioPress С7090, виявилася досить цікавою, відчутно меншою, ніж в ЦДМ Konica Minolta AccurioPress C3080, яка раніше була флагманською ЦДМ видавництва (до речі, вона знайшла нових власників – це одна з житомирських друкарень).
Отже, економічна складова (і можливість дещо дешевше пропонувати кольорову продукцію замовникам) виявилася одним з визначальних факторів.

Видавництво «Волинські обереги» придбало ЦДМ Konica Minolta AccurioPress С7090 у базовій комплектації:
• універсальна касета великої місткості LU 208XL;
• пристрій для вирівнювання відбитків RU-518m;
• приймальний лоток великої ємності OT-512;
• лоток ручної подачі паперу МВ-510;
• вбудований контролер друку Konica Minolta IC-609.
Варто звернути увагу, що ЦДМ у базовій комплектації може бути оснащено інтелектуальним модулем IQ-501, який гарантуєстабільність кольору та точність приведення лиця до звороту.
Модуль також дає змогу:
• автоматично контролювати якість друку (включаючи відтворення зображень при друці змінних даних) в режимі реального часу;
• робити автоматичне колірне калібрування ЦДМ;
• створювати профілі друку для конкретних носіїв.
Завдяки відлагодженому високоавтоматизованому процесу реєстрації зображень та контролю кольорів, а також автоматичному калібруванню кольорів та профілюванню, IQ-501 спрощує роботу оператора, зменшує кількість відходів друку.
«Волинські обереги» ще не розкрили повною мірою всі можливості ЦДМ Konica Minolta AccurioPress С7090 – тестування з друку на різних носіях відбувається по мірі можливості. Але вже помітна різниця у якості друку з Konica Minolta AccurioPress C3080. Крім того, раніше, ламінування обкладинок було певною мірою проблемним питанням для видавництва. А на відбитки, видрукувані тонером Simitri® V, ламінація лягає зовсім по-іншому і тримається винятково міцно.
Поява Konica Minolta AccurioPress С7090 сприяє залученню нових цільових аудиторій клієнтів, поступовому розширенню кола замовників. Бо це новий рівень друку кольорових книжок, видань для дітей, повноколірних журналів та брошур.


ПОДАЛЬША ЕВОЛЮЦІЯ
Віталій Власюк планує розширити парк ЦДМ (зокрема, до кінця року придбати одну чи дві монохромні ЦДМ, бо термін обслуговування Konica Minolta bizhub 1200p Pro за контрактом S+M закінчується). Підприємця не лякає потреба залучати кредитні кошти для придбання устаткування. Його цікавить розвиток, який без постійних інвестицій неможливий. Не виключає Віталій і можливості інсталяції власного устаткування для опорядження друкованих відбитків.