На думку, керівників друкарні «Фастпринт», Xerox® Versant® Press – одна з найкращих на ринку ЦДМ для друку на самоклеїльних матеріалах. А саме цей сегмент сьогодні є одним з найбільш перспективних на ринку поліграфії.

Звичайно, були й інші резони придбати саме Xerox® Versant® Press – економічність друку великої кількості коротких накладів, надвисокий рівень автоматизації, чудові інструменти по роботі з коліром, покращені можливості растрування зображень, поліпшення інструментів з роботи із щільними паперами та, власне, розширення діапазону щільності – до 400 г/м2.

Далися взнаки й умови, запропоновані постачальником устаткування.

 

Передісторія

Київська друкарня «Фастпринт» стала однією з перших на ринку України, де було інстальовано на початку літа 2015 р. ЦДМ Xerox® Versant® 2100 Press. Свого часу керівники компанії (яка мала на той час трирічний досвід експлуатації флагманської друкарської машини Xerox® iGen3) так пояснювали свій вибір:

«Xerox® iGen досі залишається унікальною за деякими можливостями (друк на форматі B3, якість друку на фактурних матеріалах тощо. Однак прогрес не стоїть на місці й виробники друкарської техніки пропонують сучасні рішення для цифрового друку в сегменті Graphic Arts з високою якістю відбитків і швидкістю друку рівня iGen, при цьому такі машини мають менші габарити, сучасне програмне забезпечення, споживають менше енергії. Звичайно є параметр, за яким з iGen не можуть конкурувати навіть сучасні машини «меншого калібру» — це навантаження. iGen може друкувати «з ранку до вечора» з постійною швидкістю 100+ стор/хв.

На жаль, знайти на ринку Print-on-Demand обсяги друку, які будуть адекватні можливостям iGen, дуже важко. Й друк великих обсягів замовлень з мінімальним часом на сервісне обслуговування, практично не має попиту. Та й термінові мікрозамовлення, друк пробних листів – не зовсім парафія для iGen».

Розвиток цифрового друку в Україні співвласник друкарні «Фастпринт» Юрій Іванченко  характеризує як такий, що затримався відносно західних країн, насамперед через нерозвинену економіку. В той самий час діджиталізація ринку реклами України відбулася більш стрімко. У підсумку цифра в Україні не пройшла звичайного для європейських країн шляху розвитку: щойно в країні з’явилися індустріальні ЦДМ для друку великих обсягів, власникам такого устаткування завадили «взлетіти» агрегатори збірних накладів. Згодом криза, війна, й врешті-решт більшість ніш для індустріальної цифри закрилися, й навіть транзакційний друк вже не має перспектив для розвитку, адже все тепер онлайн. Єдина на сьогодні відчутна ніша для індустріальної цифри в Україні - бути на підхваті у збірного офсету у випадках, коли не вдається зібрати повний спуск на тому чи іншому папері. В такому випадку друк цифрою дає змогу виконати замовлення з меншими збитками, чи навіть з прибутком.

Отже, менеджмент друкарні «Фастпринт» тоді вирішив придбати ЦДМ, що найкраще відповідає запитам клієнтів за якістю, швидкістю друку, можливостям друку на різних матеріалах. Нею й став Xerox® Versant® 2100 Press. Розглядалася пропозиція й іншого вендора, але саме Xerox® запропонував «золоту середину», яка влаштувала всі сторони процесу.

Досвід експлуатації виявився вдалим, тому невдовзі у медійному просторі з’явилося повідомлення від «Фастпринт»: «Друга цифрова машина Xerox® Versant® 2100 Press вже у строю! Тепер у нас, якщо висловлюватися по-модному, «кластер» :) Але головне, що ми тепер друкуємо ще швидше, надійніше й, як завжди, вчасно!»

 

Зменшити вірогідність відмови

Обидві ЦДМ Xerox® Versant® 2100 Press і досі успішно експлуатуються у друкарні «Фастпринт» (одна — п’ять років, друга – шість), За словами Юрія Іванченка, вони працюють цілком непогано, але через вік устаткування та значну кількість видрукуваних аркушів час простоювання та й вірогідність відмови зростають.

Традиційно друкарня у таких випадках чекала, поки машини майже виходили з ладу, — тоді їх замінювали на нові. Сьогодні конкуренція на ринку оперативної поліграфії суттєво зросла, а вимоги клієнтів значно підвищилися. Їм потрібні високоякісні наклади «на вчора», тому простоювання – розкіш, яку друкарня «Фастпринт» дозволити собі не може.

Тому власники друкарні «зіграли на випередження», бо продавати ЦДМ Xerox® Versant® 2100 Press, що були у вжитку, як зазвичай це робили раніше з іншими ЦДМ, не досить цікаво через суттєве зниження вартості устаткування на вторинному ринку, крім того, ресурс обох ЦДМ ще не вичерпано.

Власники друкарні «Фастпринт» вирішили не стільки розширити потужності (говорити про суттєве зростання обсягів, з яким би не впорався наявний парк устаткування, годі), скільки зменшити вірогідність відмови, придбавши нову ЦДМ. «Велика кількість машин з низькою відмовостійкістю у сумі дають високу відмовостікість», — пояснює своє та співвласника Олексія Нікончука рішення Юрій Іванченко.

 

Чому друкарні «Фастпринт» не потрібна велика ЦДМ?

Можливість придбати більш продуктивне друкарське устаткування (Xerox Iridesse Production Press, Ricoh Pro™ 9200 або Konica Minolta AccurioPress 12000/14000), ніж те, на якому останнім часом друкували в «Фастпринт», власники друкарні навіть не розглядали.

Ніша «Фастпринт» — короткі та середні наклади, й компанія не рветься збільшити кількість кліків за будь-яку ціну.

«Фастпринт» — типова цифрова друкарня і не виготовляє на власному обладнанні «офсетні» замовлення. Це друкарні збірних накладів формально мають окремо парк ЦДМ та офсетне устаткування. Але при цьому ЦДМ використовуються не лише для друку типових цифрових замовлень, але й термінових офсетних, коли не вдалося сформувати спуски. Модель роботи друкарень на кшталт «Фастпринту» принципово інша – і друкувати майже за собівартістю друкарня звичайно не стане.

Навіть коли у сегменті збірних накладів не відчувалася настільки гостра конкуренція, типовій цифровій друкарні досить складно було зібрати таку кількість дрібних замовлень, щоб завантажити велику ЦДМ. Отже, на думку Юрія Іванченка, велика цифрова машина має друкувати великі наклади, і наявність довгих накладів у цифрової друкарні — єдина причина придбати промислову ЦДМ.

Таким чином, друкарні «Фастпринт» велика машина просто непотрібна. Так, компанія друкує багато, але це «багато» складається з малих замовлень, тому промислова ЦДМ друкарні ні до чого.

А з наявним обсягом замовлень чудово порається парк з чотирьох ЦДМ (три з нихXerox® Versant®), кожна з яких має дві башти з папером. Загалом це становить 16 лотків, до кожного з яких можна завантажити по 2-3 тис. листів паперу та виконувати замовлення різних типів. Юрій Іванченко вважає, що саме наявність значної кількості малих накладів дає змогу займати стабільні позиції на ринку: «В нас багато замовників та замовлень, ми вміємо ці замовлення обробляти, знижаючи операційні витрати на кожне з них. Тому у великій ЦДМ для друкарні немає сенсу».  

 

Додаткові кольори – для асортименту!?

Не розглядали можливість у друкарні «Фастпринт» і придбати ще одну ЦДМ з додатковими кольорами.

По-перше, у друкарні вже працює Ricoh Pro™ C7200X з можливістю друку білим та прозорим тонерами. А, по-друге, аналіз використання додаткових кольорів у «Фастпринт» за останні два роки засвідчив, що придбання ще однієї машини з можливістю друку додатковими кольорами не призведе до зростання прибутку.

Отже, сьогодні додаткові кольори – здебільшого для асортименту, й відчутний заробіток можливий лише у якихось вузьких «кейсах», — вважає Юрій.

 

Мотиви вибору

Врешті-решт, у «Фастпринт» надали перевагу Xerox® Versant® 4100 Press через дві причини.

Ця ЦДМ, на думку Юрія Іванченка, краще працює з плівками із липким шаром (через конструкційні особливості модуля пічки), на ній простіше друкувати на самоклеїльних матеріалах, ніж на Ricoh Pro™ C7200X (хоча Ricoh має переваги при друці та реєстрації щільних матеріалів).

Крім того, вартість ЦДМ Xerox® Versant® 4100 Press нижча, ніж конкурентної моделі, як і вартість кліку (тут далася взнаки ринкова кон’юнктура пари євро/долар, бо у Ricoh все рахується в євро, у Xerox — у доларах, і враховуючи співвідношення 1,2 курс грає проти Ricoh – пояснює Юрій).

Компанія Xerox надала непогані умови придбання чергової ЦДМ Xerox® Versant® 4100 Press (не забуваємо про те, що вже ЦДМ Xerox® Versant® 4100 Press – вже п’ята ЦДМ виробника, встановлена у друкарні).

 

«Найбільш інтелектуальна ЦДМ на ринку»

Розробники називають Xerox® Versant® 4100 Press найбільш інтелектуальною та універсальною ЦДМ, яку можна придбати.

У новій ЦДМ вперше використовується автоматизована система PredictPrint Media Manager. Це рішення значно прискорює переналаштування машини при зміні матеріалів для друку та скорочує кількість помилок, викликаних людським фактором. Система діє на базі штучного інтелекту й автоматично встановлює оптимальні параметри роботи з папером, завантажуючи їх з бібліотеки або централізованого хмарного сховища.

Користувачеві треба лише зісканувати штрих-код носія для друку, решту PredictPrint зробить самостійно.

Крім того, PredictPrint збирає та зіставляє реальні дані від інших користувачів Versant® для постійної актуалізації налаштувань матеріалів, які з часом змінюються.

PredictPrint інтегрується з технологією Full Width Array (FWA), яка автоматизує калібрування, профілювання, приведення лиця до звороту, налаштування струмів другого перенесення, оптимізує нанесення тонеру на гладких і текстурних матеріалах і забезпечує однорідність щільності тонеру на аркуші, гарантуючи суцільність зображення на сторінці. Комплексне застосування PredictPrint та FWA допомагає спростити робочий процес, мінімізувати кількість помилок, збільшити швидкість виконання замовлень, спростити навчання та знизити навантаження на операторів.

Роздільна здатність Ultra HD підвищує плавність ліній і градієнтів, чіткість фотографій, графіки та тексту. Контролер Xerox Versant 4100 Press EX 4100 обробляє зображення з деталізацією 1200x1200 dpi і глибиною кольору 10 біт, а друкуються вони з роздільною здатністю 2400х2400 dpi.

Стабільній передачі кольору, яскравості та чіткості відбитків сприяє застосування легкоплавкого сухого EA-тонеру Xerox EA Low Melt Dry Ink з низьким рівнем блиску. Дрібні однорідні часточки тонеру дають змогу друкувати дуже тонкі лінії та підвищують якість зображення в цілому.

При цьому технологія Production Accurate Registration, що підвищує точність приведення, і циклічний контроль стабільності кольору в накладі допомагають забезпечити повторюваність результатів. Також машина підтримує автоматичне очищення тракту проходження паперу.

Перелік рекомендованих для друку на Xerox® Versant® 4100 носіїв (RML) містить матеріали, перевірені та гарантовані для оптимального використання з Versant, а також інформацію про завантаження носія до ЦДМ та правильні налаштування для оптимізації результатів друку та продуктивності.

Новим для Xerox® Versant® 4100 є перелік випробуваних субстратів (TSL), який містить папір та спеціальні носії, оцінені компанією Xerox Global Development Group з тестуванням (продуктивність, якість зображення, адгезія — із підтримкою матеріалів щільністю до 400 г/м2).

TSL містить список носіїв, які найкраще працюють на Versant з точки зору обробки паперу та якості зображення. Щоправда, при роботі з деякими щільними матеріалами швидкість може дещо знижувати: за специфікацією на більшості матеріалів Xerox® Versant® 4100 друкує зі швидкістю 100 стор. А4/хв. на щільності до 300 г/м2 і 80 стор. А4/хв. — до 400 г/м2. Але навряд чи це аж занадто критично.

Й нарешті у Xerox® Versant® 4100 застосовано чимало інших можливостей з автоматизації роботи:

  • автоматичне вилучення застряглих листів (скорочує простої, підвищує продуктивність);
  • компактний стрічковий ф’юзер (підвищує швидкість друку, плавність зображення і дає змогу друкувати на щільних матеріалах);
  • зарядні ролики з технологією автоматичного очищення (підвищують продуктивність ЦДМ);
  • інтелектуальний модуль розгладження листів (макс. розпрямляє листи з урахуванням їхнього заповнення, щільності паперу та вологості).

Із Xerox® Versant® 4100 можуть застосовуватися два варіанти RIP EFI Fiery DFE: EX 4100 і EX-P 4100, побудовані на програмній платформі Fiery FS400 Pro.

Цікавою новою функцією на серверах друку EX-P 4100 та EX 4100 є Fiery Edge.

Технологія Fiery Edge™ забезпечує бездоганну передачу кольору, плавне змішування кольорів, максимальну деталізацію тіней і чудове опрацювання зображення, без потреби додаткових налаштувань. Fiery Edge може створювати ще більш насичені, приємні кольори, зберігаючи при цьому баланс сірого та відтінки шкіри.

Інші засоби автоматизації, що входять до комплекту RIP:

  • Fiery JobExpert ™ (вбудована функція Fiery Command WorkStation®) скорочує час налаштування та обсяг відходів друку. Вона автоматично аналізує файли PDF і оперативно вибирає оптимальні налаштування друку Fiery;
  • додаток Fiery Impose-Compose для автоматизації застосування повторюваних макетів заощаджує до 70% часу на підготовку робочого завдання до друку й навіть уможливлює інтеграцію з автономними фінішерами, щоб автоматизувати робочі процеси, починаючи з додрукарської підготовки та закінчуючи післядрукарською обробкою;
  • програма Fiery FreeForm™ Create, що входить до комплекту постачання, дає змогу легко додавати змінні елементи (текст, зображення або штрих-коди) буквально декількома клацаннями миші;
  • технологія Fiery Ultra Smooth Gradients, що поєднує 10-бітну архітектуру і особливу обробку, надає плавність векторним градієнтам.

RIP EX-P 4100 обробляє завдання майже в три рази швидше, ніж EX 4100, що робить його найкращим вибором для найвимогливіших високопродуктивних середовищ.

 

Добротна еволюція добротного продукту

У Xerox® Versant® 4100 Press елементарно новіша апаратна база, зрозуміло, що значно оновився софт, а електроніка стала швидшою. За якістю друку, вважає Юрій Іванченко, Xerox® Versant® 4100 Press та Xerox® Versant® 2100 Press – перебувають майже на одному рівні, але нові Xerox® Versant® 2100 Press/Xerox® Versant® 3100 Press придбати сьогодні не можна, а Xerox® Versant® 4100 Press – їхня актуальна версія.

«Xerox® Versant® Press – це досить вдала серія ЦДМ, а Versant® 4100 Press це добротна еволюція добротного продукту», — підкреслює підприємець.

До речі, певні вдосконалення, що пропонуються у базовій версії Xerox® Versant® 4100 Press, раніше було додано й до ЦДМ Xerox® Versant® 2100 Press, що працюють у «Фастпринт» в якості апдейтів зі старших моделей. Наприклад, маховик на вузол другого переносу, який є у Xerox® Versant® 4100 Press, у попередніх моделях додавався під час апдейтів. Він покращив можливості Xerox® Versant® 2100 Press щодо роботи з щільними паперами, але їхню специфікацію ніхто переписувати не став, на відміну від Xerox® Versant® 4100 Press, що працює з багатьма матеріалами 400 г/м2 за специфікацією.

Xerox® Versant® Press – прості невибагливі ЦДМ, що просто друкують та дають змогу власникам заробляти гроші, — підводить підсумок Юрій Іванченко.