ЧАС ПЕРЕОРІЄНТАЦІЇ

Два роки тому ми писали про друкарню «Коло», саме коли компанія придбала Konica Minolta AccurioPress 3080 (до цього був досвід експлуатації ЦДМ Konica Minolta bizhub C220 та bizhub C258). Період, що минув відтоді, директор Микола Походжай називає часом пошуку своєї ніші, переорієнтації.

ЦДМ Konica Minolta AccurioPress 3080 вдало доповнила можливості Книжкової друкарні «Коло». На ній підприємство друкує малі наклади книжок для власного видавництва (крім Книжкової друкарні «Коло» в структурі компанії працює Книжкове видавництво «Коло», що дає змогу покращити ефективність залучення книжкових замовлень), а також сторонніх замовників (видавництв та авторів, що самостійно розміщують замовлення).

Крім того, друкарня змогла увійти в сегмент коротких накладів рекламно-комерційної продукції й виготовляє акцидентну продукцію (афіші та плакати), й, звичайно, флаєри, візитівки, листівки тощо.

Стала Konica Minolta AccurioPress 3080 у нагоді й при виготовленні мистецьких альбомів, коли в рамках одного проєкту треба поєднувати цифровий, трафаретний та офсетний друк. Такі мистецькі речі компанія зазвичай виготовляє короткими накладами, навіть 50 чи 100 примірників. Хоча подеколи арт-буки, на вимогу замовників, друкуються короткими (100-200 примірників) накладами виключно офсетним способом.

ВДАЛОСЯ ЗБЕРЕГТИ ПОЗИЦІЇ

Колективи видавництва та друкарні «Коло» небезпідставно пишаються низкою реалізованих видавничих проектів. Зокрема, найкращою книгою 23 Форуму видавців визнано арт-бук «Марія». Це видавничий проект за поемою Грицька Чубая із графічним опрацюванням відомих художників Володимира та Марії Гавриш.

Серед визначних видань, виготовлених останнім часом – книжка Ярослава Стешенка «Епістолярний монолог» (упорядник – Євген Пшеничний). Для виготовлення цього видання використано понад десять видів паперу, воно містить чимало вклейок, вставок.

Пандемія, зрозуміло, суттєво змінила кон’юнктуру книжкового ринку. Компанії «Коло» вдалося зберегти позиції за рахунок того, що значну частину продукції (в межах 50-60%) вона виготовляє для замовників з-за кордону.

В загальному обсязі такої продукції збільшується кількість книжок короткими накладами – і це також одна з причин посилення напряму цифрового друку, хоча лишається й чимало середніх накладів (від 500-1000 й до 4000 примірників).

Незважаючи на певні обмеження з пересування країнами логістика поліграфічної продукції не зазнала особливих змін… Й навіть кількатисячний наклад друкарня «Коло» спроможна виготовити та доставити замовнику за кордон за два тижні.

ЦИФРОВІ ПОТУЖНОСТІ ПОТРЕБУВАЛИ ПОСИЛЕННЯ

Придбавши кольорову продуктивну ЦДМ, у друкарні «Коло» одразу замислилися над посиленням потужностей монохромного цифрового друку (адже донедавна монохромні блоки деяких книжкових видань, переважно посібників для навчальних закладів виготовлялися на різографах, а художніх короткотиражних видань – на кольоровій ЦДМ).

У лютому ж цього року, щоб задовольнити потребу у високоякісному друці цифрових накладів книжкової продукції, друкарня «Коло» додатково придбала ЦДМ Konica Minolta AccurioPress 6120 з вакуумною касетою та приймальним лоткомштабельором.

Нерідко під час виготовлення офсетних накладів книжок бракувало 1-2 сторінок, а на різографі видрукувати ці аркуші з потрібною якістю було неможливо. Чимало видавництв також перш ніж розмістити замовлення на виготовлення накладу книжки замовляють «матч-принти» (1-2 сигнальні примірники), тому Konica Minolta AccurioPress 6120 стала зручним (більш рентабельним, ніж кольорова ЦДМ) інструментом для виготовлення таких от видань. І питання друку «сигналок» та надсилання замовнику вирішується впродовж 1-2 діб.

Вирізняльними рисами ЦДМ Konica Minolta AccurioPress 6120 є:

  • контроль та управління щільністю зображення;
  • автоматичне налаштування реєстрації лиця та звороту, що вкрай важливо саме для книжкового друку;
  • зручний каталог паперів;
  • робота з носіями щільністю до 350 г/м² при однобічному друці, до 300 г/м² – при двобічному;
  • підтримка двобічного сканування;
  • датчик з виявлення подвійних аркушів.

Сегмент цифрового друку книжкової продукції в Україні швидко зростає. Динамічні друкарні із значним завантаженням потребують саме таких потужних виробничих інструментів, якою є ЦДМ Konica Minolta AccurioPress 6120 продуктивністю 120 відб. А4/хв. Інноваційні технології, реалізовані в цьому рішенні, гарантують максимальний час безперервної роботи та виняткову якість монохромного друку; крім того, власники системи можуть за потреби замовити вражаючий вибір опцій післядрукарської обробки в лінію.

Після появи Konica Minolta AccurioPrint 6120 друкарня «Коло» не відчуває дискомфорту, бо всі перелічені вище питання вирішуються, й замовник лишається задоволеним. Отже, це той випадок, коли оперативність є синонімом впевненості, бо трапляються випадки, коли книжки треба віддати впродовж однієї доби.

У друкарні «Коло» цілком задоволені тривалою співпрацею з Konica Minolta Ukraine (якістю обслуговування, швидкістю реагування сервісу) й тому практично не розглядали альтернативних варіантів монохромних ЦДМ. Важливим фактором стали й фінансові умови.

ПОДАЛЬШИЙ РОЗВИТОК

Друкарня намагається органічно розвивати обидва напрямки друку книжок – цифровий та офсетний, бо передбачити, як розвиватиметься вітчизняний книжковий ринок, досить важко. На жаль, планувати подальший розвиток, роблячи ставку на співпрацю із закордонними замовниками, підприємству з Дрогобича сьогодні навіть легше, бо цей напрямок передбачуваніший. Втім, Микола Походжай сподівається й на покращення ситуації на українському книжковому ринку.

Крім напрямку оперативного виготовлення високоякісних друкованих видань короткими накладами, й друк книжкових видань на вимогу є одним з напрямків розвитку друкарства, потенціал якого вітчизняні підприємства ще не розкрили повною мірою.

Інвестиції у цифрові технології виготовлення книжок дають змогу друкарням на кшталт «Кола» плідно працювати і з авторами-початківцями (які, в свою чергу, можуть самостійно видавати книги або навіть спочатку продавати, а потім друкувати потрібну кількість примірників, швидко виводити їх на ринок), розвивати власний видавничий напрямок, надавати широкий спектр послуг іноземним та вітчизняним колегам, митцям.

Друкарня «Коло» не має жодних проблем з виготовленням видань у м’якій палітурці, а останнім часом частково автоматизувала процес з виготовлення видань у твердій палітурці (зокрема компанія має кришкоробну машину Sсhmedt, бігувальне, фальцювальне устаткування для роботи з короткими накладами книжок).

А щоб й надалі перемагати у конкурентній боротьбі, сьогодні менеджмент друкарні «Коло» планує придбати ще одну кольорову продуктивну ЦДМ.