Іспанія

Поліграфічна промисловість Іспанії останнім часом розвивалася нерівномірно, і криза COVID-19 у 2020 р. погіршила ситуацію. Відповідно до індексу виробництва друкованих та записаних носіїв даних Євростату, країна сильно постраждала від вірусу, й обсяги виробництва впали більше, ніж у будь-якій іншій країні Європи.

У розпал кризи COVID-19 — у квітні — індекс обсягу виробництва досяг лише третини середнього обсягу виробництва у 2015 році. Оскільки обсяги зменшилися порівняно з 2015 р. ще до кризи, падіння становить 60% порівняно із середнім докоронавірусним рівнем (нагадаємо, що у країнах ЄС загалом обсяги впали лише на 32% — станом на кінець серпня 2020 р. — порівняно із середнім показником 2019 р.).

Після різкого падіння, у травні та червні відбулося значне відновлення галузі, але в липні це відновлення сповільнилося. Серпень приніс черговий спад, імовірно, через другу хвилю коронавірусу, який вразив Іспанію раніше, ніж інші європейські країни.

Здається, що подальше відновлення обсягу виробництва буде більш тривалим процесом. Цілком імовірно, що ми побачимо певний перегляд даних у найближчі місяці, оскільки цифри сильно коливалися, зазначають експерти WhatTheyThink.

Малюнок 1. Обсяги друкарського виробництва в Іспанії: продуктовий індекс, 2015 = 100

Джерело: Eurostat

 

Дані індексу виробництва надають своєчасну інформацію про те, наскільки добре працюють галузі. А от дані про обсяги виробництва в мільйонах євро на рік створюють дещо позитивнішу картину для індустрії друку.

У 2018 р. в Іспанії дохід від друкованих та записаних носіїв сягнув майже €6 млрд. (частка «записаних носіїв» становить менше 1%). До цього друкарська промисловість Іспанії зазнала значного удару після фінансової кризи 2008/2009 рр. Це призвело до зниження доходів у поліграфічній галузі на 30%.

Експерти сподіваються, що вплив COVID на друкарську індустрію Іспанії не стане руйнівним, й нагадують, що дані не враховують у повному обсязі друку паковання та етикеток, а доходи від копі-шопів взагалі не враховано.

Малюнок 2. Обсяги друкарського виробництва та записаних носіїв у Іспанії (млн., €)

Source: Eurostat

 

Німеччина

У Німеччині — найбільша поліграфічна галузь у Європі, зазначає редакція порталу WhatTheyThink. Пандемія COVID-19 справді значно вплинула на друкарську галузь цієї країни (як і на інші сектори промисловості). Але експерти зазначають, що оцінити коректно цей вплив важко, бо останні дані про доходи, доступні в Євростаті, датуються 2018 роком. Втім, Євростат публікує актуальний індекс виробництва для друкованих та записаних носіїв, який вказує на те, як розвивалися обсяги виробництва на основі середніх показників 2015 року.

Найновіший індекс виробництва датується листопадом 2020 року. У розпал кризи COVID-19 у квітні 2020 р. індекс виробництва впав до 66% від середнього показника 2015 року. Загалом обсяги друкарського виробництва трохи зменшилися порівняно з 2015 р. ще до пандемії, а падіння у 2020 р. вірогідно становить 25% порівняно з середнім «докоронавірусним» рівнем.

Зазначимо, що у країнах ЄС (за підсумками 11 місяців 2020 р.) цей показник впав на 31% порівняно із середнім показником до пандемії. Після різкого падіння у березні-квітні, у травні та червні відбулося значне зростання обсягів, але в липні відновлення сповільнилося. З серпня цифри залишалися фактично незмінними, оскільки в Німеччині розпочалася друга хвиля локдауну.

До листопада 2020 р. індекс виробництва зріс, але незначно і залишається на 10% нижчим від значень до COVID. Подальше відновлення залежатиме від промисловості та сфери послуг, які сьогодні зупинені або не працюють на повну силу. Враховуючи падіння та відновлення, промислове виробництво може зменшитися на 10-15%, прогнозують у WhatTheyThink. Якщо припустити незначне зростання цін, то падіння друкарської галузі Німеччини у 2020 р. по відношенню до 2019 р. може становити 10%.

Малюнок 3. Обсяги друкарського виробництва у Німеччині: продуктовий індекс, 2015 = 100

Джерело: Eurostat

 

Дані індексу виробництва дають своєчасну інформацію про те, наскільки добре працюють галузі. Звітність про доходи дещо відтермінована у часі. Однак вона краще відображає загальний обсяг галузі. Доходи поліграфічної промисловості у Німеччині залишалися відносно стабільними впродовж останніх років.

Після уповільнення темпів з 2012 по 2015 рр. до 2017 р. відбувалося деяке відновлення — до показника понад €19 млрд. У 2018 р. доходи знову сповільнилися — до €17,2 млрд, хоча зниження, про яке повідомив Євростат, видається експертам досить сильним і не відображається в даних Німецької асоціації поліграфічної промисловості. Це може призвести до перегляду після повторного оновлення серії даних.

Малюнок 4. Обсяги друкарського виробництва та записаних носіїв в Німеччині (млн., €)

Джерела: Eurostat, digitalprintexpert.de