Цікаво, що впродовж останніх років у країнах Балтії відбувалося значне зростання доходів від друку. Сталий попит та можливості експорту до Західної Європи сприяли тому, що, наприклад, у Литві обсяги друкарського виробництва були в 2019 р. на 18% вищими, ніж в 2015 році. Редакція ресурсу звертає увагу на те, що зазвичай ці цифри слід аналізувати за допомогою певної форми статистичного згладжування й з урахуванням впливу пандемії COVID-19.

На відміну від більшості інших європейських країн, у розпал пандемії в країнах Балтії не спостерігалося значного падіння обсягів друкарського виробництва. Індекс обсягу виробництва знизився у травні до 117%, виходячи із середнього показника виробництва 2015 року. Оскільки обсяги раніше були в межах 123% (порівняно з 2015 р.), падіння становить лише 6% — це нижче, ніж в країнах ЄС в цілому, де випуск продукції в квітні впав на 31% порівняно з 2019 роком.

У серпні-жовтні обсяг виробництва в Литві навіть піднявся вище середнього «докоронавірусного» рівня, отже у 2020 р. обсяг друкарського виробництва в країнах Балтії мав усі шанси бути на рівні з 2019 роком.

Як вказують аналітики WhatTheyThink, за умови збереження високих показників виробництва впродовж останніх двох місяців року, у 2020 році може навіть відбутися зростання обсягів порівняно з 2019 роком.

Наприклад, у Латвії навесні 2020 р. сталося мінімальне падіння обсягів виробництва. Показники після цього постійно зростали і з серпня перевершували середні обсяги у 2019 році.

У третій балтійській державі, Естонії, спостерігався дещо інший ландшафт друкарського ринку. У квітні обсяги виробництва помітно впали, зменшившись на 31% (приблизно таким є й середній показник по ЄС). Відтоді обсяги поступово відновлювалися, але, незважаючи на високі показники у липні, вони залишаються на 10% нижчими від середнього «докоронавірусного» часу.

Малюнок 1. Обсяги друкарського виробництва у Литві: продуктовий індекс, 2015 = 100

Джерело: Eurostat

 

Дані індексу (мал. 1) відображають актуальну інформацію про те, наскільки добре працює друкарська галузь. Однак індекси не відтворюють абсолютних грошових значень. Країни Балтії мають подібні показники друкарського виробництва в діапазоні 220-250 млн на рік. Їхній сукупний показник дорівнює обсягу друкарського виробництва Угорщини, перевершує Ірландію та Грецію.

Обсяг поліграфічної галузі в Литві (мал. 2) зріс зі 127 млн. в 2009 р. до 226 млн. у 2018 р. (середньорічне зростання — 6,6%). Естонія та Латвія мали подібні показники, хоча доходи в Латвії уповільнилися між 2015 і 2017 роками. Внутрішній попит та зростання експорту сприяли розвитку виробництва у 2019 р. та повинні сприяти зростанню після відновлення економіки європейських країн.

Отже, COVID-19 не мав руйнівного впливу на поліграфію країн Балтії, а у Латвії та Литві, цілком вірогідно, галузь навіть зростала.

 

Малюнок 2. Обсяги друкарського виробництва та пов’язаних сервісів у Литві (млн., €)

Джерело: Eurostat, digitalprintexpert.de