Підприємець зі Львова Ігор Заяць розвиває декілька проєктів, пов’язаних із друком фото-
зображень. Для друку фотокниг, «поліграфічних фотокниг», фотокартин та іншої продукції
використовується обладнання різних способів друку: класичний фотолаб, ЦДМ для друку сухим
тонером, широкоформатні принтери.
У напрямку друку виробів категорії «поліграфічні фотобуки» підприємець зробив ставку на ЦДМ
Konica Minolta AccurioPress 3080P й задоволений своїм вибором.

ПРО КОМПАНІЮ
Розпочинав Ігор Заяць свій бізнес 15 років тому з фотостудії «Артфотостудіо. Випускні альбоми, весільні фото» (https://artfoto-studio.com/), яка й сьогодні надає послуги з фотографування для випускних альбомів.
У рамках проєкту «Артфотобук» ( https://artfotobook.com/) відбувається обслуговування професійних клієнтів, які розміщують замовлення на виготовлення фотокниг, фотокартин та фотодруку.
Ця категорія замовників, як правило, готує макети самостійно та розміщує їх на сайті компанії.
Фотокниги для фотографів й так само для власних потреб компанія друкує за допомогою фотолабораторії Noritsu.
Нещодавно підприємець запустив Web-to-Print-платформу https://artfotobook.web4print.shop/create/book. Це конструктор фотокниг, розрахований на непрофесійних клієнтів, за допомогою якого роздрібний споживач може створити макет фотокниги, використовуючи готові шаблони, або взагалі з «чистого листа». На цьому сайті також можна створити макет фотокартини та замовити її виготовлення.
Ще один проєкт Ігоря Зайця – Interiocanvas (http://interiocanvas.com/). В рамках цього проєкту, слоган якого «Ідеї надихають робити інтер’єр кращим» споживачі можуть замовляти оформлення інтер’єрів, фотокартини для інтер’єрів, послуги багетної майстерні зі встановлення рамок та інші продукти й послуги.
Наприклад, до підприємця звертаються замовники, яким треба розмістити картини в певному місті кімнати. Вони надають розміри кімнати, а компанія пропонує, де саме можуть бути розміщені зображення. Таким чином, клієнт врешті-решт замовляє не одне зображення, а декілька.


Підприємець пропонує послуги з фотодруку зображень великого розміру та фотокартин (фото на полотні у рамці та паспарту під склом у рамці). Компанія виготовляє прямокутні, квадратні, панорамні фотокартини, й, крім того, круглої та овальної форми (здебільшого фотокартини такої форми замовляють фотографи, які роблять фотосесії новонароджених та малих дітей).
Також Ігор Заяць виконує роботи з оформлення виставок (йдеться насамперед про роздруковування зображень на фотопапері та приклеювання або прикатування їх до твердої основи).


Й нарешті послуги з дизайну фотокниг для фотографів та роздрібних споживачів надає власна дизайн-студія підприємця.
Отже, увесь бізнес Ігоря побудований навколо друку фотозображень. Друкарський парк представлено, крім згадуваної фотолабораторії Noritsu, двома широкоформатними фотопринтерами Epson 7880 та 9890 й ЦДМ Konica Minolta AccurioPress 3080P, яка працює на підприємстві вже рік, а також набором устаткування для виготовлення фотоальбомів (біговки, різаки, преси, обладнання для термосублімації).


ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ
«Артфотобук» у розвитку бізнесу сповідує досить простий підхід – клієнт завжди на 100% має бути задоволений.
Задля цього Ігорь Заяць з командою роблять усе можливе – навчають замовників, запровадили систему лояльності. Усі клієнти компанії поділяються на категорії: новий клієнт, роздрібний клієнт, постійний клієнт. Залежно від категорії клієнти отримують знижки та бонуси, інші преференції (позачерговість виготовлення, відтермінування оплати).
Друк фотозображень – надзвичайно відповідальна справа незалежно від того, у який спосіб (класичною фототехнологією чи електрографією) вони відтворюються.
Якщо у макеті, що надійшов від клієнта, є вади, замовлення не потрапляє у друк, а клієнту пропонують виправити його.
Оператори фотолабу, цифрової друкарської машини та широкоформатних фотопринтерів не лише щодня проводять калібрування устаткування, але й у відповідності до листа замовлення та погодження з клієнтом ретельно виконують комплексну перевірку кожного замовлення: розміру файлу, роздільної здатності, конвертації з RGB у CMYK, тестових зразків друку на наявність дефектів.

У будь-якому випадку еталонною є саме якість друку фотолабу, а щоденне калібрування цифрової друкарської машини Konica Minolta AccurioPress 3080P дає змогу на 99% наблизити зовнішній вигляд фотографій, видрукуваних електрографічною технологією сухим тонером, до класичного фотографічного друку.

Властивостями неякісних зображень є низька роздільна здатність, недо/переекспозиція, поганий баланс білого, сірі обличчя, розмитість, нечіткість. Відповідно, оператор, який приймає замовлення, визначає максимальний розмір, у якому можна це зображення друкувати.
Для покращення якості зображення в «Артфотобуці» використовується програмне забезпечення на основі штучного інтелекту. Воно дає змогу зробити чіткішими обличчя людей та інші деталі зображення. Після обробки фотографії невеликого розміру (наприклад, 15х20 см) з неї можна надрукувати фотокартину 50х70 з чіткими обличчями людей.
Для постійних клієнтів фахівці компанії «Артфотобук» проводять навчання з підготовки зображень до друку. Бо цей процес має певні відмінності залежно від типу продукції: фотокниги, принтбуки чи фотокартини.


Зокрема, виробники фотолабів не рекомендують фотографам ускладнювати життя собі та компаніям, які друкують фотобуки, й завантажувати на сервери виробників великі файли з розширенням tiff (jpg цілком досить). Отже, клієнт, як правило, має надати послідовність та нумерацію файлів, файли у форматі jpg з роздільною здатністю 300 dpi, у RGB.
Варто зважати й на формати фотокниг, кожна з яких має у розвороті певні розміри.
При виготовленні «поліграфічних фотокниг» в «Артфотобуці» клієнт надає файли приблизно з тими ж параметрами, що й для друку фотобуків. Різниця полягає в тому, що за бажання клієнта до роботи при друці цієї категорії виробів можуть взяти й pdf.
Зображення в RGB конвертуються у CMYK.
В рамках свого багатопрофільного бізнесу Ігор Заяць виготовляє досить значну номенклатуру фотокниг та поліграфічних фотокниг.
Зокрема, з використанням класичного фотодруку компанія надає послуги з виготовлення класичних фотокниг (їх зазвичай називають фотобуки).
ЦДМ Konica Minolta AccurioPress 3080P використовується для друку категорії виробів, які Ігор називає «поліграфічні фотокниги».
Класичний представник цієї категорії – «принтбуки» (printbook) з посторінковим друком.

Ще одна пропозиція від компанії – виготовлення «Артбуків» (Artbook & Likebook). У цьому випадку теж відбувається друк розворотами на цифровій друкарській машині. Посередині розвороти бігуються, а готовий виріб виглядає так само як фотографічна кни-
га із розворотом 180о.
Окремим різновидом «принтбуку» з посторінковим друком є лефлет (LayFlat), в корінці якого додатково розташовано плівку, за рахунок використання якої теж відбувається розкриття виробу на 180о.
Й нарешті лайтбуки – це звичайні брошури на скобу, які можуть мати різний післяобрізний формат, починаючи з 15х15 см.

Як правило, для фотокнижок (їх здебільшого замовляють весільні фотографи для недешевих фотосесій) компанія пропонує дорожчі обкладинки (з металевою вставкою та написом, який робиться за допомогою термосублімації, з тисненням, зі вставкою фото різної форми, з рамкою-паспарту, що надає фотокнизі об’ємність), а для «принтбуків» стандартними є ламіновані фотообкладинки.
Окрему категорію становлять преміум-обкладинки: йдеться про нестандартні обкладинки, в яких тиснення поєднується зі вставками.


ВИБІР УСТАТКУВАННЯ
Перш ніж придбати Konica Minolta AccurioPress 3080P у «Артфотобуці» друкували «поліграфічні фотокниги» на Xerox Color С70, яка не перебувала на сервісному контракті.
Під час заміни ЦДМ як альтернативу Konica Minolta AccurioPress 3080P Ігор Заяць розглядав Xerox Versant 180 Press, який не зовсім влаштував підприємця.
За оцінкою Ігоря Зайця, на Konica Minolta AccurioPress 3080P набагато зручніше та простіше налаштовувати колір, ніж на Xerox С70, й для цього вистачає програмного забезпечення, вбудованого до ЦДМ. Крім того, під час друку більш довгих накладів на Xerox С70 завжди дещо спотворювався колір, відповідно, Konica Minolta
AccurioPress 3080P поводиться у друці стабільніше й не втрачає швидкість при роботі зі щільними матеріалами.
Для компанії «Артфотобук» важлива можливість ЦДМ друкувати з лотку 330х700 мм. Баннерний друк дає змогу виготовляти фото обкладинки (макс. довжина аркушів, які можна було задруковувати на попередній ЦДМ, становила 440 мм).
Як правило, на відбитки Konica Minolta AccurioPress 3080P добре лягає ламінація, що важливо для виготовлення «поліграфічних фотокниг». Певні нюанси виникали при ламінуванні суцільних заливок чорного кольору, але їх вдалося вирішити, підібравши ламінат, що не відстає.
Втім, кількість таких замовлень не перевищує 1% від загальної.
Витратні матеріали та запчастини для попередньої ЦДМ підприємцеві доводилося купувати самостійно, наймати інженера з обслуговування техніки. Все це створювало незручності. Тому ЦДМ Konica Minolta AccurioPress 3080P Ігор Заяць придбав на умовах сервісного контракту.
У випадку з експлуатацією ЦДМ Konica Minolta AccurioPress 3080P тонери до офісу компанії приносить кур’єр «Нової пошти», якщо виникають проблеми з експлуатації ЦДМ, сервісний інженер компанії усуває їх впродовж доби.
Подобається підприємцеві те, що Konica Minolta Ukraine практикує щорічне восьмигодинне навчання оператора ЦДМ.


● ● ●
Усі згадувані в матеріалі напрямки діяльності підприємця щороку зростають. Й багатовекторність діяльності, високий рівень автоматизації прийому та проходження замовлень фактично дали змогу компанії пережити важкий локдаун.
Найближчим часом Ігор Заяць прагнутиме розвинути напрямок фотокниг від роздрібних клієнтів та збільшити обіг в усіх напрямках.