Власник друкарні Alt Антон Морозов розповів Соціальній мережі поліграфістів про мотиви інсталяції друкарні JWEI LST-0604-RM й про те, як поява плоттера вплинула на організацію робочого процесу в друкарні.

 

Вибір та придбання устаткування

Про друкарню Alt ми пишемо не вперше. Коротко нагадаємо, що компанія тривалий час працювала у Донецьку, але через бойові дії на Сході була змушена змінити локацію на Київ. У столиці Антон з дружиною Олесею зробив ставку на роздрібний формат роботи.

Своє підприємство він вважає повноцінною друкарнею, бо компанія опанувала різні технології: електрографічний друк сухим тонером, широкоформатний екосольвентний та УФ-друк, у ній встановлено чимало післядрукарського устаткування – різальні плоттери, гільйотини, бігувальне устаткування, біндери, тощо.

Останнім часом у друкарні збільшувалася кількість замовлень, пов’язаних з виготовленням короткотиражного паковання й наліпок різноманітної форми, а також рекламної поліграфії незвичної конфігурації. З устаткування для порізки підприємці мали лише рулонний плоттер Mimaki, що може працювати з листовими та рулонними матеріалами завширшки 1,3 м.

Але плоттер має обмежений функціонал, бо на ньому можна виконувати лише підрізку наліпок. Для виконання замовлень з виготовлення короткотиражного паковання, коли треба було вирізати заготівки, друкарня Alt конче потребувала планшетного плоттера, щоб не розміщувати подібні роботи на аутсорсингу або не виконувати вручну, за допомогою ножа та лінійки. Отже обробка листових матеріалів після друку лишалася слабким місцем друкарні.

Відповідно, ідея придбати власний планшетний плоттер для обробки відбитків цифрового друку виникла в Антона пару років тому, коли запити щодо виготовлення наліпок, фігурної поліграфії та паковань стали регулярними. Водночас вартість цифрового друку весь час знижувалася, тому оператори ринку прагнули заробляти на додаткових послугах і не воліли продавати порізку за безцінь.

Для друкарні Alt важливою була компактність пристрою, бо площа виробничих приміщень підприємства — невелика, а надає компанія переважно послуги цифрового друку. Тому цікаво було мати рішення для обробки аркушів SRA3.

Усі подібні пристрої, представлені на ринку, мають приблизно однакову комплектацію: два слоти (один з них — під ніж, що може використовуватися для підрізки самоклейки або наскрізної порізки, та тангенціальне колесо, для бігування).

Свій вибір Антон зробив на користь устаткування JWEI LST-0604-RM. Звичайно, підприємець ризикував, бо це був перший подібний пристрій цього виробника в Україні. Втім сьогодні, після двох місяців експлуатації, Антон зовсім не розчарований ані в пристрої, ані в постачальнику – одному з провідних гравців ринку обладнання для рекламно-поліграфічного бізнесу компанії LPS.COM.UA.

 

Можливості пристрою

JWEI LST-0604-RM — це інноваційний багатофункціональний цифровий планшетний плоттер для виготовлення невеликих накладів промопаковання, стікерів, коробочок, табличок, візитівок, етикеток та інших виробів з паперу, картону та вінілової плівки.
Цей автоматичний комплекс для обробки листових матеріалів ф. A3. демонструє чудову швидкість — обробка аркуша А3 займає лише 15-30 сек. в залежності від складності форм. Планшетний плоттер LST-0604 RM призначений для різання, надрізки та бігування. Пристрій має два утримувачі інструментів на голівці, що дає змогу використовувати як ножі для порізки, так і бігувальний інструмент або інструмент для креслення (друку).

 

Переваги та особливості планшетного плоттера JWEI LST-0604-RM:

  • вакуумні присмоктувачі та повітряні форсунки для поділу склеєних електростатикою аркушів;
  • автоматичне завантаження та вивантаження матеріалів (висота стосу на подачі — до 10 см);
  • висока точність завдяки оптичній системі позиціонування
  • автоматичне створення контуру в робочих файлах і відстеження лінії розрізу;
  • висока швидкість — 800 мм/с (від 15 до 30 сек. на аркуш А3);
  • можливість різання матеріалів щільністю до 400 г/м2;
  • повноцінна дискова біговка;
  • ніж для різання вінілової плівки (надсічки);
  • камера для позиціонування по друкованих мітках і з функцією зчитування QR-кодів (дає змогу автоматично витягувати файли, що перебувають на локальному ПК або в локальній мережі);
  • компактні розміри.

 

Таблиця 1. Технічні характеристики плоттера JWEI LST-0604-RM

Параметр

Значення

Режими роботи

Наскрізне різання, надсічка, бігування

Подача аркуша

Вакуумна

Макс. формат аркуша

600х400 мм

Мін. формат аркуша

210х297 мм

Матеріали для обробки

Палітурний картон, пластик, ПВХ, поліуретан, маркувальна плівка, гума, самоклейка

Щільність матеріалів для порізки

До 400 г/м2

Глибина різання

До 1,5 мм залежно від щільності матеріалу

Точність різання

До 0,1 мм

Швидкість різання

800 мм/сек.

Живлення

220 В, 50 Гц, 4 кВт

Габарити

2250х800х1100 мм

 

Враження підприємця

Плоттер JWEI LST-0604-RM — це компактний багатофункціональний пристрій, який може різати різноманітні матеріали наскрізь, робити надсічку бігувати та робити бігувальні канали. Відповідно, JWEI LST-0604-RM дав змогу друкарні Alt вирішити два питання. Перше — виготовлення наліпок (завдяки автоматичній подачі з використанням конвеєрної стрічки завдання, які на рулонному плоттері потребували постійного контролю оператора та виконувалися досить тривалий час, обробляються дуже швидко). Й друге, також вкрай важливе для повноцінної роботи питання, — прорізка заготівок паковання та фігурної рекламної поліграфії.

Як зазначає Антон, конфігурації JWEI LST-0604-RM цілком досить для обробки більшості матеріалів, з якими має справу друкарня Alt. JWEI LST-0604-RM працює з м’якими матеріалами завтовшки до 1,5 мм. Це крейдовані папери та картони однобічного та двобічного крейдування, ламіновані картони та папір завтовшки 150 мкр, дизайнерські матеріали. У друкарні Alt на цьому плоттері обробляли картон щільністю до 500 г/м2, висікали вироби з мікрогофрокартону, різали тоненький вспінений ПВХ (зазвичай його краще обробляти фрезою, але на маленькій швидкості плоттер цілком порався з обробкою цього матеріалу), робили пластикові візитівки завтовшки 0,5-0,7 мм.

 

Антон Морозов, власник друкарні Alt

«JWEI LST-0604-RM пришвидшив виробництво наліпок або стікер-паків, де спочатку виконується плоттерна підрізка, а потім порізка. Раніше ці операції доводилося або робити вручну ножами, якщо були прямокутні форми, або замовляти складну висічку.

Також після появи плоттера ми можемо робити на власній базі прорізку заготівок паковання та фігурної рекламної поліграфії. Коли ці послуги ми замовляли на аутсорсингу, виникало чимало проблем з логістикою та витратами часу.

JWEI LST-0604-RM має високий рівень функціональності, а коштує при цьому значно дешевше, ніж значно більш дорожчі брендові аналоги вартістю від 50 тисяч. Можливо, інше устаткування й більш технологічне, але розрив у вартості досить відчутний, особливо для України».

 

Попри компактність JWEI LST-0604-RM це обладнання має певний рівень автоматизації:  робота оператора в принципі полягає в тому, щоб вірно покласти аркуші до приймального лотку, натиснути Print та йти друкувати замовлення цифрою або робити ще щось. Автоматизація майже повна, коментує Антон Морозов роботу JWEI LST-0604-RM: плоттер сам бере, ріже та виводить аркуші на вихідний лоток.

Якщо ж йдеться про неповну порізку, за плоттером можна взагалі не слідкувати: покласти до півтисячи аркушів, а за годину-півтори прийти й забрати повністю готову продукцію.

Під час наскрізного вирізання картону з облоєм, звісно, вихідний лоток треба вичіщати кожні хвилин 10-15. Але навіть у цьому випадку пристрій може обслуговувати оператор з мінімальною кваліфікацією.

У друкарні Alt готові на умовах аутсорсингу надавати послуги з прорізки, наскрізного різання та бігування відбитків цифрового друку. Власник друкарні сподівається, що згодом такі замовлення з’являться.

Навіть за частково завантаження плоттера роботи в його власников побільшало: треба готувати макети, друкувати, вирізати, складати коробки та віддавати клієнтам. Але за всі ці послуги фактично платять клієнти, тому поява додаткової високофункціональної виробничої одиниці більш ніж виправдане.

Антон розмірковує, що для виробників плодово-овочевої продукції, з якими постійно співпрацює друкарня, наявність наліпок на продукцію цілком зрозуміле й фактично технічне питання. А от інші товаровиробники не завжди розуміють, приміром, потребу використовувати штучне паковання для своїх продуктів.

Втім, саме на ринок короткотиражного паковання, для якого плоттер JWEI LST-0604-RM допоможе виготовляти продукцію з високою доданою вартістю, підприємець робитиме ставку в майбутньому.

 

Робота на перспективу

Друкарня Alt й до придбання плоттера мала досвід співпраці з компанією LPS, в якої купувала матеріали для широкоформатного друку, також керівники підприємства зважали на відгуки від знайомих поліграфістів, яким фахівці LPS постачали устаткування.

В компанії LPS як у постачальнику Антон Морозов був впевнений, й, судячи з того, як проходили інсталяція, навчання, вирішувалися робочі питання, підприємець не помилився у виборі.

Отже, співпрацею з постачальником власник друкарні Alt цілком задоволений й бачить всі підстави для подальшої співпраці та взаємного зростання бізнесу.

Антон Морозов розуміє, що наразі працює на перспективу й за нинішніх умов жодна друкарня в Україні не може почувати себе впевнено й дбати про сталий розвиток. Але, зазначає Антон, зусиллями і працею всього досягнеш.