Для кого вона?

В Україні було запущено апарат Konica Minolta AccurioPress C12000 — молодшу модель в лінійці, зі швидкістю 120 відб./год. До речі, це п’ятий за ліком апарат, встановлений у Східній Європі.
Почнемо з позиціонування машини — для кого вона? З огляду на вартість апарату в мінімальній комплектації, — близько 100 тис. — зрозуміло, що машину розраховано на серйозний бізнес з зі значним фінансовим обігом.

Мета створення машини — закрити нішу, яка утворилася між AccurioPress С6100 та AccurioJet KM-1. Саме в цій ніші дотепер комфортно почували себе Xerox iGen 5 150 Press, Ricoh Pro C9210 та інші високопродуктивні друкарські машини.

 

Малюнок 1. Позиціонування обладнання Konica Minolta

 

Машини серії Cypress розраховано на щомісячне навантаження 2 500 000 відбитків, при цьому якщо власнику вдасться перевищити цей рубіж, машина спокійно продовжить працювати, просто проінформувавши сервісну службу про потребу незапланованого інспекційного візиту.
За даними Keypoint Intelligence обсяги ринку цифрового друку продовжують
зростати (мал. 2). Драйвером зростання є кольоровий друк, бо монохромні відбитки це переважно транзакційний друк, на який тисне електронний документообіг.

 

Малюнок 2. Обсяги ринку цифрового друку продовжують зростати.

 

Основне джерело зростання обсягів кольорового друку не змінюється вже декілька років - ці обсяги поступово мігрують у «цифру» з традиційних друкарень офсетного друку. Причин міграції кілька. По-перше, звичайно, зниження питомої довжини одного накладу. По-друге, нові цифрові машини за якістю, а, головне, за вартістю відбитку, впритул наближаються до офсету. З прицілом саме на такі замовлення і створювалася серія AccurioPress C14000/C12000.

 

Сухі цифри специфікації AccurioPress C14000/C12000:

  • швидкість друку — 140 відб. А4 або 80 відб. А3 на хвилину;
  • роздільна здатність 3600х2400 dpi за використання технології S.E.A.D. X з глибиною кольору 8 bit;
  • щільність паперу (дуплекс) – 52-450 г/м2;
  • максимальний формат паперу — 330х487 мм, банер — до 1300 мм і 900 мм в дуплексі;
  • максимальна ємність лотків паперу — 14 140 аркушів;
  • 274 типу конфігурацій;
  • 4 різних контролера на вибір;
  • інтелектуальний контроль якості.

 

Що ж дійсно нового в цій машині?

Новий контролер IC-610 Humboldt. Це повністю оновлений контролер, який розроблявся спеціально для нової серії машин. Зараз це найпотужніший контролер в лінійці Konica Minolta. За результатами тестів на продуктивність він переважає контролер IC-319 Fiery, яким комплектувалися перші версії машини Cypress. При цьому власний контролер Humboldt дешевший за Fiery в 4 рази — концепція ціноутворення Konica Minolta не передбачає якихось опцій або доповнень, за які потрібно платити окремо — все включено до базової версії.
Оператор Cypress, працюючи з новим контролером, може обирати, з яким інтерфейсом йому працювати: на панелі самої друкарської машини або використовуючи хмарне рішення AccurioPro PrintManager (мал. 3).

 

Малюнок 3. Оператор Cypress, працюючи з новим контролером, може обирати, з яким інтерфейсом йому працювати: на панелі самої друкарської машини або використовуючи хмарне рішення AccurioPro PrintManager

 

Крім стандартного набору функцій, доступного в ранніх версіях контролерів від Konica Minolta, Humboldt вміє редагувати друковані файли: видаляти сторінки, об’єднувати декілька макетів в один тощо. Робити це дуже просто - інтуїтивний інтерфейс суттєво полегшує освоєння софта.
Управління тоновими кривими та процесом растрування теж відбувається з хмари. Контролер пропонує кілька варіантів растру в залежності від поставленого завдання. При цьому можна задати різні типи растру для зображення та тексту. Або — вручну задати лініатуру і кут для кожного окремого каналу (мал. 4).

 

Малюнок 4. Можна задати різні типи растру для зображення та тексту. Або — вручну задати лініатуру і кут для кожного окремого каналу

 

Традиційно в контролері є два види растрування — класичний AM Screen (Dot/Line) та стохастичний FM Screen. Також доступні налаштування по роботі зі шрифтами для кращого опрацювання дрібних деталей (мал. 5):

  • Thinning — управління «жирністю» тексту або векторних об'єктів;
  • Smoothing — згладжування при друці контуру тексту, графіки або зображення з високою оптичною щільністю;
  • Color Text Blur Prevention — автоматичне регулювання кількость тонеру, потрібного для друку кольорового тексту, щоб зменшити розсіювання тонера на відбитку;
  • Halftone Text Enhancement — опрацювання контурів напівтонових тексту, графіки або зображення;
  • Auto Trapping — програмне зменшення проміжків, що виникають під час з’єднання векторних об'єктів.

 

Малюнок 5. Доступні налаштування по роботі зі шрифтами для кращого опрацювання дрібних деталей

 

Ще одна важлива опція, доступна операторам Humboldt, — виставлення міток для наступних післядрукарських операцій. Ця опція дуже важлива й для машин, обладнаних модулем автоматичного контролю якості IQ-501. Встановлені в IQ-501 сканери за цими мітками можуть контролювати зведення лиця та звороту кожного відбитка у накладі і автоматично підлаштовувати машину при виявленні похибок у реєєстрації.
Традиційно контролер обладнано програмним забезпеченням для управління кольором Color Centro (мал. 6). Крім загальних функцій, таких як «калібрування» й «управління профілями», він також дає змогу конфігурувати контролер для управління кольором. Нижче наведено набір базових функцій Color Centro:

  • Calibration Manager — модуль калібрування/лінеаризації підвищує точність і стабільність кольору;
  • Tone Curve Adjustment — робота з кривими для налаштування специфічних відтінків;
  • Paper Profile Management —  створення та управління профілями паперу;
  • Color Default Settings — налаштування параметрів перетворення кольору за замовчуванням;
  • Spot Color налаштовує обраний колір плашки;
  • Alternative Color Management — створення бібліотеки для заміни певних кольорів іншими (наприклад, альтернативне відтворення специфічних пантонів);
  • Profile Management — управління профілями.

 

Малюнок 6. Традиційно контролер обладнано програмним забезпеченням для управління кольором Color Centro

 

Знову до «заліза»

Пройдемося по технічних оновленнях, що відрізняють серію AccurioPress C14000/C12000 від молодшої AccurioPress С6100.
Для машин серії Cypress розроблено новий полімерний тонер Simitri V, який плавиться за більш низьких температур і дає змогу друкувати на високих швидкостях без втрати якості. Тонер прекрасно запікається на різних типах матеріалів, утворюючи матову поверхню, візуально близьку до офсетної фарбі. А менше електростатичне навантаження дає змогу уникнути склеювання паперу при наступних автоматичних післядрукарських процесах.


Роздільна здатність AccurioPress С14000/C12000 — 3600x2400 dpi досягається завдяки використанню технології обробки зображень S.E.A.D X з 16-променевим лазерним діодом. Лазерний блок для кожного каналу оснащено спеціалізованою інтегральною схемою (ASIC), що дає змогу 16-ти променям створювати оптимальну якість відбитка за допомогою управління позиціонуванням точок (Dot Positioning Control) і поліпшення проробок країв зображення (Edge Enhancement). Опрацювання країв можна налаштувати на 5 різних рівнях, створюючи візуально більш чіткі лінії для відтворення дрібних символів. Всі ці операції реалізовано на обчислювальних потужностях друкарського блоку, а не контролера. Вони відбуваються автоматично, не сповільнюючи процесу растрування.

У машині з’явилася група сенсорів, що визначають щільність і тип покриття матеріалу для друку (мал. 7). У вбудованій базі даних зареєстровано понад 300 профілів матеріалів (паперу), які підтягуються автоматично після отримання інформації від сенсорів.
При цьому сенсор визначення товщини матеріалу працює постійно під час друку, що в комплексі з системою високошвидкісної зміни тиску в модулі другого перенесення і модулі термозакріплення дає змогу нівелювати помилки оператора й уникнути застрягання паперу.

 

Малюнок 7. У машині з’явилася група сенсорів, що визначають щільність і тип покриття матеріалу для друку

Машина отримала нову стрічку перенесення, адаптовану для роботи з важкими та фактурними паперами. Серйозно оновлено й вузол другого перенесення: додано механізм автоматичного скидання тиску, збільшено площу контакту та мінімізовано можливості появи повітряних завихрень. Разом з новим механізмом очищення блоку закріплення ці оновлення істотно підвищують якість друку за збереження високих швидкостей.
Нова машина дуже добре працює з паперами зі складним тисненням і глибокою фактурою. Крім того, при визначенні фактурних паперів контролер машини оперативно пропонує рекомендації з налаштування, щоб уникнути помилок під час запуску (мал. 8).

 

Малюнок 8. Вибір растрування для паперу з рел'єфом

 

Найважливіше – автоматизація

Але найважливіше, на що варто звернути увагу в новій серії, — це автоматизація. Konica Minolta продовжує йти шляхом поступової заміни всіх ручних операцій. Модуль автоматичного контролю якості IQ-501, яким компанія оснащує свою техніку в якості опції останні 2 роки, в AccurioPress C14000/C12000 встановлюється за замовчуванням. Звичайно, машина чудово працює і без нього, але увесь свій потенціал вона розкриє лише в комплекті з IQ.
Всі операції, які забирали машинний час і вимагали включення оператора в процес, вирішуються в зв'язці Cypress — IQ-501 — Humbolt з фантастичною легкістю.
Наприклад, повна лініарезація (калібрування) контролера займає 41 сек. і вимагає лише 2 аркуша паперу. Контролер формує тестові макети. Потім машина друкує перший лист, значення оптичної щільності з якого зчитується спектрофотометром, встановленому в IQ-501. Дані про фактичну оптичну щільність надходять до контролеру, який порівнює їх з еталонними значеннями. Якщо є відхилення, контролер компенсує їх. Після цього друкується другий тестовий лист, який верифікує внесені зміни. Жоден апарат на ринку не може провести подібну роботу з такими швидкістю та якістю!
Налаштування зведення лиця та звороту відбувається так само автоматично і триває 34 секунди. Для проведення цієї операції потрібен лише один аркуш паперу. Завдання оператора зводиться до того, щоб натиснути кнопку запуску процедури.
Комплекс Cypress — IQ-501 — Humbolt може оперативно контролювати якість відбитка. Використовуючи систему сканерів і спектрофотометрів, встановлену в IQ-501, можна контролювати передачу кольору кожного відбитка в накладі. Якщо виникають відхилення за кольором, машина сама внесе потрібні корективи у свою роботу, щоб не допустити розбіжностей у друці відбитків. За таким же принципом працює контроль зведення лиця та звороту: він виставляє на полях позначки, які зчитуються в IQ-501. У разі незведення контролер передає інформацію до машини, і вона коригує свою роботу.

 

Висновки
Konica Minolta впевнено увійшла до сегменту важких цифрових машин. Подивимося, як український ринок відреагує на це рішення — поки в поле з'явилася лише одна машина. Але з огляду на вартість машини та вартість кліку, монополія швидше за все протримається недовго.