За словами Ватне, компанія дотримуватиметься більш помірної інвестиційної стратегії для північноамериканських заводів у майбутньому. «Довгострокові перспективи на ринку паперу та пакувальних матеріалів у Північній Америці є багатообіцяючими… ми бачимо великий потенціал для диверсифікації портфеля продукції у бік пакувальних гатунків, що повністю відповідає нашій стратегії».
Одночасно Billerud продовжуватиме постачання картону, виробленого на європейських фабриках, на ринки Північної Америки.
Коментар галузевого аналітичного агентства «Центр системних рішень»: «У низці аналітичних матеріалів ЦСР вказував на системну проблему в сегменті тарних картонів, пов’язану зі слабким попитом. Процес переведення папероробних машин на виробництво макулатурних тарних картонів, що почався кілька років тому, триває, бо попит на всі види паперу паперу різко падає, а зростання цін на сировину і енергоносії не дозволяють виробникам гнучко реагувати на ринкові зміни.
Частина компаній, не впоравшись із зростанням собівартості, закривають потужності з виробництва тарного картону, знижуючи майбутній потенціал зростання та частку ринку. Наприклад, у Європі обсяг закриттів, потрібний для того, щоб повернути операційні ставки до довгострокового середнього рівня 92%, величезний: вже сьогодні європейські надлишкові потужності з виробництва тарного картону перевищують 5 млн тонн.
Водночас ринок паперового паковання продовжує активно зростати.
Як сказав Лоран Сельє, генеральний директор Smurfit Kappa «…з огляду на тиск з боку споживачів на екологічні рішення, я не можу уявити собі майбутнє, в якому папір, особливо в пакованні, не переможе».
Але це не означає, що це стосується лише тарних картонів, ресурс зростання яких часто вже вичерпано. Наприклад, сьогодні можна констатувати факт того, що тарні картони програли пластикам у сегменті індивідуального паковання. І саме там відбуватиметься заміна пластиків на екологічно замінні паперові види.
Комбінат Escanaba — це повністю інтегрований завод, що виробляє власну деревну тріску, крафт-целюлозу та електроенергію. На своїх 3 папероробних машинах комбінат здатний виробляти 660 000 тонн на рік крейдованого листового та рулонного паперу, а також етикеткового паперу».