Це результат незначного покращення продажів у ключовому регіоні EMEA завдяки зростанню в сегменті паковання. Після поправки на зміни обмінного курсу технологічна компанія досягла обсягу продажів у €1,092 млрд за перше півріччя (1 квітня – 30 вересня 2023 р.), що відповідає показнику попереднього року (€1,120 млрд).

Загальна сума вхідних замовлень за шість місяців склала €1,184 млрд після коригування курсу обміну, що також було еквівалентно рівню попереднього року (€1,229 млрд).

Скоригований операційний результат (EBITDA) покращився порівняно з аналогічним періодом попереднього року, за півріччя він склав €101 млн (скоригований результат за попередній рік — €92 млн). Відповідна скоригована маржа EBITDA зросла до 9,2% (попередній рік — 8,2%).

Паковання та друк етикеток переживає структурне зростання через зростаючий світовий попит на упаковані товари. Таким чином, вихід на ринок нових технологій від Heidelberg для цього зростаючого сегменту став великим успіхом. Наприклад, цифрова етикеткова машина Gallus One вразила на головній галузевій виставці LabelExpo та викликала велике зацікавлення клієнтів. Машина Boardmaster для високопродуктивного друку паковання також збільшила продажі компанії.

Паралельно з цим у першому півріччі спостерігалося значне зростання кількості вхідних замовлень для сегмента Packaging Solutions (приблизно на 16%). «Враховуючи стабільне зростання друку паковання, ми постійно розширюємо наше портфоліо в цьому секторі», — говорить генеральний директор Heidelberg д-р Людвін Монц.

Крім ефектів, пов’язаних із асортиментом продукції та країнами, позитивний вплив також мали коригування цін для компенсації вищих витрат на персонал, матеріали та енергію. Чистий результат після сплати податків за півріччя залишався позитивним і становив €33 млн. Порівняно з попереднім роком (€44 млн) на результат вплинули вищі податкові витрати, збільшені витрати, пов’язані з пенсіями, і відсутність позитивних спеціальних статей.

Грошові кошти, отримані від операційної діяльності (операційний грошовий потік), суттєво збільшилися, зокрема завдяки суворому управлінню запасами та дебіторською заборгованістю (оборотний капітал). Незважаючи на цей позитивний розвиток, вільний грошовий потік у розмірі –€28 млн за шість місяців знизився порівняно з рівнем попереднього року (–€13 млн): він включав спеціальні статті на суму близько €52 млн.

«Поточна ситуація з вільними грошовими потоками підкреслює потребу використовувати подальший імпульс від нашої програми створення цінності для отримання ресурсів для зростання в таких сегментах, як прибутковий сектор цифрового друку», — каже фінансовий директор Таня фон дер Гольц.

Етап аналізу програми триває. Heidelberg все ще планує досягти позитивного вільного грошового потоку наприкінці фінансового року. Показники за півріччя 2023/2024 ф.р. підтверджують прогноз на 2023/2024 ф.р.: він залишається таким, як був опублікований 14 червня 2023 року.

Якщо припустити, що зростання світової економіки не буде нижчим, ніж прогнозували економічні дослідницькі установи, компанія все ще очікує, що продажі у 2023/2024 фінансовому році відповідатимуть попередньому рілчному показникові (€2,435 млрд). Також очікується, що скоригована маржа EBITDA залишиться на рівні попереднього року (7,2%).