Як зазначила заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Вікторія Киреєва, досягнення консенсусу між владою, громадськістю та бізнесом потрібне, щоб всі інструменти запрацювали на практиці, та реформа стала успішною.

У рамках зустрічі зацікавлених сторін обговорено:

  • відповідність тексту законопроєкту європейським директивам;
  • цільові показники, які будуть встановлені в Україні для бізнесу щодо збору та переробки паковання в рамках розширеної відповідальності виробника;
  • види паковання, які підпадатимуть під РВВ;
  • створення координаційних рад. 

Свої пропозиції до законопроєкту надали представники Американської торговельної палати, Альянсу «Нуль відходів», Європейської Бізнес-Асоціації, Асоціації «Екопак», Асоціації «Український Екологічний Альянс», ГО «Батарейки здавайтеся». 

Після експертного обговорення законопроєкту з органами центральної влади всім учасникам буде надіслано таблицю врахування правок до документа та проведено ще одну – фінальну зустріч.

Нагадаємо, у всіх європейських країнах вже багато років діє розширена відповідальність виробника: фінансова відповідальність і вартість рециклінгу (переробки) відходів покладаються на виробників продукції. Останні можуть нести й організаційну відповідальність — забезпечувати роздільний збір відходів та переробку.

Подібна модель має бути запроваджена і на території України. Вона дасть поштовх для розвитку сфери вторинної переробки, створення потрібної інфраструктури та нових робочих місць. Це дасть змогу нашій країні стати ще на крок ближче до членства у ЄС.