Порівняно з 4 кв. 2021 р. європейське споживання паперу та плівки в рулонах зменшилося не менше ніж на 24%, що стало найрізкішим падінням у річному обчисленні в одному кварталі відтоді, як FINAT замовив збір квартальних статистичних даних у 2003 році.

Скорочення попиту є коригуванням «хибної» поведінки ринку в попередні три квартали, яка почалася з довготривалого страйку паперу у Фінляндії в період до Великодня, внаслідок чого виник дефіцит паперу, збільшилися терміни виконання, ускладнилося поповнення складів конвертерів етикеток у третьому кварталі.

Варто зважати і на зростаючу загальну економічну невизначеність у проміжний період, спричинену російським вторгненням в Україну, зростанням вартості енергії та сировини, підвищенням процентних ставок і загрозливою рецесією через втрати наявних доходів європейських споживачів.

Через усе це переробники етикеток вирішили вичерпати запаси до кінця року та відкласти закупівлю нових матеріалів.

Згідно з останнім звітом Finat Radar, опублікованим у грудні, результати якого були засновані на листопадовому опитуванні 60 власників брендів, незважаючи на очікування рецесії, основні показники європейської індустрії етикеток донедавна залишалися позитивними.

Згідно з опитуванням, на той час майже 85% респондентів очікували, що закупівля їхніх етикеток зросте або принаймні залишиться стабільною.

З огляду на помірковані загальні економічні прогнози для Європи, які з’явилися нещодавно, найближчі місяці покажуть, чи виправдалися ці очікування.

v:shapes="_x0000_i1025">

Малюнок. Європейський попит на рулонний етикетковий матеріал у м², зростання порівняно з аналогічним кварталом попереднього року порівняно з ВВП, 2004–2022 рр.