Зміни у ланцюжках постачання та придбання друкованої продукції у поєднанні з технологічним прогресом означають, що цифровий і зокрема струменевий друк сьогодні є найважливішим сегментом для інновацій та зростання ринку друку. На відміну від конкуруючих аналогових процесів для струменевого друку прогнозується значне зростання глобального ринку, що оцінюється в 2022 р. в $86,8 млрд. Сукупний річний темп зростання (CAGR) у 8,2% у період 2022-2027 рр. доведе цю вартість до $128,9 млрд у 2027 році.

За даними Pira, обсяг ринку гофродруку до 2025 р. досягне $270 млрд.

Цифровий друк досяг значних успіхів у багатьох сегментах друку, і ринок паковання наразі має найбільший потенціал для зростання. Нині цифровий друк вже має значну частку в етикетковому та вузькорулонному бізнесі (близько 20% ринку).

Ще одним великим ринком для цифрового друку, мабуть, стане гофродрук. Загальний обсяг ринку гофропаковання становить близько $250 млрд, і цифровий друк поки що становить лише мікрочастину цього обсягу.

Однак, провідні виробники обладнання для струменевого друку вже зайняли певну частку ринку, і пакувальні друкарні в усьому світі купують нові ЦДМ. Наприклад, кількість інсталяцій принтерів EFI Nozomi ст. оновить вже чотири десятки.

Хоча струменевий друк вже добре зарекомендував себе в деяких малотиражних додатках, поява більш швидких друкарських машин робить його більш конкурентоспроможним за вартістю за великих накладів. Це відображається в сукупному обсязі струменевого друку, який зросте з 1 трлн відбитків (у перерахунку на формат A4) у 2022 р. до 1,7 трлн у 2027 р. (майже 10% зростання у 2022-2027 роках).

«Найбільше зростання відбудеться в пакувальній галузі після встановлення новітніх спеціалізованих друкарських машин для гофрованих, картонних та гнучких підкладок. Струменевий друк також розширює свій ринок із прогнозованим двозначним зростанням впродовж того ж періоду в комерційному друці, книгах, каталогах, журналах та довідниках. Із вдосконаленням технології струменевого друку він витіснятиме електрофотографічний (тонерний) друк із низки ключових ринків», — прогнозує Smithers. Швидкість друку та роздільна здатність продовжуватимуть зростати. За п’ять років друкарські машини зі швидкістю 200 м/хв. та друкувальні голівки з роздільною здатністю 1200 dpi у 2022 р., покращаться до стандарту 300 м/хв. та роздільної здатності 2400 dpi.

Сегмент виграє від більш тісної інтеграції робототехніки з використанням інтелектуального моніторингу для мінімізації простоїв та підвищення точності під час прямого друку.

Така продуктивність буде доступна в ширшому діапазоні форматів друкарських машин, вкл. більш широкоформатні листові машини, здатні друкувати обсяги 10 000 відб. ф. A4 на годину.

Більш широке використання струменевого друку призведе до зниження цін на чорнила. Ринок буде зміцнюватися завдяки покращенню асортименту УФ-чорнил і чорнил на водній основі, а також постійному вдосконаленню спеціалізованих білих, металевих, флуоресцентних, захисних чорнил та лаків.

Поява додаткової обробки дасть змогу диверсифікувати виробництво у сегментах  домашнього декору, транспорту, одягу та інших сферах застосування текстилю.

Зі зниженням цін на струменевий друк та встановленням більш продуктивного обладнання цифровий друк стане конкурентоспроможним за ціною порівняно з аналоговим у всіх сегментах, крім найдовших замовлень.