«Наші послуги забезпечують прозорість міжнародних ланцюжків постачання текстильної та шкіряної промисловості, — каже генеральний секретар OEKO-TEX Георг Дінерс. — Вони дають змогу всім зацікавленим сторонам приймати зважені рішення, які допомагають зберегти нашу планету для майбутніх поколінь».

У 1992 р., за 20 років до оголошення ООН цілей сталого розвитку (ЦУР), OEKO-TEX випустила STANDARD 100 by OEKO-TEX, який сьогодні є одним з найвідоміших маркувань безпеки продукції, і щонайменше сім цілей із ЦУР міцно інтегровані в OEKO-TEX.

«Стандарт виник на основі Schadstoffgeprüft nach ÖTN 100 (тест на шкідливі речовини згідно ÖTN 100), розроблений OETI у 1989 р. для задоволення зростаючого суспільного інтересу до екології текстилю», — нагадує Австрійський інститут текстилю. Критерії та методи випробувань, на яких заснований STANDARD 100 від OEKO-TEX, були стандартизовані на міжнародному рівні та адаптуються до останніх наукових даних та законодавства не рідше одного разу на рік – цей принцип застосовується до всіх стандартів OEKO-TEX.

Сьогодні міжнародна асоціація складається з 17 незалежних дослідницьких та випробувальних інститутів, що спеціалізуються на текстилі та шкірі, з контактними офісами у більш ніж 60 країнах. Вони відповідають за спільну розробку методів випробувань та граничних значень у стандартах OEKO-TEX та проводять лабораторні випробування та аудити фабрик відповідно до єдиних специфікацій.

Ці комплексні перевірки продукції та процесів забезпечують належне управління ризиками, захист споживачів та довкілля, а також дотримання законодавства. Завдяки широкому спектру досліджень та розробок акредитовані випробувальні інститути OEKO-TEX надають важливу інформацію для інновацій у текстильній та шкіряній промисловості. Вони працюють у тісній співпраці з виробниками та роблять значний внесок у розробку високоякісних текстильних та шкіряних виробів на всіх етапах ланцюжка створення вартості.

Розвиток OEKO-TEX є відображенням не лише наукових знань, а й соціальних та політичних тенденцій. У центрі уваги завжди перебувають стандартизація дій та заходів у галузі сталого розвитку та полегшення для промисловості швидкої та всебічної реалізації цілей сталого розвитку.

Основна мета — забезпечити відповідальний вибір, який збереже нашу планету для майбутніх поколінь, — за останні 30 років стає дедалі актуальнішою. Тому OEKO-TEX розробляє комплексні рішення. Так на додачу до запущеного в січні 2022 р. IMPACT CALCULATOR, який допомагає сертифікованим STeP by OEKO-TEX виробничим підприємствам скоротити викиди вуглекислого газу та споживання води, цього літа асоціація запустить послугу, яка допомагає компаніям перейти на закони про належну обачність.

Наразі 21 000 виробників, брендів та роздрібних продавців у більш ніж 100 країнах співпрацюють з OEKO-TEX, щоб забезпечити перевірку своєї продукції на наявність потенційно шкідливих речовин. Водночас мільйони споживачів по всьому світу звертають увагу на маркування OEKO-TEX при ухваленні рішень про покупку. Сертифіковані OEKO-TEX продукти та постачальників можна знайти онлайн у довіднику OEKO-TEX Buyers’ Guide.