Криза почалася 21 лютого, коли Росія офіційно визнала дві самопроголошені держави, а повномасштабне вторгнення відбулося через три дні. Конфлікт очікувався, оскільки Росія спрямувала до кордону майже 150 000 військових, незважаючи на попередження багатьох світових лідерів.

Кількість загиблих з обох боків зростає, хоча з огляду на характер війни важко отримати точну оцінку. Було оголошено про мирні переговори, але невідомо, що чекає на Україну в майбутньому.

Якою ж була реакція AM Community (спільнота адитивного виробництва) на події в Україні? Чимало компаній та осіб, які займаються 3D-друком, почали діяти, щоб боротися з війною. Першою реакцією, звичайно ж, були повідомлення про підтримку української нації від деяких відомих у галузі персоналій. Аві Райхенталь, співзасновник та генеральний директор Nexa3D, висловив підтримку українцям, надіславши свої думки та молитви та закликавши світових лідерів відреагувати на кризу.

Ця думка знайшла відгук у суспільстві. У тому числі через Іллю Мірмана, керівника відділу маркетингу Desktop Metal та Нору Туре, голову ради директорів Women in 3D Printing.

Багато хто висловив свою підтримку, а також опублікував посилання на ресурси для тих, хто може допомогти, демонструючи єдність спільноти 3D-друку проти негараздів. Тим часом генеральний директор TRUMPF Нікола Лейбінгер-Камюллер направила співробітникам листа, в якому не лише засудила дії Росії, а й зазначила, що «керівна рада TRUMPF прийняла рішення організувати негайну пожертву для людей з України, які потребують допомоги».

 

Аві Райхенталь, співзасновник та генеральний директор Nexa3D

«Безпрецедентна і відверто божевільна військова агресія, яку Кремль проводить з мерзенних спонукань проти українського народу, який пишається своєю свободою вибору, завдає шкоди простим українцям і повсюдно руйнує людські душі. Як онук, що вижив, який ніколи не зустрічав своїх бабусю і дідуся після Другої світової війни, я маю дуже яскраві та травмуючі дитячі спогади з іншої темної епохи, званої Голокостом.

На жаль, паралелі у поведінці Путіна та його маріонеток надто знайомі та очевидні. Мої думки та молитви — за безпеку, захищеність та свободу всіх на землі у Києві та решти України. Настав час для вільного світу об’єднатися та бути почутими. Настав час світовим лідерам зробити мужні та жорсткі заклики, потрібні для запобігання українському Голокосту 21-го століття всіма засобами, що є в їхньому розпорядженні».

 

Деякі російські та українські компанії також зайняли відповідальну позицію. Anisoprint, що має російське коріння, але наразі працює у Люксембурзі, виступила із заявою, що сприяє миру. Генеральний директор Федір Антонов, росіянин, також висловив свою підтримку і наголосив на тому, що чимало росіян виступають проти дій російського уряду. Про це свідчать протести, що відбуваються у таких містах, як Москва, незважаючи на ризик арешту учасників.

Тим часом компанії з українськими співробітниками, зокрема Hearables 3D та 3Dees Industries, прагнуть допомогти співробітникам, особливо тим, хто все ще хоче покинути Київ. Українська компанія Jazzros також виступила із заявою проти Росії, закликавши весь світ діяти, щоб допомогти Україні, яка захищається від агресора.

 

Федір Антонов, Генеральний директор Anisoprint

«Весь цей кошмар застав мене під час моєї першої за тривалий час відпустки з сім’єю. Я не знаходжу слів, щоб адекватно відреагувати на ситуацію, і не можу більше мовчати. Мої предки були польськими євреями, які мешкали у Харкові. Я народився у СРСР, і хоч би що говорили про цю вже неіснуючу країну, найважливішими цінностями, які я засвоїв у дитинстві, були мир і прогрес. Війна, розв’язана російським урядом в Україні, цілком суперечить цим цінностям. Я впевнений, що більшість росіян, як у Росії, так і за кордоном, поділяють ці цінності та їх відстоюватимуть».

 

Були й суворіші заходи. Наприклад, EOS зайняла більш агресивну позицію щодо конфлікту, наслідуючи приклад інших великих компаній, включаючи BP, Volvo, Daimler Truck та інші, що припинили свою діяльність у Росії. Марі Лангер опублікувала у LinkedIn повідомлення про рішення країни припинити всі стосунки з російськими клієнтами, за винятком випадків, пов’язаних з гуманітарною та медичною сферами.

Цей крок нагадує дії Німеччини загалом, оскільки країна була однією з тих, хто найбільш рішуче виступає проти війни.

Хоча рішення про відключення Росії від SWIFT Німеччина ухвалила повільніше, ніж деякі інші держави ЄС, країна неухильно постачає зброю та підтримує Україну у її боротьбі. І не лише компанії відгукнулися.

Науковці також закликали до підтримки України. Доцент KU Leuven Янніс Понтікес опублікував на LinkedIn повідомлення про те, що будь-який співробітник українського університету, який наразі займається дослідженнями з теми, пов’язаної з металургією або будівельними матеріалами, може приїхати до Бельгії з дослідницьким візитом, що повністю оплачується. Професор також закликав інших допомогти всім, чим вони можуть. Цим постом поділилися та лайкнули його чимало учасників спільноти AM.

 

Марі Лангер, Генеральний директор EOS

«Минулий вихідний викликав у мене глибоке стривоження через трагічну ситуацію в Україні та світі. Путін та його прихильники вдерлися у демократичну країну та вбивають людей, які відстоюють свої демократичні права. Ось чому ми в EOS вирішили припинити будь-які стосунки з російськими клієнтами і робитимемо винятки лише в явних випадках гуманітарного чи медичного застосування.

Хоча це матиме наслідки для нашого бізнесу, наразі це не має значення! Важливо відстоювати наші демократичні переконання та діяти відповідно. Я переконана, що чимало російських громадян також не хочуть цієї війни. Для нас було важливо провести чітку лінію та показати Путіну, що ми не підтримуємо його політику. Я висловлюю глибокі співчуття тим із вас, чиї друзі та родина безпосередньо постраждали від цієї війни. Давайте звернемося до осіб, які приймають політичні та ділові рішення, щоб вони чинили правильно. Давайте разом боротися за мир та світле майбутнє для всіх!»

 

Цілком можливо, що найближчими тижнями ми побачимо ще більший відгук із боку спільноти AM. Ми вже чули, що як Росія, так і США можуть використовувати адитивне виробництво для ремонту старих літаків у рамках підготовки до конфлікту, але можуть бути інші способи використання 3D-друку. Звичайно, пожертвування, що тривають, і заклики про допомогу, безумовно, вплинуть на ситуацію, як і можливі майбутні економічні заходи з боку великих компаній AM, наприклад, EOS.

Крім того, враховуючи, що під час війни очікуються збої в ланцюжку постачань, 3D-друк можна використовувати для створення деталей та ремонту, а також для доставки критично важливих матеріалів до районів, які, можливо, втратили зв’язок із міжнародною спільнотою.

У будь-якому разі Спільнота адитивного виробництва закликає всіх, хто може, допомогти, чим вони можуть.