Чорнила можна використовувати як з ґрунтовкою, так і без неї. Грунтовка покращує колірну гаму та стійкість. Ricoh вже тестувала чорнила на швидкості до 70 м/хв. і наводить приклад розрахунку для переходу зі струменевих чорнил на водній основі на нові рослинні чорнила.

Використовуючи принтер із шириною друку 500 мм та швидкістю 50 м/хв., можна щорічно економити €65 000 на електроенергії. На відміну від водних або УФ-чорнил для струменевого друку, нові чорнила мають масляну основу. Крім того, оскільки вони мають рослинну основу, то придатні для друку харчового паковання.

Як сировина для масляної складової чорнил використовуються соєві боби. Чорнила розроблені з низькими характеристиками відмарування для забезпечення високої стійкості до стирання.

Завдяки рослинній олії чорнила мають такі властивості:

  • швидке висихання (для закріплення або висихання чорнил не потрібно тепло, олія проникає в пористі субстрати, залишаючи пігмент поблизу поверхні — це знижує споживання енергії та усуває у всій системі потребу сушіння);
  • відсутність запаху;
  • покращена придатність для контакту з харчовими продуктами, оскільки не використовуються мономери;
  • біорозкладні та придатні для відокремлення від основи в процесі переробки;
  • не на водній основі, тому для збереження придатності не потрібні біоциди.

Друкувальні голівки, що працюють з такими чорнилами, легше чистити, і вони менш схильні до засмічення. Це допомагає підвищити надійність струменевого друку, продуктивність та термін служби друкувальної голівки. Також забезпечується низьке споживання чорнил, оскільки порівняна оптична щільність досягається при використанні вполовину меншої кількості чорнила.

Чорнила вже доступні у країнах Європи, Близького Сходу та Африки.