Мета глобального консорціуму CELAB — збільшити обсяги вторинної переробки лайнерів та облою, щоб привести виробництво самоклейних етикеток у відповідність до програм економіки замкненого циклу. Це означає, що перероблений матеріал можна повторно використовувати у виробництві реліз-лайнерів чи аналогічних цінних видів продукції.

CELAB складається з регіональних відділень. Європейське відділення перебуває у асоціації FINAT. У рамках європейської групи, яка є керівною, діють робочі потоки зі збирання даних, рішеннь з переробки лайнерів, логістики збору, нормативно-правових питань та комунікацій.

До складу CELAB-Europe за даними на жовтень 2021 р. входять 32 компанії та організації: Ahlstrom-Munksjö, All4Labels, Avery Dennison, BASF SE, CCL Label, Delfort, Dow, Elkem, Evonik, Fedrigoni Self-Adhesives, Felix School Gipea, FINAT, Flexcon, Henkel, Herma, Intercoat, Itasa, Lecta, Lintec, Loparex, Mitsubishi, Polyester Film, Momentive, Mondi, Siliconature, Synthomer, Taghleef Industries, Toray Films Europe, UPM Raflatac, UPM Specialty Papers, VskE.

За оцінками CELAB у всьому світі продається 1,6 млн т реліз-лайнера для етикеток, з яких 25% у Європі, а рівень переробки до інших матеріалів становить приблизно 20%. Мета CELAB у Європі — до 2025 р. понад 75% лайнера та облою мають відповідати принципам економіки замкнутого циклу, тобто підлягати переробці або екологічним видам утилізації.

Поточні ініціативи CELAB включають дослідження світового ринку обсягів матеріалів, частки їхньої переробки та можливостей, що проводить AWA, а також технічний огляд технологій рециклінгу відходів лайнера.

Вже випущено два офіційні документи (white papers) про можливість вторинної переробки паперового та ПЕТ-лайнера. Плануються подальші ініціативи, у т.ч. оцінка вартості облою (знятої матриці) та співпраця з асоціацією Petcore для створення мережі переробників ПЕТ-плівок у Європі. Основна проблема, яку слід розглянути на Labelexpo Europe 2022, полягає в тому, як зробити переробку економічно життєздатною з урахуванням як технічної складності, так і високих транспортних витрат, пов’язаних із фрагментованим розподілом матеріалів реліз-лайнерів та облою.

Ініціатива CELAB та Tarsus на виставці Labelexpo Europe 2022 відображає зростаючу увагу до гармонійних та екологічних рішень.