Кілька років фахівці Media Print Ukraine тестували різні ріжучі плотери, але щоразу стикалися лише з великою кількістю проблем, які не давали змоги розвивати цей напрям. Дизайн, якість збірки, ПЗ, швидкість, алгоритм пошуку міток, «глюки», низька якість різання – ці вади були невід’ємною часткою роботи обладнання з Піднебесної, що повністю виключало практичне застосування цієї техніки для вирішення більшості завдань.

З появою обладнання VULCAN якісні бюджетні ріжучі плотери стали доступними для споживача. Не дивлячись на те, що компанія Vulcantec досить молода, її власник був одним зі співзасновників крупної китайської компанії-виробника ріжучого обладнання. Продавши свою частку, він організував нову компанію – Vulcantec, вже спираючись на свій досвід і побажання клієнтів.

Першими розробками стали планшетні ріжучі плотери серії FC500VC і FC700VC з флюгерними ножами. Отримавши тестовий зразок різака в шоурум Media Print Ukraine, представники компанії були приємно здивовані – практично з моменту розпаковування. Виробник одразу надав всю призначену для користувача сервісну документацію, відеоролики зі збірки та навчання роботі з обладнанням, хоча все було інтуїтивно зрозуміло.

Кинулися в очі дизайн обладнання й якість збірки, що повністю відповідають всім стандартам європейського або японського обладнання. Сенсорне інтуїтивне меню, легкість заміни та відновлення інструменту, а, головне, швидкість різання та визначення приводних міток справили потужне враження не лише на представників Media Print Ukraine, але й на перших власників цього обладнання.

Звичайно, варто відзначити, що порізка та бігування флюгерним інструментом має свої обмеження за матеріалами та, звичайно, за якістю і швидкістю бігування. Плотери з тангенціальним інструментом мають більше можливостей, але це вже інший ціновий сегмент, а FC500/700VC – все ж комфортне, якісне обладнання початкового рівня.

Ще однією особливістю різака стала його надійність, продавши вже більше 10 одиниць техніки, Media Print Ukraine практично не має жодних нарікань від користувачів по його роботі.

 

VULCAN FC500VC у демо-залі компанії Media Print Ukraine

VULCAN FC-500/700VC

Планшетні ріжучі плотери VULCAN FC-500VC (робоче поле 495х685мм) і FC-700VC (робоче поле 790x1085мм) – доступні й ефективні інструменти для виконання лінійної та фігурної наскрізної порізки, перфорації, різання з частковим прорізанням матеріалу, біговки, надсічки й ідеально підходять для малих і середніх накладів продукції.

Обладнання вже набуло широкої популярності серед користувачів завдяки не лише функціональним можливостям, а й високій надійності всіх вузлів і механізмів, довговічності інструментарію, компактності та виключній ринковій доступності. Виробник комплектує свої планшетні плотери всіма потрібними аксесуарами та приладдям, тому користувач без додаткових витрат може одразу після встановлення верстата приступити до повноцінної роботи. Конструкція плотерів і програмні засоби розроблені у такий спосіб, щоб оператор міг освоїти всі нюанси експлуатації у найкоротші терміни.

Ріжучий плотер VULCAN оснащено високочутливою камерою, що дає змогу розпізнавати реперні мітки навіть мінімальних розмірів. Зручний сенсорний екран з інтуїтивно зрозумілою навігацією дає змогу швидко освоїти функції управління ріжучим плотером. Високошвидкісний інтерфейс для швидкої передачі даних, можливість завантаження завдань з флеш-накопичувачів і функція різання по QR-коду забезпечують високу продуктивність і максимальну зручність роботи. Це обладнання відрізняється багатофункціональністю, воно може з однаковим успіхом застосовуватися у найрізноманітніших сферах: рекламній, сувенірній, пакувальній, поліграфічній, текстильній.

Сфери застосування планшетного ріжучого плотера VULCAN:

  • етикетки та стікери;
  • паковання та його прототипи з картону та мікрогофрокартону;
  • листівки, папки, конверти;
  • POS-матеріали, вітринна графіка;
  • етикетки, бирки, цінники, картки;
  • магніти та таблички з магнітного вінілу;
  • світловідбиваюча плівка;
  • самоклейні плівки для автовініла;
  • шаблони та трафарети для піскоструменевої обробки;
  • вироби з ЕВА, ПВХ і ПЕТ-матеріалів;
  • креслення та вирізання швейних лекал з електрокартону.

 

Система оптичного позиціонування

Ріжучий плотер VULCAN оснащено камерою з високою роздільною здатністю для точного розпізнавання реперних міток (розміром від 5 мм) як на кольорових, так і на прозорих матеріалах. Здатність плотера зчитувати реперні мітки малого розміру дає змогу заощадити матеріал і зменшити поточні виробничі витрати. Розпізнавання чотирьох міток менш ніж за 3 сек. підвищує продуктивність і дає змогу ще більш ефективно скоротити витрати.

Вакуумна система притиску

VULCAN FC-500VC оснащено ефективною системою вакуумного притиску для надійної фіксації матеріалу в процесі різання. Цей спосіб надійніше електростатичного притиску, який застосовують деякі інші виробники.

Сенсорна панель управління з інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом

Вона спрощує управління пристроєм за рахунок:

  • простого перемикання сили вакуумного притиску – ON – швидка/ стабільна фіксація, OFF – легка зміна заготівки;
  • легкого перемикання швидкостей руху каретки за допомогою клавіш зі стрілками – «Швидко» [Fast] (х10)/«Повільно» [Slow] (х1).

Натискання кнопки для встановлення вихідного положення або повернення до вихідного положення гарантує точність позиціонування.

Високоточна контурна різка

Планшетний ріжучий плотер VULCAN ефективно обробляє матеріали, встановлені довільно, а також компенсує спотворення розміру/форми. Акуратний і точний різ забезпечується за допомогою запатентованого алгоритму виявлення чотирьох реперних міток.

Мережевий інтерфейс

Інтерфейс Ethernet гарантує стабільну передачу даних на далекі відстані, а також як управління ріжучим плотером з декількох комп’ютерів, так й управління декількома ріжучими плотерами з одного комп’ютера.

Функція U-Disk

PLT-файли, збережені на флеш-накопичувачах USB (U-disk), можуть використовуватися для прямого виведення на різання. Це означає, що ріжучий плотер VULCAN може працювати без підключення до комп’ютера.

Різка по QR-коду

Ріжучий плотер VULCAN здатний зчитувати QR-код, видрукуваний на матеріалі, даючи змогу автоматично зіставляти файли друку та різання. Це прискорює виробництво та виключає ймовірність неузгодженості файлів.

Нова модель Vulcan SC-350

На початку року в продаж надійшла нова модель настільного листового ріжучого плотера Vulcan SC-350 (робоче поле – 350х500 мм). Наразі різак проходить стадію тестування у демо-залі Media Print Ukraine і у вересні стане доступним до продажу.

Ріжучий плотер VULCAN SC-350 – компактний настільний пристрій з листовою автоподачею, оснащений низкою корисних функцій. Ця модель відрізняється винятковою швидкодією, високою точністю різання, простотою та зручністю експлуатації й обслуговування.

Ріжучий плотер SC-350 – це прекрасне рішення для фірм, що спеціалізуються на сувенірній, пакувальній продукції та оперативній поліграфії. VULCAN SC-350 чудово підходить для мало- та середньотиражного виробництва етикеток, стікерів, рекламних і дизайнерських аплікацій, виробів для різних хобі, а також легкого паковання та пілотних зразків різної поліграфічної продукції.

Переваг багато, вад майже немає

До придбання планшетного VULCAN FC-VC у грудні 2020 р. друкарня «Символ» з Рівного користувалася рулонним плотером Jaguar, який використовувався для роботи переважно із самоклейними матеріалами, а тепер застосовується виключно для порізки продукції широкоформатного друку (плівки).

Із пожвавленням попиту на таку продукцію власник друкарні Дмитро Сікорський вирішив додатково придбати ще один плотер, але планшетний, бо спектр матеріалів для різання у нього – значно більший. Підприємець планував інсталювати планшетний плотер вже досить тривалий час, бо на думку, фахівця, це must have у оперативній поліграфії, де постійно є потреба, наприклад, у криволінійній порізці того самого картону (бірки, воблери тощо). Втім, вартість планшетних плотерів топових виробників до ф. В2 (Graphtec, Mimaki) стартувала від €10 тис., як альтернатива на ринку були представлені плотери на крокових двигунах, якість та можливості яких Дмитра не задовольняли.

І от Media Print Ukraine привезла пробну партію планшетних плотерів VULCAN FC-VC 500, які зацікавили Дмитра Сікорського, але треба було подивитися, що це за «кіт у мішку».

Підприємця, по-перше, привабила вартість пристрою – $4,5 тис. Але й сам плотер приємно здивував Дмитра: довершена конструкція («Китаєм навіть не тхне»), все продумано. Й те, чого навіть у брендових плотерів немає, – змінний стіл з можливістю використовувати або жорсткий марзан або м’який килимок з повстини, який застосовується зазвичай у більш професійних плотерах (Zund або iEcho) – у результаті незначних маніпуляцій власник отримує або апарат для надсічки, або для порізки щільних матеріалів. Відповідно, друкарні «Сивол» вдалося розширити асортимент продукції.

Завдяки тому, що приводні мітки невеликі, є можливість розмістити більше виробів на листі та, відповідно, отримати більшу рентабельність з кожного відбитку. Важливо й те, що зчитування міток відбувається не так, як у Mimaki, Graphtec чи Jaguar – за допомогою ІЧ-датчиків, а за допомогою CCD- камери. Відповідно, зчитування – миттєве.

Зручно й те, що голова VULCAN FC-VC 500 – двохінструментальна: це дає змогу за один прохід використовувати одразу кілька інструментів – наприклад, різні ножі. При виготовленні етикетки можна її спочатку висікти, а потім нарізати на розмір за один прогін. Також при виготовленні конвертів або коробок можна бігувати та різати продукцію за один прогін.

Максимальна товщина виробів, які різала друкарня «Символ» на VULCAN FC-VC 500, – 0,7 мм (йдеться про роботу з товстим магнітним вінілом), й навіть на товстих матеріалах можна підбирати режими різання, – зауважує Дмитро Сікорський. До цього друкарня відмовлялася від порізки магнітних вінілів, бо вони у роботі складні (у стос їх не зіб’єш, весь час відштовхуються). Але після придбання VULCAN FC-VC у «Символ» стали знову працювати з цими матеріалами.

Важлива перевага VULCAN FC-VC – на ньому можна легко працювати з двома листами SRA3. Плотер підтримує різні зони порізки, поки один лист ріжеться, можна замінити попередній аркуш у іншій зоні – так продуктивність порізки збільшується вдвічі. Такий собі «міні-конвеєр».

Важливо й те, що у VULCAN FC-VC використовуються універсальні утримувачі та ножі стандартного розміру, тому ножі від Mimaki та Roland до цього плотеру підходять – не треба купувати дорогі ножі та утримувачі.

Дмитро Сікорський позитивно відгукується про роботу менеджера Сергія Шабетника та тестування плотеру VULCAN FC-VC у демозалі Media Print Ukraine. Проблем з інсталяцією VULCAN FC-VC не було, доводилося лише звернутися за консультацією щодо підключення до мережевого інтерфейсу (щоб плотер працював по мережі).

І нарешті VULCAN FC-VC – невеликий, без паковання вміщується в багажник невеликої машини.

Серед нечисельних вад VULCAN FC-VC 500 – недороблене ПЗ (але це «хвороба» більшості китайських плотерів). VULCAN FC-VC 500 працює не через драйвер, а на універсальному ПЗ SignCut, який підтримує чимало виробників. Кожен власник плотера отримує ліцензію на SignCut на одне робоче місце та тривалістю на рік. А далі щороку ліцензію треба подовжувати.

Отже придбавши VULCAN FC-VC, друкарня «Символ» змогла розширити номенклатуру виробів та обсяги виробництва. За співвідношенням «ціна-якість» пристрій на висоті, бо схожі брендові вироби коштують значно дорожче.

В цілому VULCAN FC-VC зарекомендував себе досить добре. Тому Дмитро Сікорський планує придбати рулонний плотер цього ж виробника з автоподачею під порізку виключно матеріалів з липким шаром, який демонструвався на Rema Days Kyiv.

 

«Трішки відкриття»

Як зазначає директор запорізької друкарні «Мастерня друку» Ігор Брацило, ринок малотиражного паковання отримав під час коронавірусної кризи певний стимул для розвитку, бо у нокдауни невеликі підприємці прагнули вижити за будь-яку ціну.

Відповідно, розширювали межі можливостей і більшість друкарень, додаючи можливості з виготовлення малотиражного паковання та етикеток з липких матеріалів. 

Свого часу «Майстерня руку» придбала плотер Graphtec, на якому проблематично було різати щільні папери, проте тему виготовлення самоклейної етикетки вдалося вирішити.

Але друкарню цікавив ринок малотиражного паковання.

Дивилися iEcho 0604 Plus, який коштує значно більше за VULCAN FC-VC – а «вистрілить чи ні, було незрозуміло». Тому для виготовлення прототипів паковання та фігурної порізки щільних матеріалів вирішили придбати у грудні 2020 р. VULCAN FC-VC.

Продавець (Сергій Шабетник) запевнив, що устаткування робоче, все коректно та професійно розповів, ничого не вигадував. Сподобалося Ігореві Брацило й ставлення сервісного інженера, який допоміг вирішити чимало питань у телефонному режимі (підготовка файлів, робота з софтом).

Ігор Брацило запевняє, що VULCAN FC-VC 500 став для «Майстерні друку» «трішки відкриттям». Якість паковання, інструкція не викликали питань, сам девайс зібрано досить якісно (якось вироби провалилися у пази, довелося їх діставати, то Ігор подивився збірку – «заслуговує на повагу». Інтерфейс плотера простий, але досить зрозумілий.

«Майстерня друку» виконує чимало робіт з фігурної порізки ламінованого паперу щільністю 300-350 г/м2, з ламінацією 24-28 мкр (хенгери, фігурні цінники з перемінними даними). Ще VULCAN FC-VC використовується для виготовлення «пілотних» екземплярів паковання перед офсетними накладами.

Ігоря Брацило вразила робота CCD-камери. А килимки, на думку підприємця (повстяний – під бігування та порізку, другий, більш жорсткий – під порізку) до VULCAN FC-VC – настільки довговічні, що їх вистачить на все життя «девайса». Отже, витратний матеріал у VULCAN FC-VC лише ножі, які коштують у Китаї від 60 грн (друкарні вдалося найти альтернативу фірмовим ножам).

Бігування у таких пристроях зазвичай виконується роліком чи шилом. У VULCAN FC-VC – саме шилом, але софт спеціальний дає змогу зробити два-три прогони та збільшити відстань між бігами: все працює «на ура».

Щодня «Майстерня друку» ріже відносно довгі наклади (100-200 аркушів), але є нюанс: VULCAN FC-VC ріже SRA3 (6-10 м) близько 1,5-2 хв., тому потрібен оператор, який знімає аркуші, прибирає готові вироби. Це займає час. Зате наявність такого плотеру для запорізької друкарні – це ексклюзив, й можна брати додаткові кошти за порізку щільних носіїв, видрукуваних на ЦДМ Konica Minolta AccurioPress C6085.

Тепер «Майстерня друку» поглядає у бік iEcho 0604 Plus, який може обробляти більш товсті матеріали за допомогою осцилювального ножу (компанія планує різати також композити та пластики – тим більше має Mimaki UJF 6042 – тож вийде «солодка парочка»).

 

Пристрій коштує своїх грошей

Перш ніж придбати VULCAN FC-VC, друкарня «Ультрадрук», в основному, опрацьовувала на плотерах (Jaguar, Summacut) плівкові матеріали, бо порізати папір та картон з належною якістю наявне устаткування не давало змоги.

VULCAN FC-VC, що коштує не досить великі гроші, став для власниці друкарні Наталі Обушної «плацдармом», щоб зрозуміти, чи потрібен компанії планшетний плотер, чи вона потребує більш автоматизованого устаткування, та які перспективи його завантажити. За декілька місяців стало очевидним, що VULCAN FC-VC має стабільне завантаження, й є сенс замислитися про більш автоматизоване обладнання, з дещо більшими можливостями та швидкістю роботи. Бо ручне завантаження займає багато часу.

Водночас друкарня «Ультрадрук» працює здебільшого з короткими накладами, від 10 виробів. Тому ручне подавання матеріалу влаштовує друкарню, й VULCAN FC-VC відповідає її вимогам. За майже рік експлуатації (VULCAN FC-VC встановлено у друкарні в грудні 2020 р.) ніж не змінували жодного разу, і це при цьому, що VULCAN FC-VC працює безперебійно.

Малотиражне паковання виготовляли в «Ультрадруці» і раніше, але доводилося висікати заготівки з картону на тигелі, тому вартість питання була надвисокою, відповідно, від деяких накладів відмовлялися (клієнти були не готові платити за ножі через невпевненість, що вони стануть у нагоді у майбутньому). Крім того, замовляти висічні штампи для тігеля – це питання логістики, часу, браку. Отже, VULCAN FC-VC 500 дав змогу створити замкнений цикл з виготовлення малотиражного паковання.

На VULCAN FC-VC також відбувається порізка тонкого пластику, магнітного вінілу завтовшки до 0,4 мм.

Чимало замовлень в «Ультрадрук» потребують виконання порізки та бігування в рамках одного виробничого циклу, VULCAN FC-VC чудово порається з такими завданнями, бо має двохінструментальну голову, що дає змогу за один прохід використовувати декілька інструментів.

На початку вересня у друкарні встановлено ще один планшетний плотер, з рухомим конвеєром та автоматичною подачею – iEcho 0705 Plus.

Не виключено, що тепер VULCAN FC-VC буде переміщено на ділянку УФ-друку для обробки замовлень, видрукуваних, наприклад, на дизайнерських картонах з білою підложкою, які одразу спрямовуватимуться на порізку: менше пересувань по цеху, швидше робота.

Наталя Обушна радить купувати VULCAN FC-VC компаніям, що зацікавлені розширити спектр послуг, але не мають бюджету, щоб придбати більш автоматизований планшетний плотер. Цей пристрій реально коштує своїх грошей, це надійне устаткування, з гарантією та чудовою підтримкою від постачальника Media Print Ukraine. Зокрема, певні ускладнення, пов’язані з роботою ПЗ та оновленням ліцензії, успішно вирішує постачальник устаткування.