Звичайно, пандемія COVID-19 значно вплинула на поліграфічну галузь. Цей вплив оцінити досить важко, бо останні данні Євростату датуються 2018 роком.

Більш актуальною є інформація Євростату щодо індексу виробництва для друкованих та записаних носіїв, який вказує на те, як розвивалися обсяги виробництва, на основі середніх показників 2015 року. Для Португалії доступні дані за лютий 2021 року.

У розпал кризи COVID-19 у квітні 2020 р. індекс друкарського виробництва в Португалії впав на 32% порівняно із середнім показником 2015 року. Оскільки обсяги виробництва до пандемії були приблизно на тому ж рівні, що і в 2015 році, на основі цього можна зробити висновок про загальний спад внаслідок COVID-19.

Незважаючи на стрімке падіння, друкарська галузь Португалії відновлювалася помітно краще, ніж у сусідній Іспанії. Падіння в квітні та травні не перевищувало середній показник по ЄС (мал. 1). Натомість, обсяги поліграфічного виробництва у ЄС досягли найнижчого рівня у квітні, тоді як у Португалії найнижчий показник зафіксовано у травні. У червні-липні друкарство Португалії відновлювалося, у серпні зростання уповільнилося. Проте у вересні та жовтні було досягнуто допандемічних обсягів.

Цифри почали трохи ковзати ще до того, як розпочався другий жорсткий локдаун (аналітики WhatTheyThink стверджують про це на основі сезонно скоригованих даних). Навіть під час апогею другої хвилі COVID виробництво трималося на пристойному рівні, індекс виробництва впав лише на 4% нижче від значень до COVID-19, що набагато краще, ніж в більшості інших європейських країн.

Загалом обсяги виробництва поліграфічної галузі в Португалії зменшилися в 2020 р. приблизно на 8% порівняно з 2019 роком. Якщо припустити незначне зростання цін, то падіння доходу у 2020 р. по відношенню 2019 р. може становити від 6% до 7%.

 

Джерело: Eurostat

Малюнок 1. Індекс друкарського виробництва у Португалії

 

Дані індексу виробництва дають своєчасну інформацію про те, наскільки добре працюють галузі. Менш оперативною є звітність про доходи (мал. 2). Однак саме цей показник свідчить про загальний розмір галузі. Доходи поліграфічної промисловості в Португалії після кризи з євро впали з €1,2 млрд. в 2009 р. до мінімуму в €944 млн. в 2012 р. Цей показник трішки зріс відтоді (у 2017 р. друкарська галузь Португалії вийшла на показник трохи більший за €1 млрд). 2019 рік мав би принести певне збільшення доходів, але Євростат ще не опублікував ці дані.

Джерела: Eurostat, digitalprintexpert.de

Малюнок 2. Португалія: обсяги друкарського виробництва та пов’язаних бізнесів у 2009-2018 рр.