Текст: Максим Петлевич, менеджер PrintStore Group

 

ПРОЦЕС ПЕРЕРОБКИ ПАПЕРУ

Як зазначено у Вікіпедії, переробка паперу – це процес перетворення макулатури на нову паперову продукцію, що має масу переваг:
  • дерева зберігаються від вирубки;
  • для переробки макулатури треба менше енергії та води, ніж при виготовленні паперу з деревної маси;
  • макулатура переробляється, а не утилізується, що сприяє зниженню викидів вуглецю.
Ось цікава інформація з Вікіпедії, яка обґрунтовує потребу переробки паперу:
  • 40% паперової маси проводиться з деревини (9-16% целюлози виробляється з колод; решта – з відходів деревини, які традиційно спалювалися)
  • з дерев, що вирощуються спеціально для виробництва целюлози, виготовляється 16% світового обсягу целюлози
  • більшість целюлозно-паперових комбінатів практикують відновлення лісів, щоб забезпечити постійне постачання деревини
  • для виробництва паперу використовується близько 35% вирубаних дерев – це 1,2% від загального обсягу світової економіки
  • утилізація однієї тонни газетного паперу дає змогу заощадити близько 1 т деревини, а переробка 1 т паперу для друку – трохи більше 2 тонн деревини;
  • вторинна переробка половини світового паперу дозволить уникнути вирубки 81 000 км2 лісових угідь.

Як сировину для виробництва переробленого паперу можна використовувати:

  • паперові відходи при виробництві паперу;
  • відходи до споживання – матеріали, які потрапили за межі паперової фабрики, але були утилізовані до того, як використовувалися споживачем;
  • відходи після споживання – матеріали, що викидаються після використання споживачем (гофротара, старі журнали та газети).

Промисловий процес видалення фарби (її частка в макулатурі становить до 2%) з паперових волокон з переробленого паперу для отримання маси, з якої виробляється перероблений папір, винайшов німецький юрист Юстус Клапрот.

А ось деякі цікаві дані, пов’язані з економічним ефектом від виробництва матеріалів вторинної переробки, в порівнянні з традиційним процесом виробництва паперу:
  • переробка 1 короткої тонни (0,91 т) паперу дає змогу заощадити 17 зрілих дерев, 26 м3 води, 2,3 м3 місця на звалищі, 320 л нафти і 4100 кіловат-годин (15 ГДж) електроенергії – цього достатньо для живлення європейського дому з 3 спальнями впродовж усього року;
  • левова частка (41% усього переробленого паперу) використовується для паковання, 25% гофротари вироблено з матеріалів вторинної переробки;
  • у Австралії 40% усього паперу, що використовується для друку газет, з переробленої сировини.

Процес утилізації макулатури зазвичай включає змішування використаного паперу з водою та хімічними речовинами для її руйнування. Отриману масу подрібнюють і нагрівають. Суміш пропускається через сита, щоб видалити клей та шар крейди (особливо з паперу з покриттям), потім очищається від фарби, відбілюється та змішується з водою. Після цього маса може бути перетворена на перероблений папір.

  

В УКРАЇНІ ТА В СВІТІ

Проаналізувавши ринок паперу України, ми дійшли висновку: пакувальний папір і картон активно виготовляють з переробленої сировини – і навіть у нас, в Україні, а ось з офсетним і крейдованим папером ситуація плачевна. Офсетний папір з переробленої сировини ми знайшли лише в одного трейдера, і то в залишках (нам пояснили, що такий папір не користується попитом).

І це при тому, що паперу вторинної переробки без покриття у світі виготовляється чимало. Виробники радять використовувати його для друку брошур, звітів, корпоративних матеріалів, інформаційних бюлетенів, упаковки. Зазвичай такі папери рекомендуються для офсетного, цифрового електрографічного та струменевого друку.

Як правило, всі виробники паперів вторинної переробки паперу наголошують на видатних характеристиках продукту, високому ступені білості, гладкій поверхні, високій непрозорості, наявності сертифіката FSC® Certified Recycled, відсутності вмісту хлору, відповідно до системи екологічного менеджменту ISO 14001.

А ось і кілька прикладів. Французька компанія Arjowiggins Graphic пропонує:
  • яскраво-білий папір без покриття ecoStar +, на 100% з відходів, отриманих після споживання виробів з паперу;
  • Mohawk Options, з використанням енергії вітру та 100% перероблених відходів;
  • Impact – яскраво-білий на 100% перероблений папір;
  • Cyclus Offset – на 100% перероблений офсетний папір з натуральним білим відтінком;
  • Cocoon Offset 100 – високоякісний офсетний папір без покриття, який відповідає тим самим стандартам продуктивності, що й звичайний папір.

New Leaf Paper виготовляє папір Pioneer на 100% з переробленої сировини. «Ми створюємо найбільш зелений папір на землі. Для його виробництва використовується на 80% менше води, ніж для паперу з натуральної деревини», – написано на сайті компанії.

А ось крейдований папір з макулатури на ринку України взагалі не представлено.

Хоча на світовому ринку на 100% перероблений крейдований папір виготовляється. Виробники такого паперу мають численні сертифікати –  FSC, Ecolabel, Food Safe, Process Chlorine Free. Перероблений папір сертифікований для цифрового та офсетного друку.

На крейдованому папері, отриманому в результаті 100% вторинної переробки, рекомендують друкувати звіти, глянсові брошури, листівки, матеріали для прямих поштових розсилок, книги, каталоги, розкішні журнали, вітальні листівки, запрошення, меню, візитні картки і плакати.

Напр., та ж Arjowiggins Graphic розробила технологію та процедури, що забезпечують високий рівень білизни без шкоди для якості друку і навколишнього середовища при виробництві паперу Cocoon.

Cocoon виготовляється в глянсовому і матовому виконанні, з різними покриттями.

Інший приклад 100% переробленого крейдованого паперу – папір двобічного крейдування Cyclus Silk компанії Cyclus (щільність – 70-130 г/м2). Cyclus Silk має унікальну оксамитову поверхню, яка є ідеальною для друку зображень з фотографічною якістю.

 

МИ ЗНАЙШЛИ АЛЬТЕРНАТИВУ

Повторюся, ми не знайшли на ринку України 100% переробле-ного крейдованого паперу, тому альтернативою для PrintStore Group став крейдований папір з сертифікатом відповідності походження целюлози (в цьому випадку ліс вирощується спеціально для виробництва паперу з подальшим заміщенням насаджень).

Відзначимо, що Програма схвалення сертифікації лісів – Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC) та Лісова опікунська рада – Forest Stewardship Council (FSC) сертифікують папір з дерев, заготовлених відповідно до принципів, покликаних забезпечити належну лісогосподарську практику.

Й «Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays Ua», й наша друкарня залишилися задоволеними результатом експерименту. Замовник отримав якісну поліграфію, а ми – задоволення від роботи з новим видом сировини. Перероблений офсетний папір виявився не гіршим у виробництві, а місцями й більш зручним за традиційного паперу з целюлози. Й при цьому жодне дерево при вторинній переробці сировини, при виготовленні даного паперу, не постраждало.

 

ЗБЕРЕГТИ РЕСУРСИ, ЗАПОБІГТИ ЗАБРУДНЕННЮ

Уряди країн з розвиненою економікою розуміють важливість вторинної переробки паперу для збереження енергетичних ресурсів, запобігання забрудненню ґрунту та повітря.

При переробці паперу споживання енергії в порівнянні з папером, виготовленим з непереробленої целюлози (за даними Управління енергетичної інформації США) скорочується на 40%!

Агенція з охорони довкілля США (EPA) підрахувала, що при переробці паперу ступінь забруднення води на 35%, а повітря на 74% менший, ніж при виробництві первинного паперу.

Вторинна переробка паперу знижує потребу в первинній целюлозі, зменшуючи загальне забруднення повітря та води, пов’язане з виробництвом паперу. Близько 35% твердих побутових відходів (до переробки) в Сполучених Штатах за масою – це папір і паперові вироби, 42,4% з них переробляються.

 

КРАЩІ СВІТОВІ ПРАКТИКИ ПЕРЕРОБКИ

А яка ситуація з переробкою паперу в світі?

У 2000 р для моніторингу прогресу в досягненні цілей з переробки паперу, встановлених в Європейській декларації з переробки паперу було створено Європейську раду з переробки паперу – European Recovered Paper Council (ERPC).

У 2011 р. ERPC зобов’язалася досягнути до 2015 р. показника добровільної переробки в 70% (ініціативу підтримали 27 країн-учасниць ЄС + Швейцарія і Норвегія). У 2014 р. рівень переробки паперу в Європі становив 71,7%, як зазначено в Звіті про моніторинг за 2014 рік.

У 1993 р. в США вперше було перероблено більше паперу, ніж поховано на звалищах.

До 1998 р. в країні працювало близько 9 000 програм з утилізації відходів і 12 000 пунктів утилізації.

До 1998 р. в країні працювало близько 9 000 програм з утилізації відходів і 12 000 пунктів утилізації.

У 2012 р. папір і картон зумовлювали 68 млн т твердих побутових відходів, що утворювалися в США, порівняно з більш ніж 87 млн т в 2000 р, згідно з даними Агенції з охорони довкілля США.

Паперова продукція у США є найбільшим компонентом твердих побутових відходів (становить понад 40% наповнення звалищ). Паперова промисловість США поставила перед собою мету відновити 55% всього паперу, що використовується в США.

   

ВАЖЛИВА ЗАЯВА

Ситуація з дефіцитом паперу з переробленої сировини на ринку України здивувала керівництво PrintStore Group. Тому було прийнято рішення самостійно завозити такий папір. Отже, всіх бажаючих отримати якісну поліграфію і при цьому зберегти довкілля ласкаво просимо до нас.

Шановні колеги, бережіть природу, приєднуйтесь до екологічних проектів, збирайте і здавайте макулатуру, плівку, пластик, сортуйте відходи. Це не лише модно, але й страшенно приємно!