У Лойні, неподалік Лейпцига, наразі ведеться будівництво першого у світі промислового біопереробного заводу для цієї мети. У проєкт UPM інвестувала понад €750 млн.

Насамперед треба створити основний матеріал для флісу з поліестеру на деревній основі.

Очікуалося, що біопереробний завод вироблятиме загалом 220 000 тонн на рік і буде введений в експлуатацію наприкінці 2023 року. Проте, нещодавно з’явилася інформація, що запуск виробництва у Лойні, ймовірно, буде відкладено до кінця 2024 року.

Текстильна і взуттєва промисловість наразі стикається з серйозною проблемою пошуку екологічніших рішень, ніж виробництво поліестеру та поліуретану на основі нафти, оскільки близько 60% усіх матеріалів, що використовуються в індустрії моди, виробляються з викопних полімерів.

Смола, що використовується для виробництва поліестеру, містить 30% моноетиленгліколю (МЕГ), який традиційно одержують з нафти. У процесах UPM та Vaude цей компонент тепер має бути повністю замінений новим біомоноетиленгліколем (BioMEG) — BioPura від UPM.

На думку UPM, BioPura — це просте рішення: його можна легко інтегрувати в існуюче виробництво поліестеру, оскільки він молекулярно ідентичний аналогу на основі викопного палива. Але в Європі точиться чимало суперечок щодо цього рішення. Очевидно, що деревина буде більш екологічною сировиною для тканин, але при цьому використання деревної маси призведе до істотного зростання собівартості текстилю, а попит на деревину як сировину перевищує пропозицію не лише в Німеччині, але і в усьому світі.