До редакції: «Чому щоразу, коли хтось хоче вихваляти переваги сталого розвитку пластикового паковання, він відчуває потребу стверджувати, що пластик має «менший вплив на довкілля», ніж паперове паковання («Америка піддається пластиковій параної», 26 вересня), замість того, щоб просто робити засновану на фактах екологічну справу? Чи може це бути тому, що паперова продукція є золотим стандартом циркулярності та справжньої стійкості?

У цьому випадку автор безпідставно стверджує, що пластикове паковання «допомагає планеті» і «рятує десятки мільйонів дерев щороку», посилаючись на «справжніх вчених» зі Швеції та Данії, щоб підтвердити свої заяви про екологічну перевагу пластику. Роблячи це, він запрошує до порівнянь, які, за потреби, мають також каталогізувати екологічні наслідки пластикового паковання, від видобутку обмежених ресурсів і використання енергії до долі кінцевих продуктів.

Почнемо з того, що багато різних смол, які використовуються для виготовлення пластмас, отримують із невідновлюваного викопного палива, а саме природного газу, сировини, отриманої від переробки природного газу, і сировини, отриманої від переробки сирої нафти (Управління енергетичної інформації США).

Виробництво одноразового пластику також є неймовірно енергоємним. Насправді виробництво пластику становить понад 3% від загального споживання енергії в США, використовуючи приблизно таку ж кількість нафти, як і світова авіаційна промисловість, яка, у свою чергу, створює значні викиди парникових газів (ПГ) (Міністерство енергетики США).

І хоча американці викидають мільйони тонн пластикового паковання у свої контейнери для переробки, насправді переробляється не так багато. PR-кампанія щодо переробки, нещодавно розпочата індустрією пластмас, говорить, що 6 3 млн тонн пластику переробляється щороку, але це лише близько 9% від загального обсягу пластику, що виробляється щорічно в США, згідно з даними Агенції з охорони навколишнього середовища США (EPA).

Існує занадто багато різних типів пластику, кожен з яких має різні вимоги до переробки, тому їх не можна поєднувати та переробляти разом. Розбудова інфраструктури для їхнього ефективного збору, сортування та переробки створює надзвичайно складні логістичні та економічні проблеми, які навряд чи будуть вирішені найближчим часом, якщо взагалі взагалі будуть вирішені. Враховуючи обмеженість ресурсів і велику кількість енергії викопного палива, яка використовується для їхнього виробництва, а також низький рівень переробки, буде трохи натяжно стверджувати, що пластик відповідає загальноприйнятому визначенню циркулярності: промислові процеси та економічна діяльність, які:

1) відновлюються або регенеруються за проєктом;

2) дозволяють використаним ресурсам зберігати свою найвищу цінність якомога довше;

3) спрямовані на усунення відходів завдяки чудовій конструкції матеріалів, продуктів і систем.

Паперове паковання, з іншого боку, має очевидно круговий життєвий цикл. Воно виготовляється з використанням нескінченно поновлюваних природних ресурсів – дерев, які спеціально вирощені, зібрані та повторно вирощені в екологічно керованих лісах. І воно виготовляється в процесі, який використовує переважно (в середньому 64% у США) відновлювану біоенергію.

Цей факт у поєднанні з інвестиціями в енергоефективність та вдосконалення процесів допоміг паперовій промисловості США скоротити викиди парникових газів на тонну виробництва більш ніж на 24% з 2005 року. (Американська лісова та паперова асоціація, AF&PA).

Згідно з інвентаризацією парникових газів EPA, целюлозно-паперова промисловість не є головним джерелом зміни клімату, оскільки на неї припадає менше 0,6% загальних викидів CO2 США. Хоча всі ці унікальні екологічні характеристики роблять папір, мабуть, одним із найбільш стійких продуктів на землі, саме інвестиції паперової промисловості в інфраструктуру переробки роблять життєвий цикл паперу справді круговим.

За останні 30 років промисловість США добровільно профінансувала мільярди доларів на інфраструктуру переробки вторинної сировини, вкл. $7 млрд на завершені або оголошені інвестиції між 2019 і 2025 роками.

Сьогодні 94% американців мають доступ до суспільної програми переробки паперу, а 79% — до програм утилізації житлових відходів/відходів на узбіччях, згідно з комплексним національним дослідженням, проведеним на замовлення AF&PA у 2021 році.

Оскільки переробка паперу є доступною та легкою, американські підприємства та споживачі широко її підтримали. З рівнем переробки 68% (~46 мільйонів тонн на рік) папір і паперове паковання є найбільш переробленим матеріалом у потоці твердих побутових відходів США (EPA). І цей показник зростає майже до 94% для картонного паковання (AF&PA)».