Увійшовши до групи компаній «Паперовий змій» у 2020 р., друкарня зберегла високий рівень автономності та можливості для розвитку, а з іншого – почала працювати у складі потужної групи компаній, що включає структури зі спеціалізацією на різних напрямках поліграфії. Це створило додаткові можливості для DPI.UA – з масштабування виробництва, його автоматизації, участі у розвитку додаткових напрямків поліграфії.

Не забарилися й нові інвестиції. Попри воєнний стан DPI.UA дбає про розвиток й після зміцнення влітку 2022 р. потужностей кольорового цифрового друку (інстальовано Xerox® Versant® 4100 Press) менеджмент DPI.UA повернувся до ідеї розвинути напрямок монохромного друку, який донедавна був відносно слабким місцем у друкарні.

ПЕРЕДУМОВИ СКЛАЛИСЯ

Власне спеціалізований друк монохромної продукції для DPI.UA ніколи не був важливим напрямком. Проте, як зазначає директор друкарні Єгор Щукін, періодами доводилося друкувати значні обсяги ч.б. продукції, буквально «перегортати палети», але заробляла DPI.UA на цьому досить небагато.

Подібні замовлення виконувалися на Xerox® 700 Digital Color Press, Xerox® Versant® 2100 Press, навіть на Xerox® Versant® 4100 Press. Звісно вартість друку була зависокою для споживача через вартість кліку (як мінімум в чотири рази дорожчу, ніж на продуктивній ЦДМ для чорно-білого друку).

Саме через невеликий заробіток на друці монохромної продукції DPI.UA тимчасово відмовилася від розвитку цього напрямку, хоча й продовжувала друкувати монохромні замовлення на повно- колірних ЦДМ. Отже, активно цю послугу друкарня DPI.UA не просувала й масово послуги монохромного друку не продавала, хоча всі підстави для цього на ринку були. Та й в самій друкарні вже склалися передумови інсталювати ЦДМ промислового рівня для друку виключно монохромної продукції.

ВИБІР ТА ПРИДБАННЯ УСТАТКУВАННЯ

Друкарня DPI.UA розглядала можливість придбати монохромну ЦДМ американського виробника Xerox PrimeLink B9100, але Xerox на момент ведення переговорів не запропoнував покопійне обслуговування B9100. Коштувала Xerox PrimeLink B9100 менше ніж Ricoh Pro™ 8310 (на якій врешті зупинилися у DPI.UA), але для друкарні принциповим було питання клік-контракту.

Крім того, обладнання Xerox для монохромного друку в тому ціновому діапазоні, що розглядався менеджментом ХК «Паперовий 

змій», до якої належить DPI.UA, не мала лотка вакуумної подачі. А для DPI.UA ця можливість була вкрай важливою, щоб друкувати на крейдованих паперах та мати можливість безпроблемної персоналізації офсетних відбитків.

Добре відомо, що переважна більшість українських компаній, що мають в арсеналі ЦДМ серії Pro 8300 (Pro 8300S, Pro 8310, Pro 8320 зі швидкістю друку відповідно 96, 111 і 136 сторінок А4 за хвилину), обирали конфігурацію з вакуумним лотком: не лише для друку на крейдованому папері, а й, наприклад, для друку препринта (вдруковування додаткової інформації у відбитки офсетного друку). Наявні у DPI.UA кольорові ЦДМ лотків вакуумної подачі не мають, тому ро- бити персоналізацію офсетних відбитків на них досить проблемно: потрібні додаткові консультації з сервісними службами, а це час, якого зазвичай бракує.

Єгор Щукін бачив Ricoh Pro™ 8310 у роботі та чимало позитивних відгуків про цю ЦДМ читав в Інтернеті, але особисто- го досвіду використання не було. А от з іншими машинами Ricoh у DPI.UA були вже дещо знайомі, бо під час вибору чергової кольорової ЦДМ представники DPI.UA вивчали можливість придбати Ricoh Pro™ C9200. Тоді перевагу обладнанню Xerox® Versant® 4100 Press компанія надала через певні нюанси з ЦДМ Ricoh, які для DPI.UA критичні (насамперед, друк на самоклейних плівках). З обладнанням Ricoh у компанії DPI.UA раніше не працювали,

як і не мали досвіду співпраці з ексклюзивним представником компанії Ricoh Europe за напрямком продуктивного цифрового друку в Україні – компанією «Мегатрейд», тому були певні побоювання зокрема щодо сервісу («З Xerox нам було все зрозуміло, а от з Ricoh не було зрозуміло нічого», – зазначає Єгор Щукін).

Для друкарні DPI.UA при виборі монохромної ЦДМ принциповими були питання клік-контакту та наявності лотка вакуумної подачі.

Були побоювання щодо рівня сервісу ексклюзивного представника компанії Ricoh Europe за напрямком продуктивного цифрового друку в Україні компанії «Мегатрейд», але у DPI.UA вже впевнилися, що сервіс «Мегатрейд» – на рівні.

Замовлена компанією DPI конфігурація включає бічний вакуумний лоток для паперу на 2х2200 аркушів, степлер-фінішер з приймальними лотками на 3500 аркушів з автоматичним ліфтом і сортуванням комплектів зі зсувом та 1000 аркушів, а також професійний контролер друку Fiery EB-35.

ЦДМ Ricoh Pro™ 8310 в Україні вже більше десяти. На цій простій ЦДМ з гнучкими можливостями для оператора.

Ricoh Pro™ 8310 найкраще друкує на папері та картоні, щільністю до 350 г/м² досить значної номенклатури (від макулатурного паперу, крафт-паперу до високоякісного крейдованого паперу) й розрахована, насамперед, для того, щоб друкувати книжки, інструкції

У ЦДМ Ricoh операторам доступний досить багатий функціонал (можна навіть регулювати рівень роздуву у лотку). І якщо компанія та оператор готові у цьому функціоналі розбиратися, речей, які не можна реалізувати, майже не існуватиме У DPI.UA вже друкували на Ricoh Pro™ 8310 на макулатурному папері Divo Lux/ Premium, крейдованому з одного боку, різних видах крафтового паперу, по готових конвертах (результат був кращим, ніж на кольорових машинах, встановлених у друкарні).

Ricoh Pro™ 8310 має низьке споживання електроенергії, а функція автоматичного відновлення з режиму енергозбереження дає змогу скоротити час простою і прискорити виконання завдань

Але у DPI.UA вирішили ризикнути, бо деякі провідні цифрові друкарні (зокрема, «Сборка» та «Глянець») мають в своєму арсеналі значний парк устаткування Ricoh й задоволені сервісом. Наразі, коли DPI.UA друкує на Ricoh Pro™ 8310 вже певний час, у компанії впевнилися, що сервіс «Мегатрейд» – на рівні.

Замовлена компанією DPI.UA конфігурація включає бічний вакуумний модуль подавання паперу RT5120 паперу на 2х2200 ар- кушів, степлер-фінішер SR5110 з приймальними лотками на 3500 аркушів з автоматичним ліфтом і сортуванням комплектів зі зсувом та 1000 аркушів та професійний контролер друку Fiery EB-35. Загалом ЦДМ серії Ricoh Pro™ 8310 в Україні вже більше десяти, отже ці машини користуються попитом у середовищі цифрових друкарень. На цій простій ЦДМ з гнучкими можливостями для оператора легко та приємно працювати, за вартістю кліка вона абсолютно в ринку.

За позиціонуванням ці машини можна порівняти з Xerox® Nuvera® або Konica Minolta AccurioPress 6120/136, але концептуально, наприклад, Ricoh Pro™ 8310 та Xerox® Nuvera® – абсолютно різні, проте й вартість Nuvera більша в рази, й можна замість однієї Nuvera придбати дві чи три Ricoh Pro™ 831- та створити бекап.


ПЕРШИЙ ДОСВІД

Після того, як DPI.UA увійшла до складу ХК «Паперовий змій», виконання гібридних замовлень (пов’язаних з персоналізацією офсетних відбитків) стало для друкарні актуальним, і тут Ricoh Pro™ 8310 також стає у пригоді, бо подібні замовлення періодично над- ходять. Й на відміну від кольорових машин компанії, Ricoh Pro™ 8310 дає змогу безболісно їх виконувати.

Певною проблемою Ricoh Pro™ 8310 лишається друк на само- клейних плівках, тому більшість робіт на неспеціалізованих плівках для цифрового друку друкарня поки виконує на Xerox® Versant® 4100 Press (замовлення на фактурних паперах теж здебільшого робляться на повноколірній ЦДМ, бо вона краще до цього пристосована, як і для друку насичених чорних плашок – це вже наші українські компанії намагаються «вбити всіх зайців», друкуючи на монохромних ЦДМ насичений чорний). Хоча інші наші респонденти (як от представники одеської Simex Print) стверджують, що на самоклейних матеріалах Ricoh Pro™ 8310 друкує чудово.

Керівник напрямку Ricoh компанії «Мегатрейд» Владислав Швецов зазначає, що плівки деяких виробників взагалі не призначені для цифрового друку, і якщо матеріал на певному

 

етапі підплавлюється, він апріорі за вимогами не підходить для друку на ЦДМ. Наприклад, спеціалізовані плівки UPM Raflatac для цифрового друку ідеально працюють на ЦДМ Ricoh.

Фактично Ricoh не рекомендує друкувати на своїх ЦДМ на матеріалах, що не призначені для цифрового друку. Проте окремі друкарні працюють з будь-якими плівками, розуміючи, що у випад- ку виходу ЦДМ з ладу це буде їхня зона відповідальності. Зі свого боку, «Мегатрейд» рекомендує при друці на самоклейних матеріалах, не призначених для цифрового друку, або підрізати кромку, або заклеювати її, тоді проблем з друком не виникає.

Єгор Щукін вважає, що Ricoh Pro™ 8310 все ж більш спеціалізована машина, що найкраще друкує на папері та картоні, щільністю до 350 г/м² досить значної номенклатури (від макулатурного паперу, крафт-паперу до високоякісного крейдованого паперу), розрахована для того, щоб друкувати книжки, інструкції. З інших визначальних рис Ricoh Pro™ 8310 назвемо швидкість друку до 111 відб. А4/хв. за рекомендованого місячного навантаження до 500 тис. відбитків. Водночас, говорячи про «вузьку спеціалізацію» ЦДМ Ricoh, Владислав Швецов наголошує, що в них операторам доступний до- сить багатий функціонал (можна навіть регулювати рівень роздуву у лотку). І якщо компанія та оператор готові у цьому функціоналі розбиратися, речей, які не можна реалізувати, майже не існуватиме.

«Я знаю приклади друкарень, яким після певного досвіду експлуатації вдалося вичавити з машин максимум можливостей, й за певних умов ці ЦДМ «творять дива». Уявіть коронна фраза керівника сервісної служби «Мегатрейд» Олександра Прощенка

«Головне вчасно зупинитися», – зазначає Владислав Швецов. – Друкарні працюють на ЦДМ Ricoh з надто тонкими, надто товстими, проблемними матеріалами. І все це Ricoh «вибачає».

У DPI.UA вже теж робили спроби пхати в ЦДМ Ricoh Pro™ 8310

«що попало», наприклад, друкували на макулатурному папері Divo Lux/Premium, крейдованому з одного боку, різних видах крафтового паперу, по готових конвертах (результат був кращим, ніж на кольорових машинах, встановлених у друкарні).

Відповідно, оператори в процесі роботи поступово вивчають тонкі налаштування ЦДМ Ricoh – або самостійно, або за допомогою сервісу «Мегатрейд», наприклад, щоб безболісно друкувати на крафт-папері щільністю 60 г/м², взявши за основу підготовлений профіль, що зберігається у машині.

Співробітникам DPI.UA подобається дизайн Ricoh Pro™ 8310, зручність роботи з Ricoh. «Якість збирання у Ricoh краща, ніж в машин конкурентів, – вважає Єгор Щукін, – відчувається певний запас міцності. Відповідно, оператору працювати на Ricoh (за відгуками операторів, що мають досвід роботи на ЦДМ інших виробників) комфортніше».

Важливо й те, що Ricoh Pro™ 8310 має низьке споживання електроенергії, а функція автоматичного відновлення з режиму енергозбереження дає змогу скоротити час простою і прискорити виконання завдань.

НОВІ МОЖЛИВОСТІ

Як ми вже зазначали, найважливіша конкурентна перевага DPI.UA – власна програма автоматизації виробництва. Компанія використовує систему управління підприємством з організацією, координацією, контролем, автоматизацією внутрішніх процесів, управлінням замовленнями, виробництвом, термінами, цінами, калькуляціями, кадрами, фінансами, складом, логістикою та взаємодією з клієнтами. Програма також управляє сайтами компанії та замовленнями з них, має маркетингові інструменти, статисти- ку та аналітичну інформацію, до неї інтегровані особисті кабінети замовників.

Недарма новий власник друкарні керівник Холдингу «Паперовий змій» Олег Пилипович називає DPI.UA «конвеєром» (де кожен виконавець знає, що робити, а організація роботи не потребує додаткових зусиль завідувача виробництвом, технологів), а підхід офсетних друкарень до використання цифрового друку – «ремісничим».

Після появи Ricoh Pro™ 8310 DPI.UA додала можливість монохромного друку до своєї програми автоматизації виробництва.

  Єгор Щукін, директор друкарні DPI.UA

  «Придбання Ricoh Pro™ 8310 дало нам змо- гу навіть без суттєвого збільшення обсягів друку     економити гроші на кліках»



Система автоматично видає менеджеру вартість монохромного друку на Ricoh Pro™ 8310 та Xerox® Versant® 4100 Press в тих випадках, якщо у базі матеріалів зазначено, що певний матеріал придатний для друку на певній ЦДМ. Відповідно, під час розрахунку вартості система видає менеджеру рекомендовану ЦДМ для друку.

Отже, чимало замовників, які раніше не замовляли в DPI.UA послуги з монохромного друку через дорогі кліки на Xerox® Versant® 4100 Press, тепер користуються послугами друкарні за цим напрямком.

У DPI.UA поступово опановують можливості нової ЦДМ Ricoh Pro™ 8310 і вже мають певний досвід роботи на ній (коли відбулося наше спілкування з Єгором та Владиславом, ЦДМ працювала у друкарні місяць, і за цей час на ній видрукували дещо більше 100 тис. А4). Й наступний крок – суттєве збільшення кількості замов- лень монохромного друку. Впевнені, друкарні це до снаги!

Поява Ricoh Pro™ 8310 – це перший крок до майбутньої мрії DPI. UA – друкувати на системній основі книжки. «Ricoh Pro8310 – ма- шина добра та надійна, наскільки це вдалося зрозуміти після дру- ку 100 тис. відбитків, – зазначає директор друкарні. – Невдовзі ми плануємо на системній основі запустити напрямок з виготовлення книжок у твердій палітурці, наразі триває пошук обладнання для виготовлення твердої палітурки».

Єгор Щукін не виключає, що розглядатиме можливість придбати повноколірну ЦДМ Ricoh (і це напевно буде вже машина нової серії, бо незабаром відбудеться оновлення лінійок компанії). Вірогідно, в центрі уваги DPI.UA опиниться машина дев’ятої серії, бо компанія друкує багато збірних накладів, й відповідно за умови, якщо не зібрано офсетний спуск (послуги збірних накладів DPI.UA вже надає системно), його можна економічно вигідно, з високою якістю відбитку, надрукувати на Ricoh Pro™ С9200.


НАДІЙНИЙ ПАРТНЕР

Навіть під час воєнного стану в країні компанія «Мегатрейд», що здійснила постачання та інсталяцію Ricoh Pro™ 8310 до друкарні DPI.UA, не припиняє надавати умови фінансування на виплат для компаній-клієнтів або навіть кредитувати їх.

Нагадаймо, що крім постачання ЦДМ Ricoh «Мегатрейд» пропонує широкий спектр післядрукарського устаткування для компаній цифрового друку: різальні плотери iiEcho 0604/0705/1209 Plus, різальне устаткування Grafcut та Polar Mohr, ламінатори Vivid та Tauler, незабаром планується також доповнення лінійки етикеткового устаткування та різальних машин Morgana ColorCut (колишщній Intec ColorCut) – вірогідно, устаткуванням європейського виробника (бо з китайськими виробниками краще за нинішніх умов працювати обережно, хоча безболісно відмовитися від співпраці з деякими з них неможливо).