Нові правила діятимуть замість постанови Єврокому від 1994 р. про паковання та пакувальні відходи. Крім того, буде застосовано: єдину систему маркування вторинної переробки для всього ЄС, цільові показники вмісту вторинної переробки для пластикового паковання. Етикетки для свіжих продуктів мають бути біорозкладними.
Згідно з новими правилами, все паковання пройде систему оцінки, яка покаже, що воно підходить для вторинної переробки. Оцінка Е вважається найнижчою: паковання з таким показником буде заборонено.
Паковання з оцінкою від А до D оподатковуватиметься зборами з РВП. Вони стануть стимулом для виробництва пакованн, що легко переробляється.  
Виробники, які здійснюють експорт до Європи, мають дотримуватись певних вимог, які будуть зазначені в постанові.
За оцінкою генерального секретаря торговельної асоціації Intergraf Беатріс Клозе, нові правила ЄС стануть важливим кроком у створенні стійкого паковання.
Завдяки новому регламенту з’явиться система піктографічних етикеток для вторинної переробки, за допомогою якої споживач зможе правильно переробляти паковання.
Багаторазове паковання має бути позначене QR-кодом, а схеми повернення будуть обов’язковими для пластикових пляшок та металевих банок.
Планується, що нова ухвала допоможе мінімізувати відходи паковання до 2030 р. та закладе основу для подальших реформ.
За прогнозами пакувальний сектор досягне кліматичної нейтральності до 2050 року.