За даними Федерального статистичного управління (Destatis), рівень інфляції у вересні 2022 р. становив 10%, для FMCG навіть 17%. Згідно GfK Consumer Panel FMCG, ціни на товари повсякденного попиту у вересні зросли на 12%. За часів інфляції та негативного споживчого клімату споживачі шукають стратегії, що дають змогу зберегти стабільність сімейного бюджету, незважаючи на зростання цін. Це пояснює, чому зростання цін було меншим, ніж рівень інфляції. У період з липня по вересень споживачі дедалі частіше зверталися до дешевших торговельних марок (приватних торговельних марок) продуктів харчування та предметів повсякденного побуту замість брендів виробників або робили покупки в дискаунтерах. Ця тенденція спостерігалася у 60% усіх товарних категорій.

Інфляція значно знижує успіх стратегії економії: ціни на товари та продукти під власними торговельними марками зросли на 19% у третьому кварталі. «Востаннє зростання цін на товари приватних торговельних марок було вищим, ніж на бренди виробників, під час фінансової кризи 2008 р.», — повідомляє Роберт Кечкес, експерт зі споживчих тенденцій у GfK.

Продажі товарів приватних торговельних марок зросли двозначними числами через більш високий попит і вищі ціни. З іншого боку, зростання брендів виробників було набагато помірнішим: продажі товарів провідних брендів зросли на 4,4%, тоді як товарів преміальних брендів — лише на 0,6%.

Згідно з новим «трекером інфляції» GfK, жирні продукти лідирують, коли йдеться про підвищення цін. Такі категорії, як вершкове масло та продукти з нього, у 3 кв. подорожчали майже на 50% порівняно з попереднім роком. Споживачам також довелося значно більше розщедритися при купівлі змішаних жирів (+45,1%) та маргарину (+41,9%). Вино зазнало помірного зростання цін, на 5,2%.

За даними GfK, «Споживчі товари на паперовій основі» — категорія з найсильнішим зростанням цін у третьому кварталі. Але це ще один приклад різної динаміки цін, незважаючи на інфляцію: кухонні серветки подорожчали на 35,2%, за ними йдуть косметичні серветки з 29,4%. При цьому вологий туалетний папір став дешевшим у середньому на 2,2%.

Експерт GfK Роберт Кескес вважає тиск через зростання цін на енергоносії та проблеми з ланцюжками постачання основною рушійною силою цінового буму в секторі FMCG. Цей ціновий тиск особливо впливає на приватні торговельні марки, які враховують лише невелику маржу на користь співвідношення ціни і якості. «Більше того, багато споживачів очікують, що у найближчі 12 місяців їм доведеться витрачати більше грошей на енергію. Якщо це підтвердиться, приватні торговельні марки продовжать збільшувати частку ринку, незважаючи на зростання цін», – прогнозує Роберт Кечкес.

Описані вище тенденції ґрунтуються на опитуванні споживачів, проведеному в серпні 2022 р., та на вдосконаленому «трекері інфляції» GfK, яке досліджує загалом 315 категорій товарів повсякденного попиту у 19 товарних групах.