Інформація на вивісках, табличках та інших носіях інформації має подаватися державною мовою і за потреби дублюватися іншими мовами — тому мовний омбудсмен попросив Труханова внести цю норму до правил благоустрою Одеси та інших актів.
«Ще в лютому 2022 р. надіслано відповідний лист щодо потреби вжити заходи із недопущення порушення на території міста Одеси вимог Закону в частині розміщення інформації для загального ознайомлення, а також зовнішньої реклами лише недержавною мовою. Проте ані відповіді, ані відповідних дій немає», – зазначив Тарас Кремінь у листі.
З 16 січня 2020 р., відповідно до статті 32 Закону про державну мову, вся реклама має подаватися  українською мовою, нагадує мовний омбудсмен.
Однак на його адресу продовжують надходити скарги щодо російськомовних вивісок, табличок, реклами в Одесі.
Ці дані підтверджує моніторинг, проведений одеськими активістами, який показав, що зі 150 перевірених магазинів, кожен другий порушує мовне законодавство.
Ситуація щодо дотримання мовного законодавства в Одесі вкрай обурлива і несприятлива ще й у світлі того, що влада РФ використовує російську мову як один із інструментів геополітичної експансії. Мовне питання є одним із головних у веденні росыэю війни проти України.
«Розміщена з порушеннями зовнішня реклама на вулицях і проспектах наших міст повинна бути прибрана. Це — вимога Закону. Це — вимога часу. Це — одна із запорук перемоги України», — наголошує Тарас Кремінь.