Розуміння цього процесу в національних і міжнародних масштабах мА.nm студія FranklinTill, інститут стилю Stijlinstituut Amsterdam і датське агентство SPOTT Trends and Business — разом вони представлять концепцію майбутньої індустрії, даючи зрозуміти, що виробничий процес на базі стійких принципів і його результати набагато перевершують очікування споживачів. «З огляду на надзвичайний стан у сфері довкілля, текстильна промисловість має змінитися на краще. Джерела сировини, дизайн та екологічність багатьох матеріалів демонструють потенціал циклічності та звертають увагу на дизайнерські ініціативи, які є красивими, актуальними та етичними», — пояснила співробітниця FranklinTill Марта Джіральт Дунжо.

Розвиваючи тему циклічної трансформації, організатори Heimtextil 2023 звертаються до професіоналів із питаннями:

  • Як виготовляти стійкий текстиль?
  • Які варіанти утилізації використати?
  • Яким є оптимальна переробка текстильних виробів?

В умовах замкненої економіки відновлюваність матеріалів має ключове значення. З одного боку, це знижує потребу нової сировини, з іншого — скорочує кількість відходів. Неорганічні основи (нейлон і поліестер), можуть перероблятися без втрати якості, а органіка — повертатися назад у природу, після закінчення терміну придатності, методом компостування.

Частиною раціонального споживання стають втрачені вже традиції ремонту одягу та взуття, технології ручного фарбування, клаптикове шиття, що дає змогу отримати яскраві, креативні продукти.

Знаковою темою зони Trend Space стане взаємодія з довкіллям – природні кольори, що передають теплоту та м’якість, недосконалі текстури – все, що походить від землі. Тут виявиться нове розуміння значення «натуральний»: поєднання передових способів обробки та рослинної сировини (коноплі, льону, кропиви) для отримання нових видів текстилю.