ПОСТУПОВИЙ РОЗВИТОК

Компанія «Поліграф Поліграфич» з Запоріжжя стала провайдером друкарських послуг ледь не випадково. Її засновники придбали приміщення, в якому раніше розташовувалася друкарня, поруч з Запорізькою державною інженерною академією (місце було відоме як таке, де можна роздрукувати документи та зробити копії). Це стало стимулом з січня 2011 р. почати надавати студентам послуги з роздруковування та ксерокопіювання. З часом замовлень від студентів ставало менше, й треба було диверсифікувати діяльність.

На той час В’ячеслав Пугач вже набув певний досвід у царині друку. Разом з колегами він приглядався, хто чим займається на ринку рекламно-друкарських послуг. Й подальший розвиток компанії відбувався, виходячи з ринкових потреб. У 2014 р. підприємець придбав ще одне приміщення поруч, зробив його реконструкцію: між приміщеннями було створено прохід, за рахунок чого отримали додаткову корисну площу.

На той час компанія мала парк устаткування для широкоформатного друку креслень (Epson Stylus Pro 9700) та ЦДМ Konica Minolta bizhub Pro C500, БФП Konica Minolta bizhub 420 та Konica Minolta bizhub 500, мінімальну кількість післядрукарського обладнання. Сьогодні для друку оперативної поліграфії компанія використовує ЦДМ Xerox DC 550 та Xerox DC 770.

Згодом підприємець придбав третє виробниче приміщення. Інсталяція екосольвентного принтера Epson SureColor SC-30600 дала змогу вийти у сегменти інтер’єрного друку та високоякісного друку зовнішньої реклами. Також компанія має сольвентний принтер Gongzheng GZM3204SG StarFaire, на якому друкує зображення для білбордів завширшки до 3,2 м та інші носії зовнішньої реклами. Для інтер’єрного друку компанія також використовує широкоформатний принтер Allwin з шириною друку 1800 мм. Крім інтер’єрної графіки та зовнішньої реклами, компанія друкує холсти та натягує на дерев’яні підрамники.

З постпресу компанія має брошурувальник Nagel 8, який комплектує блоки, підрізає їх та скріплює на скобу, гідравлічний різак EBA, обладнання для виготовлення канальної палітурки, лазер з робочим полем 900х1300 мм компанії Pro-100 тощо.

«Поліграф Поліграфич» має стабільний пакет замовлень та впевнено почувається на ринку, надаючи високоякісні послуги за цінами дещо нижче ринкових. «Я вважаю, що ми – компанія цінової категорії нижче середнього, із низькими та привабливими цінами», – підкреслює В’ячеслав. При цьому «Поліграф Поліграфич» завжди намагається виконувати замовлення в обумовлені терміни та з високим рівнем якості.

У роботі з клієнтами «Поліграф Поліграфич» робить акцент на високомаржинальних напрямках, зокрема, УФ-друку (про розвиток цього напрямку – детальніше поговоримо далі), компанія готова поратися з будь-якими завданнями з УФ-друку, екстер’єрного друку, лазерної порізки та гравіювання матеріалів.

Нарешті, в компанії вдала «булгаковська» назва. Подібний брендінг викликає посмішку та запам’ятовується.

УФ-НАПРЯМОК

У 2014 р. компанія вийшла у сегмент УФ-друку, придбавши Roland VersaUV LEF-20, з додатковими білим кольором та лаком. Це була перша подібна машина у Запоріжжі. Перевага цього принтера – висока деталізація друку.

Спочатку компанія «Поліграф Поліграфич», застосовуючи УФ-друк, освоювала здебільшого напрямок рекламно-сувенірних виробів: друк на ручках, металевих пластинах, фанерних виробах, пауер-банках, чохлах мобільних телефонів. В окремих сегментах конкурувати ціною було складно через особливості Roland VersaUV LEF-20 (чиповані картриджи). Це – не досить швидке устаткування, втім, здатне наносити високоякісні зображення.

Наступним кроком була інсталяція Oce Arizona 350XT з робочим столом 2,5х3 м, з опцією друку з рулону. Цей принтер дає змогу друкувати матеріали розміром до 2,5х3 м, завтовшки до 4,5 см. Компанія опановувала друк вітражного скла, друк на крупно-форматних пластиках, друк знаків, зовнішньої реклами.

На той час локальний ринок Запоріжжя ще не був обізнаний в достатній мірі з можливостями УФ-друку, тому клієнти були не готові платити більше. Це сьогодні вони знають, чого хочуть: УФ-, сольвент або інший спосіб друку, а тоді треба було пояснювати, навіщо за УФ платити більше. Машина «набирала» свого клієнта «важко, але впевнено».

Півтора роки тому в компанії TVA-TEX В’ячеслав придбав китайський УФ-принтер Audley JC-UV 9060 з робочим полем 90х60 см та механізмом для друку на циліндрах (Kebab). Цей принтер цікавий тим, що швидше порається з завданнями, які виконує перший сувенірний принтер друкарні – Roland VersaUV LEF-20.

Сам друк відбувається інакше, бо окремі канали (друкувальні голівки) призначені для нанесення білого кольору та лаку. Відповідно, цей принтер наносить значно товстіший шар білого кольору, фактично відповідаючи можливостям трафаретного друку.

Таблиця 1. Технічні характеристики  УФ-принтера JC-UV 9060

Параметр Значення
Розмір друку 90х60 см
Висота матеріалу  10 см
Друкувальні голівки Epson I3200/3 шт.
Кількість дюз 400х8=3200
Колірна модель  CMYK + білий + лак
Роздільна здатність
друку
720 dpi, 1440 dpi, 2160 dpi, 3200 dpi
Швидкість друку 4 прогони – 18 м²/год
6 прогонів – 12 м²/год
8 прогонів – 6 м²/год
Габарити 1560х1578х1227 мм
Застосування Чохли для телефонів, компакт-диски, запальнич-
ки, ручки, метал, плитка, дерево, скло, пластик, ПВХ,
акрил, дизайнерські картони, полотно, шкіра тощо

Завдяки опції Kebab на JC-UV 9060 «Поліграф Поліграфич» друкує на стаканах, термосах, термокружках, пляшках.

Сьогодні, якщо потрібні найвища деталізація, дрібна та акуратна робота (як приклади – друк на циферблатах годинників або друк на очах кукол), використовується Roland VersaUV LEF-20.

Коли потрібен ефект підйому на невеликих робочих поверхнях, використовується саме «китаєць» JC-UV 9060.

А для більш габаритного друку – Oce Arizona 350XT.

Коментар постачальника УФ-принтера JC-UV 90600 та DTF-обладнання, компанії TVA-TEX:

«“Поліграф Поліграфич” – відома запорізька компанія, що тривалий час працює на ринку. Співпраця TVA-TEX з друкарнею почалася з придбання двох термопресів (для кепок та універсального), згодом ми інсталювали у Запоріжжі УФ-принтер JC-UV 90600.

Інженер TVA-TEX приїхав на «Поліграф Поліграфич» лише одного разу – для інсталяції принтера. Враховуючи, що в клієнта досвідчені друкарі, подальше консультування відбувалося онлайн.

За півтора роки роботи принтер зарекомендував себе дуже добре, працював зі значним навантаженням. Сьогодні компанія планує придбати ще один УФ-принтер.

До брендування одягу компанія раніше мала непряме відношення, але коли на ринку з’явилися принтери для DTF-друку, В’ячеслав Пугач зв’язався з нашою компанією та поцікавився придбанням комплексу для DTF-друку.

Процес вивчення замовником можливостей комплексів на базі принтерів Audley 60 см зайняв не більше доби, сьогодні обидва працюють у штатному режимі».

Вже досить тривалий час «Поліграф Поліграфич» надає послуги з друку на футболках (раніше для цього застосовувався сублімаційний друк). Йшлося виключно про футболки білого кольору; на інших текстильних виробах, через обмеження сублімації, компанія не друкувала.

DTF-ДРУК – ВИСОКОЯКІСНИЙ ДРУК НА ТЕКСТИЛІ ТА НЕ ЛИШЕ

Були в компанії й спроби використовувати для брендування флекс-плівки, але це не зовсім схвально сприймалося замовниками: вироби морщилися та були незручними для носіння, не витримували прання. А виконання замовлень потребувало спеціальної підготовки макета та контурної порізки плівки для нанесення на виріб. Відповідно, В’ячеслав Пугач розмірковував про більш універсальну технологію, з можливістю друку на кольорових, і темних – у т.ч., тканинах.

І тут досить вчасно надійшла пропозиція від TVA-TEX щодо придбання комплексу для DTF-друку¹. Це обладнання вже працювало на виробництві компанії ColorIT.

Відповідно, В’ячеслав Пугач мав змогу оцінити можливості комплексу для DTF-друку на базі принтера Audley 60 см, вивчити особливості застосування матеріалів, з якими устаткування працює (натуральна тканина, синтетика, сумішеві тканини будь-якої щільності, фактури та жорсткості), обсяги та особливості споживання витратних матеріалів (чорнила та клей).

Певний час (4 місяці) друкарня «Поліграф Поліграфич» виконувала замовлення на базі ColorIT та напрацювала власне коло клієнтів. Від ColorIT друкарня отримувала готові видрукувані зображення на плівках з полімеризованим клейовим шаром, а вже на власній базі за допомогою термопреса переносила зображення на вироби.

Дивлячись на реакцію клієнтів, які раніше замовляли послуги сублімаційного друку, а тепер спробували можливості нової технології брендування й стали звертатися на системній основі, підприємець вирішив, що новий напрямок DTF-друку може бути цікавим для ринку – головне, потрапити у «перший вагон».

Ще раніше підприємець вивчав можливості принтерів для прямого друку на тканині (DTG-друку). Але В’ячеславу Пугачу не подобалася якість друку Epson SureColor F2100, особливо, якщо співвідносити з вартістю устаткування ($20 тис). А от можливості DTF-друку справили на підприємця враження: «Це «вау-ефект», і те, чим хотілося б займатися, в чому є перспектива».

Комплекс для DTF-друку на базі принтера Audley 60 см з системою нанесення клею (шейкер-сушаркою) та фільтрувальною станцією) призначений для друку на рулоні завширшки 60 см; він оснащений сучасним друкувальними голівками Epson I3200 (4720). За наявності термопреса ф. А2 такий комплекс дає змогу друкувати не лише на готових текстильних виробах (футболках, регланах, худі, товстівках, світ-шотах), але й використовувати інші варіанти (зокрема – переносити зображення на фанеру та металеві плоскі поверхні, В’ячеслав навіть сподівається, що найближчим часом побачить нові обрії застосування цієї технології).

Отже, комплекс співставимий за можливостями з сублімаційним друком, але номенклатура тканин та інших матеріалів – значно ширша. За наявності термопресу великого формату технологія DTF-друку відкриває перед друкарнею досить цікаві можливості з оперативного нанесення високоякісних зображень на безліч плоских поверхонь, з багатьох видів матеріалу).

Таблиця 2. Технічні характеристики комплексу DTF-друку на базі Audley 60 см

Параметр Значення
Друкувальні голівки
нового покоління
Epson I3200 (4720) – 2 шт.
Чорнила Пігментні чорнила на водній основі, CMYK+W
Ширина друку  700 мм
Роздільна здатність
друку
1440 dpi
Подача чорнил  Система безперервної подачі чорнил CISS + міксер і
система рециркуляції для білого кольору
Тип носія – плівка ПЕТ
Швидкість 20 м²/год (4 проходи, 320 принтів А4)
15 м²/год (6 проходів, 240 принтів А4)
10 м²/год (8 проходів, 160 принтів А4)
Габарити, вага 237х71х63 см/200 кг

Галузі застосування DTF-друку:

  • виробництво одягу з принтом для мас-маркету;
  • нанесення символіки на текстиль;
  • створення дизайнерського одягу, взуття та галантерейних виробів під власним брендом, нанесення інформації про виріб безпосередньо на готові вироби з тканини як альтернатива вшивним етикеткам;
  • нанесення зображень, логотипів та символіки на сувеніри та подарунки.

Від сублімаційного способу друку для перенесення на футболки друкарня «Поліграф Поліграфич» сьогодні повністю відмовилася, але застосовує цей вид друку для перенесення на металеві пластини.

Результат DTF-друку схожий на трафаретний друк пластизолевими фарбами. Зображення – еластичне та стійке до прання та, на відміну від нанесеного у трафаретний спосіб чи способом DTG-друку, не провалюється та не розтріскується.

За словами В’ячеслава, DTF-друк має чимало переваг.

Технологічні:

  • чорнила активізуються нагріванням з полімером, їм не потрібна первинна полімеризація у матеріалі, вони не захаращують друкувальні голівки та менше смердять;
  • полімерна підкладка згладжує проблему з різними типами тканини, тому білий колір наносити значно зручніше, ніж у прямому друці, де доводитися робити декілька проходів білим, який провалюється в тканину;
  • можливість передавати дрібні деталі, текстові елементи зображення (технологія DTF зручна, коли потрібно багато дрібних логотипів, вони друкуються одним проходом на аркуші, а потім в потоці переводяться на вироби. У текстильному принтері навіть вкладання футболки для кожного циклу друку займає значний час);
  • технологія дає змогу отримувати стабільний, яскравий, та глибокий колір на будь-яких носіях, бо чорнила не провалюються у тканину, покриваючи білим шаром ділянку, на яке наноситься зображення.

Економічні:

  • собівартість одного принта ф. А4 – 9-12 грн;
  • вироби не треба праймувати перед переведенням зображень.

Тканина та УФ-друк для багатопрофільної друкарні «Поліграф Поліграфич» – це справжні точки зростання.

В перспективних сегментах УФ-друку та DTF-друку «Поліграф Поліграфич» бере швидкістю та якістю. Коли компанія мала один УФ-принтер, запасу часу не завжди вистачало, а тепер розподіляючи замовлення по трьох машинах УФ-друку компанія виграє.

Так само В’ячеслав Пугач сподівається на розвиток напрямку DTF-друку. Компанія «Поліграф Поліграфич» зацікавлена у залученні замовників з усієї України, яким пропонує послуги з нанесення зображень на готові текстильні вироби (футболки, реглани, худі, товстівки, світ-шоти тощо), шкіру, фанеру, металеві плоскі поверхні тощо), а також готова відправляти підготовлені для перенесення у термопресі видрукувані зображення на плівках з полімеризованим клейовим шаром.

В’ячеслав Пугач не збирається зупинятися на досягнутому і в перспективі дбатиме про розвиток парку устаткування, залучення нових, молодих фахівців, яким готовий запропонувати цікаву та високооплачувану роботу.

З питань співпраці звертайтеся:

Запоріжжя, вул. Добролюбова, 9

Тел.: (063) 246-24-82, (098) 385-23-05

E-mail: poligraphprint@gmail.com

¹ Технологія, за якої зображення друкується на трансферній DTF-плівці. На відбиток наноситься порошковий клей, вирізається плівка з відбитком, а зображення переноситься з плівки на текстиль у термопресі. При цьому текстиль не треба ґрунтувати перед термопереносом зображення і не треба вирізати за контуром картинку на плівці.

Етапи:

  1. Принтер друкує зображення на плівці.
  2. Плівка з малюнком автоматично потрапляє у шейкер-сушарку, де на зображення рівномірно наноситься порошковий клей, який фіксується на відбитку за температури 100-120° C впродовж 20-30 сек. Відбувається процес полімеризації клею на задрукованій ділянці плівки. Після процесу полімеризації плівка автоматично скручується у рулон на приймальному пристрої.
  3. Плівку з картинкою відрізають та переносять зображення з плівки на текстиль у термопресі (20-50 с за температури 130-160° C залежно від типу тканини).