Поліграфічні компанії та їхні працівники стурбовані пропозиціями європейських законодавців щодо переведення документації до продукції машинобудівного сектору виключно у цифрову форму.

«Хоча ми визнаємо, що технології дають змогу ефективно отримувати доступ до документів та інформації у цифровому форматі, користувач машинного обладнання повинен, як і раніше, мати прямий доступ до інструкцій у паперовому форматі», — йдеться у заяві асоціацій.

Поправки надають можливість виробникам надавати інструкції у цифровому форматі. «Ця пропозиція спричине ситуацію, коли виробники техніки надаватимуть інструкції за замовчуванням лише у цифровому форматі. Тягар пошуку інструкцій в Інтернеті та їхньої роздруківки, а також запитів паперових версій інструкцій згідно з запропонованими ЄС нововведеннями тепер покладається виключно на користувача продукції машинобудування», — вважають асоціації.

«Інструкції є не лише носієм інформації про технічне або практичне використання машинного продукту, а й ключовим інструментом інформування про безпеку та заходи при використанні продукту. Пропозиція Комісії створить небезпечний прецедент для майбутнього європейського законодавства, впроваджуючи до європейської економіки підходи «цифровий за замовчуванням» та «тільки цифровий».

Ми не погоджуємося з тим, що цифровий формат замінює паперові інструкції, що супроводжують обладнання. «Цифрова версія швидше має розглядатися як додатковий інструмент. Директива має заохочувати виробників надавати доступ до інструкцій у цифровому форматі на додаток до паперового формату», — йдеться у заяві.

Асоціації Intergraf та UNI Europa Graphical and Packaging є партнерами з 2013 року. UNI Europa представляє понад 350000 членів видавничої, поліграфічної та пакувальної промисловості в Європі з більш ніж 40 афілійованих національних профспілок графічної промисловості. Європейська графічна промисловість складається з понад 100 000 підприємств, 95% становлять малі і середні підприємства, у яких зайнято понад 540 тисяч жителів. Оборот галузі становить €70 млрд.