Проєкт CAI вперше анонсовано на виставці Adobe MAX у 2019 р. та запроваджено з метою постійного прикріплення атрибуції та інших метаданих до зображення для боротьби з дезінформацією в Інтернеті.

Згодом цей проєкт розрісся, і до нього приєдналися численні компанії та видання. Торік Adobe вбудувала у Photoshop нову функцію Content Credentials, яка дає змогу авторам прикріплювати до зображень дані про авторство, перш ніж викладати їх у мережу. Тепер C2PA опублікувала версію 1.0 технічної специфікації та стандарту для перевірки справжності медіа, яка є першою у своєму роді та призначена для розширення можливостей творців та редакторів контенту з перевірки фейків та недобросовісного маніпулювання інформацією, даючи їм змогу вибірково розкривати інформацію про те, хто створив цифровий контент, та як він був змінений.

«Враховуючи величезну кількість цифрового контенту та технології, що швидко розвиваються, споживачам складно довіряти тому, що вони бачать в Інтернеті. Фейковий контент, зокрема майстерні підробки відео deepfake, і, на жаль, традиційні маніпуляції з фото, може бути невідмінним від сьогодення, тому встановлення походження медіа має вирішальне значення для забезпечення прозорості, розуміння і довіри, — пояснює C2PA. — Специфікація C2PA надасть платформам метод визначення того, яка інформація пов’язана з кожним типом активів (наприклад, зображеннями, відео, аудіо або документами), як ця інформація надається та зберігається, та як можна виявити докази фальсифікації. Як відкритий стандарт він призначений для прийняття будь-яким ПЗ, пристроєм або онлайн-платформою, а також регулюючими органами та державними установами для встановлення стандартів цифрового походження».

Версія 1.0 специфікації CP2A включає керівництво з впровадження, міркування безпеки, рекомендації по роботі з користувачами, а також повну інформацію про цілі та основи програми. Короткі специфікації розроблені задля того, щоб забезпечити глобальне впровадження методів походження цифрового контенту шляхом створення екосистеми додатків з підтримкою стандарту C2PA при дотриманні відповідних вимог безпеки, конфіденційності та прав людини. З повним текстом специфікації можна ознайомитися на сайті C2PA.