«Компанії UPM значно відрізняються одна від одної з погляду продуктів, виробничих процесів, ринків та доходів. Тому для їхньої конкурентоспроможності життєво важливо укладати колективні договори з урахуванням специфіки бізнесу», — заявив віце-президент UPM з ринку праці Юркі Холлмен.

Події, які тримають у напрузі галузь і звичайних громадян, оскільки електростанції, що зупинилися при заводах UPM, беруть участь у централізованому теплопостачанні фінських міст, не можна назвати непередбаченими: оголошення про страйк від профспілки паперовиків надійшло в другій половині грудня 2021 року. Тоді ж в інтерв’ю агенції Reuters було заявлено про кількість страйкуючих: близько 3000 робітників висловили готовність боротися за свої права.

Спроба UPM перешкодити протесту через окружний суд Гельсінкі не мала успіху. Голова профспілки Петрі Ванхала, втім, пообіцяв, що робітники одразу ж повернутись до своїх обов’язків, щойно відбудеться повернення до колективного договору. Однак у UPM продовжують закликати до переговорів щодо оновленої схеми трудових відносин.

А тим часом виробництва UPM Pulp, UPM Biofuels, UPM Communication Papers, UPM Specialty Papers та UPM Raflatac, через нестачу робочих рук, практично простоюють. Щоправда, керівництво концерну зобов’язалося компенсувати співробітникам постраждалих заводів додаткове навантаження, тому їхній сукупний дохід може виявитися вищим, ніж за втраченим договором, що спричинило тривалий страйк. Фінансові витрати у зв’язку з ситуацій, що склалася, для UPM неминучі. У компанії зі щорічним обігом €8,5 млрд поки що утримуються від точних оцінок збитків, але на думку аналітика Антті Вільякайнена сума становитиме не менше $30 млн — удвічі більше, ніж у період страйку два роки тому. Варто зазначити, що профспілкою успішно підписано угоди з Metsä Group, Adara Pakkaus Oy, Sonoco-Alcore, Oy Essity Finland Ab, Pankakoski Mill Oy, BMS та Stora Enso.