У харчовій індустрії діоксид титану, який є продуктом переробки титанової руди, використовується в якості барвника, для забезпечення високого ступеня білості виробу, та відомий як добавка Е 171. У звіті Асоціації виробників діоксиду титану також говориться, що це неорганічне з’єднання у вигляді білого порошку широко застосовується при виготовленні фарб, пластмаси, паперу та в фармацевтиці.

Можливий негативний вплив TiO2 на організм тварин і людини при вживанні його з їжею або кормом обговорюється давно. Однак, досі запобіжних заходів щодо речовини не застосовувалося.

Поштовхом до рішучих дій стала постанова Євросоюзу від 18 лютого 2020 р., де йшлося про те, що діоксид титану може завдавати шкоди за певних умов. Зокрема, згадувалося про канцерогенну дію TiO2 при перевищенні його концентрації в легенях. Таким чином, до порошкових сумішей, що містять не менше 1% діоксиду титану у формі частинок або включень діаметром 10 мкм, застосовується класифікація: «канцерогенний при вдиханні».

Відповідний маркер має бути присутнім на пакованні. Відносно рідких сумішей з TiO2 в складі попередження зазначено: «При розпилюванні може бути небезпечний. Не вдихайте аерозоль або пар».

Класифікація ЄС має обмежене значення для споживачів, оскільки в більшості продуктів, включаючи фарби та пластмасу, ризик вдихнути TiO2 (і тим більше його частки зазначеного діаметра 10 мкм) дорівнює нулю, — вважають в Асоціації виробників діоксиду титану та зберігають спокій. В інформаційному бюлетені по TiO2, який випустила для своїх членів FFI, наводиться думка експертів професійного співтовариства виробників друкарських фарб, які заявляють, що на застосування діоксиду титану в поліграфії, висновок EFSA не впливає: «Діоксид титану може й далі використовуватися в друкарських фарбах та інших матеріалах, що контактують з харчовими продуктами, без ризику для споживача».