Останній фактор є важливим, адже це допоможе стимулювати та пришвидшити процес переходу з аналогового на цифрове виробництво, який в індустрії виробництва паковання є досить багатогранним, зазначає автор. Певно, зміни відбулися і через наявність на ринку інноваційного аналогового та цифрового обладнання, але не менш важливими стали і процеси трансформації бізнесу.

 НОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ТА ПРОДУКТИ

Навіть за відміни drupa, у 2020 р. було представлено кілька цікавих нових продуктів, а у 2021 р. є всі підстави побачити інші нові розробки. Хоча очевидно, що всі ми звикли відвідувати виробництва та оцінювати нові технології в режимі живих демонстрацій, у 2020 р. всім довелося пристосуватися до віртуального порядку денного. «Як у випадку з посадкою на Місяць, нам доведеться повірити: те, що ми побачили на екрані, загалом несуттєво відрізняється від того, що мало бути на drupa», – зазначає Цванг.

В паковання насправді настільки широкий спектр застосування, що ми не можемо охопити його одразу. Однак є певні новації, які суттєво впливають на перехід від аналогового виробництва до цифрового паковання. Окремо виділимо процеси розробок, пов’язані з діджиталізацією аналогових технологій, та нові проекти, спрямовані на трансформацію процесів тонерного та струменевого друку.

ІНТЕГРАЦІЯ ЦИФРОВИХ НОВАЦІЙ В ОФСЕТНІ ТА ФЛЕКСОГРАФІЧНІ ПРОЦЕСИ

Для виробництва картонного паковання та навіть етикетки офсетний спосіб друку все ще є найбільш доречним з огляду на продуктивність та на якість готової продукції. Щоб задовольняти нові вимоги, офсетний та флексографічний друк поволі оцифровуються й стають більш автоматизованими.

Нова цифрова парадигма та автоматизація з орієнтацією на результат не змінили основні принципи друку, однак цифрові новації впливають на все інше – від транспортування та обробки матеріалів до якості зображення. Використання візуальних та інших сенсорних технологій у поєднанні з цифровим управлінням та навіть роботами зменшують роль оператора та покращують якість готової продукції.

Нова технологія Plate to Unit від Heidelberg розширює концепцію Push to Stop. На додаток до покращення та підвищення продуктивності в Heidelberg, компанія представила FoilStart Cure, яка дає змогу отримати ефект металевої обробки з холодною фольгою при виробництві етикеток, що вплавляються (IML) на Speedmaster XL 106 зі світлодіодною УФсушаркою (мал. 1).

Малюнок 1. Нова технологія Plate to Unit від Heidelberg

Також було проведено чимало операцій з оцифрування та вдосконалення флексомашин.

З’явилося чимало нових флексомашин с центральним формним циліндром (планетарної побудови), які виходять на ринок, забезпечуючи високоякісний друк. Наприклад, лінійка Koenig & Bauer Evo з трьох флексомашин планетарної побудови, призначена для коротких, середніх та довгих накладів, може задруковувати понад 600 м/хв. за ширини полотнища до 2000 мм.

Bobst зосередився на оцифруванні всієї лінійки продуктів, про що свідчить машина DigiFlexo з подачею фарб на вимогу (IOD – Ink-on-Demand). IoD є додатковою опцією для друкарських машин DigiFlexo, це революційне рішення, яке замінює звичайні фарбові резервуари однією гумовою трубою, яка подає 30 грам фарби до друкарської секції).

Gallus Labelmaster підтримує до 16 різних процесів, зокрема задруковування фарбою, оздоблення та висічку, і може працювати зі швидкістю до 200 м/хв.

ЦИФРОВІ ДРУКАРСЬКІ МАШИНИ

2020 р. став важливим роком для демонстрації цифрового устаткування. Нові друкарські машини Xeikon PX 2000 (мал. 2) та PX3000 7 з УФ-сушарками для виробництва кольорових етикеток засновані на струменевій технології Panther і можуть задруковувати різноманітні носії зі швидкістю до 50 м/хв.

Малюнок 2. Xeikon PX 2000

У машинах оновленої лінійки HP Indigo швидкість друку збільшено до 30%, тобто до 180 м/хв. Це не означає, що друкарські машини вже зараз обов’язково працюватимуть з такою швидкістю, але це покращує перспективи для підтримки більш високих швидкостей у наближчому майбутньому.

HP також анонсувала нову архітектуру створення зображень LEPx для друкарських машин Series 6. Нова архітектура LEPx розкриває сильні боки технології LEP (рідинної електрофотографії), забезпечуючи високу якість цифрового друку Indigo. На відміну від одного блоку у «класичній» технології LEP, при архітектурі LEPx працюють шість блоків формування зображення одночасно, що набагато підвищує продуктивність, до «аналогового» рівня, і при цьому зберігаються всі переваги цифрового друку.

В результаті, LEPx дає друкарням можливість вигідно друкувати значно більші наклади, ніж раніше. Основні особливості LEPx:

  • оператори можуть друкувати замовлення з передбачуваною швидкістю, незалежно від складності графіки, сумарного фарбового покриття або наявності мішаних фарб;
  • друк до 12 фарб;
  • заміна фарби «на льоту» і отримання будь-якого поєднання кольорів;
  • чіткі відбитки з оригінальною роздільною здатністю 1600 dpi.

Вузькорулонна друкарська машина для виробництва етикеток HP Indigo V12 стала першою, в якій застосовано цю нову технологічну платформу, завдяки чому машина становитиме конкуренцію струменевим, флексографічним та гібридним друкарським машинам. Ця ЦДМ друкує будь-який наклад з кількістю фарб до 6 з лінійною швидкістю 120 метрів, що цілком співвідноситься з продуктивністю аналогових машин.

Малюнок 3. HP Indigo V12

ЦДМ HP Indigo V12 також підтримує найширший в галузі цифрового друку етикетки асортимент матеріалів для друку від плівки без підложки завтовшки 12 мікрон до листів товщиною 450 мікрон – завдяки вбудованій системі нанесення праймера за один прохід з друком.

Звичайно, якщо йдеться про цифрові машини, слід згадати про Landa. Хоча компанія офіційно не випустила новий продукт, їй вдалося інсталювати чимало листових машин S10 та P10. Друкарська машина серії W10 готова, і певно, вже є її бетаверсія, але, мабуть, компанія чекає потрібного місця та часу для оголошення про це.

УПРАВЛІННЯ ДАНИМИ

Одним з обмежень у виробництві струменевих цифрових машин, що досягають швидкостей, потрібних для конкуренції з флексомашинами, є питання обробки всього обсягу даних для керування механізмами продукування зображень.

Компанія Global Graphics представила наприкінці квітня 2020 р. ПЗ для забезпечення «графічного конвеєру», яке дає змогу передавати дані безпосередньо на електроніку друкувальної голівки, без потреби зчитувати їх з диску чи іншого пристрою.

Це нове ПЗ одночасно обробляє великі обсяги інформації та пришвидшує час друку.

Середня стабільна швидкість роботи найшвидших жорстких дисків у галузі становить 1000–1200 мегабайт на секунду. Навіть найшвидші нагромаджувачі можуть перешкодити оптимальній швидкості виробництва друку, тому в багатьох сегментах друку найбільш потужні жорсткі диски свідомо не використовуються.

Переваги ПЗ Global Graphics Direct:

  • можливість розширити кольорове охоплення, використовувати багаторівневе растрування із сімома розмірами крапель на струменевих машинах із великою шириною полотна або великими розмірами аркуша;
  • збільшення роздільної здатності ЦДМ з 600 dpi до 1200 dpi і навіть 2400 dpi;
  • можливість запровадження масової персоналізації на всі ринки, оскільки виробники зможуть підтримувати надзвичайно високі швидкості передачі даних.

Direct – це повністю інтегрований продукт, який включає технологію Harlequin RIP®, Mako ™ для оптимізації файлів, а також ScreenPro ™ і PrintFlat ™ для струменевого цифрового друку, що забезпечує щільну інтеграцію з електронікою приводів друкувальних голівок. Інтеграція також охоплює програмне забезпечення від Meteor Inkjet та робочий процес для етикеток та упаковки від HYBRID Software.

 

Малюнок 4. Продукти Global Graphics Direct Mako ™ та Harlequin Host Renderer ™ перетворюють різнорідні PDF формати для оперативного опрацювання друкарськими машинами, виконуючи калібрування, управління кольором, компонування, обробку шрифтів тощо

Використовуючи Direct, виробники друкарських машин зможуть випускати свої нові продукти на ринок швидше, а кінцеві споживачі отримують користь від можливості друкувати будь-які персоналізовані завдання.

ГІБРИДНІ МОДЕЛІ

У сегменті виготовлення паковання, в рамках гібридного обладнання можуть поєднуватися різні технології друку та постдрукарської обробки. Насправді більше йдеться не про гібридні технології, а про застосування гібридних технологій. Флексографічний чи цифровий друк – це лише деякі із середовищ, де застосовується гібридне устаткування, яке знаходить дедалі більше застосування у виробництві етикетки, а подеколи й гнучкого паковання.

На відміну від друку рідким чи сухим тонером або УФструменевого друку, нові гібридні технології, про які йдеться нижче, розроблено задля економічної ефективності при роботі з короткими та середніми накладами.

Нова струменева друкарська машина UTECO Sapphire EVO W (мал. 5) призначена для виробництва гнучкого паковання. «W» у її назві означає «широкий» (wide), оскільки це обладнання має ширину 1250 мм. EVO W – не перша машина Sapphire, але перша, що працює за технологією Kodak ULTRASTREAM. UTECO Sapphire EVO W підтримує високу роздільну здатність 600x1800 dpi за швидкості до 150 м/хв.

Малюнок 5. Друкарська машина UTECO Sapphire EVO W

Mark Andy Digital Pro (мал. 6) – це нова цифрова друкарська машина зі швидкістю друку 23,5 м/хв., яку можна модернізувати за допомогою вбудованих можливостей чистової обробки, включаючи однослотову обрізну станцію або за допомогою напівротаційного модуля обрізки. Машина доповнює існуючі лінійки флексографічних машин Mark Andy, які також мають модулі струменевого друку та додаткові станції для обробки продукції.

Малюнок 6. Mark Andy Digital Pro

Canon LabelStream 4000 складається з модулю флексографічного друку Edale, а також системи візуалізації та управління FFEI і Canon.

Друкарська машина Fujifilm Graphium має деякі функції, подібні до LabelStream 4000.

У поточній лінійці Koenig & Bauer Durst є три гібридні друкарські машини:

  • DeltaSPC, в якій поєднано флексографічний та цифровий струменевий друк (мал. 7);
  • модульна гібридна гнучка флексо/цифрова платформа CorruJET для виготовлення картонного паковання, яка щойно пішла у серійне виробництво (мал. 8);
  • нова VariJET, 7-кольорова машина для виробництва картонного паковання, з можливостями флексографічного, офсетного та струменевого друку (її бета-версія з’явилася наприкінці 2020 р.).

Малюнок 7. Гібридна друкарська машина Koenig & Bauer Durst Delta SPC-130.

Малюнок 8. Гібридна друкарська машина Koenig & Bauer Durst CorruJET

НА ЗАМОВЛЕННЯ

Вимоги ринку виходять за рамки самого процесу впаковування та стосуються типів паковання, процесів фасування та їхніх змін, спрямованих на підтримку нових вимог до транспортування. Добре спроектовані, розроблені за спеціальними замовленнями рішення є більш економічно ефективними та своєчасними. Прикладом реалізації такої концепції є технологічне рішення на базі обладнання Hewlett Packard та партнерів (мал. 9).

Малюнок 9. Технологічне рішення, створене на базі обладнання Hewlett Packard та партнерів (Nordmeccanica та Karlville)

Xeikon також пропонує економічне рішення під назвою fleXflow, в рамках якого цифрова машина CX500 інтегрована з ламінатором (мал. 10).

Малюнок 10. Економічне рішення fleXflow на базі цифрової машини CX500, інтегрованої з ламінатором

ОЗДОБЛЕННЯ ТА ПОСТДРУКАРСЬКА ОБРОБКА

Щоб привернути увагу споживача на полиці, паковання потребує не лише високоякісного друку, але й виняткової постдрукарської обробки та чудового оздоблення. Саме тому для виробництва цифрового паковання потрібні новітні апаратні рішення. У цій галузі було багато зроблено для розвитку, і багато в чому виробники просунулися вперед.

Actega Metal Print, підрозділ Altana AG, придбала технологію Landa, яка була продемонстрована під час drupa 2016, та змінила її назву на EcoLeaf (мал. 11). У технологічному процесі EcoLeaf використовується тригерне зображення з моношаром нанометалевих пігментних пластівців, які притягуються до тригерного зображення. В результаті відбувається друк металізованими пігментами.

За угодою з AB Graphic International, технологія EcoLeaf відтепер доступна для фінішера ABG Digicon Series 3, який інтегрується із новою цифровою машиною Indigo V12.

 Малюнок 11. Зображення видрукувано з використанням технології EcoLeaf

Xeikon також представив довгоочікуваний модуль Fusion Embellishing Unit (FEU) на базі технології MGI (мал. 12), який можна використовувати у комплексі з друкарськими машинами Xeikon для цифрової обробки та оздоблення.

Малюнок 12. Рішення Xeikon Fusion Embellishing Unit

Лазери дуже добре сумісні з технологіями цифрового друку і дедалі частіше використовуються на ринку. Sei laser з 1982 р. розробляє лазерні системи і орієнтується на процеси виготовлення пакування.

Розробка компанії Sei Labelmaster (мал. 13) може працювати зі швидкістю до 100 м/хв. і використовується у комплексах для виробництва етикеток та гнучкого паковання в лінію, тоді як Packmaster WD (мал. 14) може працювати зі швидкістю до 500 м/хв., виконуючи нумерацію, перфорацію та висічку при виробництві гнучкого паковання. Paperone 5000 призначений для лазерної висічки та фальцювання коробок і може обробляти до 2500 листів на годину.

Малюнок 13. Sei Labelmaster

Малюнок 14. Packmaster WD

Інженери компанії Highcon Systems Ltd успішно розробили і запантентовали унікальну технологію DART (Digital Adhesive Rule Technology) для оптимізації складних постдрукарських процесів в поліграфічній промисловості, таких як друк рекламної продукції та обробка виробів з гофрокартону.

Новий цифровий процес різання та згину носіїв має переваги, які раніше були доступні лише для цифрових виробництв, що включають складну попередню підготовку матеріалів для друку.

Тепер така технологія доступна і для існуючого ринку аналогової постдрукарської обробки.

Девід Цванг розмірковує про Highcon Beam 2С, створену для ринку гофрокартону. Ця модель постачається в двох варіантах – стандартний і в конфігурації з безперервною подачею, викладом і видаленням відходів для високих обсягів виробництва. Маючи швидкість до 4 000 аркушів на годину ф. В1, ця машина є потужним рішенням тих проблем, які стоять перед виробниками паковання і постачальниками друкарських послуг.

Highcon Beam 2С (мал. 15) сприяє переходу з дорогого і повільного традиційного процесу виробництва (виготовлення та приладка штампа) на новітню цифрову технологію. Такий підхід забезпечує принципово іншу швидкість відгуку на потреби клієнта, гнучкість дизайну та виготовлення і найширший спектр продуктів, що виробляються і застосувань.

Малюнок 15. Highcon Beam 2С

ГОФРОВАНИЙ КАРТОН

У сегменті гофрованого картону з’явилися декілька інновацій та оновлень для постдрукарської обробки. Зокрема, йдеться про оновлений EFI Nozomi C18000 PLUS, хоча відбувалися також презентації та вдосконалені версії існуючих машин, таких як Hanway Glory (мал. 16), яку Девід називає «переосмисленням» Xeikon IDERA (мал. 17).

Малюнок 16. Hanway Glory

Малюнок 17. Xeikon IDERA

Hanway Glory працює за технологією однопрохідного друку і забезпечує швидкість до 150 пог. м/хв. Устаткування друкує повнокольорові зображення в конфігурації CMYK, має функцію друку змінних даних і дає змогу виробляти вироби з картону для пакувального та рекламного ринків найвищої якості.

На відміну від офсетного обладнання принтер не вимагає виробництва допоміжної оснастки, і його рентабельність не прив’язана до величини накладу. Процес переходу від одного замовлення до іншого не потребує додаткових витрат і займає лічені хвилини. Glory задруковує різні види картону: гофрований, стільниковий, багатошаровий, кашируваний, крейдований, білий, крафт та ін. Чорнила на водній основі абсолютно безпечні для здоров’я, не вимагають оснащення виробничих приміщень спеціальними системами вентиляції і можуть використовуватися для виробництва продукції будь-якого призначення, включаючи паковання для харчових продуктів і дитячих товарів.

Крім того, Domino оновила та модернізувала Sun Automation Corrstream, представивши Domino X630i (мал. 18).

Малюнок 18. Domino X630i

    ● ● ●

Сьогодні, як ніколи раніше, друкарські та постдрукарські технології обробки є чудовими інструментами для адаптації до ринкових перетворень, й їхній бурхливий розвиток триватиме й надалі.

Етикетки та паковання – це найбільш перспективні сегменти ринку для постачальників послуг друку. Зрештою, поки людство потребуватиме продуктів харчування та напоїв, потреба в паюванні та етикетках не зникне.