На зльоті

На початку свого виступу генеральний директор та співвласник «Палп Мілл Палп» Олег Дубровка зазначив: «Навіщо на підприємство вриватися озброєним силовикам, коли є звичайна усталена процедура вирішення господарчих суперечок. В результаті наше підприємство несе значні збитки».

Примітка: нагадаємо, що після того, як «Палп Мілл Принт» виграло відкриті торги щодо придбання майна збанкрутілого «Бліц-Інформу», Печерський суд нашвидкоруч прийняв Ухвалу, згідно якої на предмет торгів (зокрема обладнання, що є залоговим майном в «Укрексімбанку») було накладено арешт.

«Чому б «Укрексімбанку» було не взяти участь у торгах, — зазначив Олег Дубровка. – Зайшли б та викупили це майно!».

Далі Олег нагадав, як на початку 2018 р. разом з 30 однодумцями почав розвивати «Палп Мілл Принт». Сьогодні на підприємстві працює вже 500 співробітників, щомісячний ФОП становить 15 млн, а середній рівень ЗП – 29 тис. на одного працівника. У друкарні — чимало молоді, що будує плани на майбутнє й пов’язує ці плани саме з «Палп Мілл Принт».

Отже створено професійну команду, якій, на думку Олега, немає рівних в Україні. «Палп Мілл Принт» не лише зберегла та розвинула напрямок друку багатосторінкової продукції, але й відновила випуск картонного паковання та гнучкого паковання, інвестувавши значні кошти у відновлення листового друкарського устаткування та планетарних флексографічних машин.

Сьогодні реалізується програма з придбання нового обладнання. Підприємство працює лише на сертифікованих витратних матеріалах європейського виробництва, готується до сертифікації з виготовлення харчового пакування.

Річний обіг «Палп Мілл Принт» перевищить 1 млрд грн., відповідно, з цієї суми сплачуються податку до бюджету. «Я буду відстоювати своє підприємство до останнього», — зазначив Олег. – Але внаслідок дій правоохоронців припинено контрактів на 11 млн євро, а прямі збитки вже становлять 4 млн євро».

Олег Дубровка прагне донести до бізнес-спільноти досить зрозумілий меседж. «Якщо сьогодні знищать нас, наступними можете бути Ви!».

Людей, що чинять спроби впливати на роботу підприємства, Олег назвал «соросятами», які на відміну від нього нічого не створили у своєму житті, «та бодай вони хоч щось піднімуть!»

 

Господарча суперечка має вирішуватися у відповідний спосіб

Адвокат «Палп Мілл Принт» Костянтин Пасіка зазначив, що опинився у вирії подій й зрозумів, наскільки це важко, коли підприємство намагаються знищити. Якщо ставиться під сумнів правомірність придбання майна збанкрутілого «Бліц-Інформу» підприємством «Палп Мілл Принт», то це господарча суперечка, яка й має вирішуватися у відповідний спосіб. Банк міг взяти участь в аукціоні, треба було прийти на торги та вибороти право на майно. Але майно, яке раніше належало визнаному банкротом «Бліц-Інформу», — зношене, й його не можна використовувати окремо від діяльності друкарні!

«Нас, адвокатів, бентежить те, що правоохоронні органи, граючи мязами, змогли прийти на абсолютно легально працююче успішне підприємство та створити йому імідж недобросовісного ставлення до своїх конкурентних переваг на ринку», — зазначив спікер.

Сьогодні ТОВ «Палп Мілл Принт» — на межі зупинки. Правоохоронці шукали майно, на Кіото, 25 та Мурманській, 7. Раніше його наявність перевірялася представниками банку. «Але навіщо було перевіряти наявність цього майна на Мурманській, 7 правоохоронцям із залученням спецпідрозділу «Альфа»? – зазначив адвокат. Ніщо не заважало звернутися до представників підприємства з цивілізованими запитами та спільно з представниками «Укрексімбанку» перевірити наявність устаткування.

Далі спікер зазначив, що ухвала суду не підлягає жодній критиці, бо судовий контроль, як того вимагає закон, здійснено не було. Адже було надано не дозвіл на процесуальні дії проти конкретної фізичної чи юридичної особи, а дозвіл на проведення обшуку на Мурманській, 7.

Ще одна думка, яку висловив Костянтин Пасіка: понад 200 підприємств так чи інакше орендують майно та приміщення колишнього підприємства «Блій-Інформ», проте всі зауваження та спроби перевіряти приміщення чомусь адресовано «Палп Мілл Принту» як переможцю публічних торгів. Це або недобросовісна конкуренція, або спроба зупинити підприємство, щоб у майбутньому територію понад 20 га в м. Києві використати під забудову.

«Ми поки не в змозі вповні протидіяти цій ситуації. Але ми можемо зафіксувати порушення, що було допущено під час слідчих дій (слідчі жодним чином не реагували на наші зауваження), залучити медіа та звернути увагу керівництва держави на те, що відбувається з правоохоронними органами та залученням правоохоронних органів», — зазначив спікер.

Ще акцент у його промові: на підприємство було здійснено напад з боку правоохоронних органів, при цьому лише троє представників мали право за Ухвалою суду перебувати на території підприємства та проводити слідчі дії.

Понад те, не підтвердив свої повноваження прокурор, а працівники служби безпеки відмовилися представлятися на камери. Слідча, яка здійснювала процесуальні дії, не могла добитися від представників спецпідрозділів, оперативних працівників, щоб вони назвали ім’я, прізвища та по-батькові й де працюють. Жодні зауваження адвокатів не заносилися до протоколу. Щоразу відповідь була: пишіть письмове клопотання.

«До 12 години ночі ми спілкувалися з цими чудовими людьми. О 22-30 було призупинено слідчі дії, що заборонено процесуальним кодексом. Наступного дня, о 10 годині силовики знову намагалися вдертися на територію підприємства, але їм завадила, вірогідно, присутність журналістів, бо правоохоронці, наче таргани: вмикаєш світло, вони лякаються», — іронізував далі спікер.

Адвокат «Палп Мілл Принту» Костянтин Пасіка зазначив, що захисники підприємства фіксуватимуть усі порушення та надаватимуть їм правову оцінку. Подання щодо відкриття кримінальних проваджень вже надіслано до Державного бюро розслідувань. До дисциплінарної комісії подано скарги на суддів, що виносять некомпетентні рішення. Це ж стосується й працівників прокуратури, що не знають закону та підтверджують професійну некомпетентність, так і слідчих, які перевищили межі повноважень.

 

«Палп Мілл Принт» зупинив деградацію та почав відновлення

Сергій Касаткін (VIP System Ukraine) розповів про багаторічну деградацію «Бліц-Інформу» і небажання попереднього керівництва підтримувати обладнання в робочому стані. Був відсутній належний сервіс, процвітав так званий «канібалізм», коли переставлялися запчастини з однієї одиниці обладнання на інше. Відповідне ставлення було у трудового колективу. Сергій назвав «Бліц-Інформ» «Титаніком», який невпинно йшов на дно, співробітники звільнялися й їхали працювати за кордон.
Знижувався й ступінь довіри закордонних постачальників, що знаходило відображення в термінах надання і сумах товарних кредитів.

Коли компанія «Палп Мілл Принт» орендувала частину обладнання, його представники провели зустрічі з провідними постачальниками обладнання, які здійснили аудит та склали плани сервісного обслуговування. Сьогодні все орендоване та викуплене обладнання працює!
Трудовий колектив по-іншому почав ставитися до роботи. Ті, хто звільнявся, повертаються на підприємство. Й іноземні постачальники бачать, що «Палп Мілл Принт» прагне розвивати підприємство, тому йдеться про пільгове кредитування і постачання обладнання на прийнятних умовах. Після того, як «Палп Мілл Прінт» став орендарем, істотно зріс обсяг пакету замовлень — незважаючи на конкуренцію з боку українських і зарубіжних підприємств.
Майже все обладнання колишнього «Бліц-Інформу» працює. У «Палп Мілл Принт» чудово розуміють, що устаткування - це метал. Їм ще треба вміти користуватися і мати пакет замовлень, вміти працювати з постачальниками. «Припустимо «Палп Мілл Принт» припинить діяльність, а обладнання стане просто купою металу. Його і продати можна буде лише як метал. Наша команда була налаштована позитивно, й цей настрій вдалося передати постачальникам устаткування», — зазначив наостанок Сергій Касаткін.

 

Віра в майбутнє

У свою чергу, керівник відділу продажів витратних матеріалів компанії «Гейдельберг Україна» Тарас Дяків від імені компанії зазначив, що вірить в світле майбутнє «Палп Мілл Принт», бо бачить неабияку динаміку. Хоча у «Гейдельберзі» добре знали про негативну історію «Бліц-Інформу», компанія повірила у «Палп Мілл Принт». Бо такі обсяги не демонструє жодна українська друкарня. «Палп Мілл Принт» працює в легальній сфері, виплачує білу зарплату. Є соціальні пакети для співробітників, що лише зрідка зустрічається в Україні в царині друкарства.

«Звичайно, деякі конкуренти налаштовані вороже, — зазначив Тарас Дяків. — Але Олегові Дубровці вдалося зберегти колектив та розвинути підприємство!»

 

Запитання журналів

Одне з запитань стосувалося питання, хто подав заяву про порушення процедури торгів.

«На торгах ми викупили майно «Бліц-Інформу», який був банкрутом, — знову зазначив Дубровка. – Йдеться не лише про майно, що було в заставі в «Укрексимі», там було й майно інших кредиторів. Але саме «Укрексімбанк» ініціював процедуру оскарження торгів. У рішенні судді Карабаня, який наклав арешт, не було конкретики. «Укрексімбанк» подав скаргу до Генеральної прокуратури, що її надалі було спрямовано до нацполіції».

Ще одне питання стосувалося двох інших учасників аукціону. Олег розповів, що це

компанія, пов’язана з ТВ, яка хотіла придбати територію під павільони. А друга – компанія-спекулянт, що прагнула перепродати майно».

У відповіді на питання взяв участь й адвокат «Палп Мілл Принту»: «В інтересах «Укрексімбанку» було надати заяву за ст. 191/ч. 3 щодо замаху на заволодіння та растрату заставного майна. Мені стало відомо, що «Укрексімбанк» отримав тіло кредиту, проте не отримав відсотки за користування кредитом, що з року в рік збільшувалися через неспроможність «Бліц-Інформу» повернути гроші. Крім того, «Укрексімбанк» звернувся до прокуратури з заявою відшкодувати майнову шкоду. Якщо йти за Ухвалою, то, виявляється, в нас Генеральна прокуратура вирішує судові суперечки, що мають вирішуватися господарчими судами».

Далі знову йшлося про тиск боку правохоронних органів.

«28 листопада ліквідатором «Бліц-Інформу» було оскаржено ліквідацію майна «Бліц-Інформу» й, побачивши цю Ухвалу, ми почали перереєстровувати майно, що здобули на законних торгах, — розповів Олег Дубровка. — В процесі перереєстрації з’явилася нова ухвала того ж Печерського суду, що призупинила дії з перереєстрації. Тому я вважаю, що тиск на компанію «Палп Мілл Принт» триває, а також відбувається тиск на нотаріусів, яким телефонують слідчі органи, що треба все знищити, я дослівно прочитаю «Вас порвут. Я бы отмотала на вашем месте, чтобы такого не было». Нотаріус питає «На основании чего?». А ей пишут: «У нас есть решение суда на отмену торгов. Хотите играть, играйтесь дальше». Свидетельство порвали и спасли нотариуса. Точка».

Отже, за словами Дубрровки, здійснюється тиск на нотаріат й на 3 грудня назначено комісію Мінюсту, де «розриватимуть» нотаріуса на шматки, бо вона все зробила згідно закону.

Наступні питання стосувалися позиції представників «Укрексімбанку» про те, що вартість заставного майна вища, ніж та, за якою йшли торги, а також можливого зв’язку між затриманням керівника «Укрексімбанку» та ситуацією з «Палп Мілл Принт».

«Я не можу коментувати, чи було занижено вартість майна. Це реальна вартість, яку було озвучено мною на торгах, ніхто іншу цифру не називав. Якщо банк вважав, що лот такий цінний, варто було зайти та придбати його й розпродавати по частинах», — відповів Дубровка на першу частину запитання.

«Чому банк сидів та чекав, побачивши, що «Бліц-Інформ» «здихав». Можливо, надто переоцінили активи? Вони видавали навіть кредити під продукцію майбутніх періодів. Не ініціювали процедуру банкрутства. Я думаю, що підвищили вартість заставного майна та видали кредит з порушенням якихось дій. Бо не хотіли показати, що вартість майна було завищено, що є завищені кредити по завищених зобовязаннях. Торги показали реальну вартість їхнього майна. Лише після останніх торгів вони схвилювалися та ініціювали кримінальну справу», — такою була відповідь Дубровки на другу частину запитання.

У свою чергу, адвокат «Палп Мілл Принт» припустив, що посадовці «Укрексімбанку», можливо, хотіли приховати й дії посадових осіб банку, що видавали кредити за дивними зобов’язаннями під журнали, надруковані 2014 року. Й «Палп Мілл Принт» потрапило в поле зору правоохоронців не тому, що має певну частину майна в робочому циклі, а тому, що користується основною частиною виробничих приміщень. Й саме перебування підприємства на цій території заважає забрати територію на користь третіх осіб, «про які ми можемо лише здогадуватися».

Наступний журналіст спитав про кредити «Бліц-Інформу» в інших банках та чи звернулося керівництво «Палп Мілл Принту» до Омбудсмена, бо це в окремих випадках має певний ефект.

«Так, було декілька інших банків-кредиторів, починаючи з 2002 року. Наскільки мені відомо, цей кредитний портфель було продано у 2016-2017 рр. з дисконтом 98-99%», — відповів Дубровка на першу частину запитання.

Що ж до другої частини питання, то «Палп Мілл Принт» звернувся до Генеральної та міської прокуратури, Адміністрації президента, Кабінету міністрів, Національної поліції.

Й нарешті було задано питання щодо можливості перемовин в цивілізованому руслі та економічні втрати підприємства.

«До мене ніхто не звертався на рахунок перемовин, — зазначив Олег Дубровка. — Але в четвер-пятницю почали телефонувати й казали – навіщо ти влаштував все це, підключив ЗМІ, тобі краще «звалити з країни». Це можуть бути й конкуренти, й забудовники. На цій території можно побудувати 400 тис. м2 житла, й зрозуміло, про які кошти йдеться».

Й про сумне. Сьогодні призупинено реалізацію контрактів «Палп Мілл Принт» з Henkel, Avon, Unicon, іншими компаніями. Вартість цих контрактів 11 млн євро на рік.У грудні не розмістили замовлення на «Палп Мілл Принт» Roshen та Oriflame. Це спричинило збитки близько 4 млн євро.