Шановні колеги, хочемо поділитися з Вами одним із екстранеординарних кейсів, можливо, найбільш яскравим за всю історію діяльності нашої поліграфічної компанії.
Йдеться про нещодавно видрукувану нами книгу «Let Us Not Fall Asleep While Walking», автором якої є бельгійський фотограф, дослідник складних соціальних потрясінь, студент Бельгійської Академії Мистецтв Девід Деніл. Ця книга є унікальною як у змістовному плані, так і за складністю поліграфічного виконання.

НЕ ДАЙ СПАТИ ХОДЯЧОМУ!
На написання цієї книги автора надихнули Революція гідності та подальші події 2014 року.
«Це мій перший проект, де я розглянув психологічний стан України в контексті взаємодії між минулим та сьогоденням та надією на процвітаюче і більш західне майбутнє.
Громадяни України, національна ідентичність яких під загрозою через російське панування, прагнули європейського вектору розвитку, але ця спрямованість призвела до заворушень
в суспільстві», – розповідає автор.
Фотограф Девід Деніл створив свою книгу «Не дай спати ходячому» як відповідь та втілення національної та екзистенціальної напруги українських громадян після Майдану.
Він вивчав Україну впродовж року, щоб створити «візуальну інтерпретацію» своїх міркувань про життя простих людей в рамках цього конфлікту. «Серія складається зі 137 образів, –
зазначає автор, – що є прямим посиланням на кількість людей, які загинули під час Революції гідності».
Фотосюжети у книзі доповнено нарисами та вирізками з газет, які розкривають контекст подій на нашій землі. Деніл також включив до видання сім розділів із особистими некро-
логами полеглих на Майдані, кожен із зім’ятою сімейною фотографією, біографією (включаючи спосіб вбивства людини) та історії з життя Героїв Небесної сотні та їхньої участі у протестах. У такий спосіб політична абстракція повстання стає набагато людянішою.

Видання «Не дай спати ходячому» увійшло до кола номінантів премії «Книга автора» міжнародного фестивалю Rencontres d’Arles. Проект, пов’язаний з Україною, отримав міжнародне визнання та багато відзнак, включаючи нагороди від Alexia, Centre, Lens Culture та Британського журналу фотографії.

Україна мала свою революцію. Однак ми, громадяне України, як правило, забуваємо про трагічні події своєї історії. Тому гасло «Не дай спати ходячому» закликає нас до того, що Революція гідності ніколи не має піти у забуття...

ТВОРЧІСТЬ ПРИТЯГУЄ ТВОРЧІСТЬ
У випадку з книгою саме так і трапилося. Завітавши до офісу PrintStore Group, Девід побачив на стіні календар з роботами геніального художника сучасності Олега Шупляка, а серед артин – портрет Тараса Шевченка, який складався з різних елементів – хатини, ягня, дерев.
А оскільки назва книги «Let Us Not Fall Asleep While Walking» – це цитата з твору Тараса Шевченка «Минають дні, минають ночі», ми звернулися до Олега Шупляка з проханням
розмістити в книзі окремими сторінками елементи картини, які в кінці книжки об’єднуються в одну суцільну картину – портрет Шевченка. Художник одразу ж люб’язно погодився. Отже, вже тут в Україні, майже перед запуском видання до друку, творча концепція видання набула цілісності.

МИНАЮТЬ ДНІ, МИНАЮТЬ НОЧІ... А МИ ДРУКУЄМО ОХОЧЕ!(С)
А тепер коротенько про тонкощі виробництва цієї видатної книжки.
Перш ніж друкувати наклад, ми зробили тестовий друк сторінок внутрішнього блоку на різних гатунках паперу, й Девід зупинив вибір на еко-папері VIPRINT 70 г/м2 для основного блоку, де розміщувалися фотосюжети, а також газетному папері для 7 вставок по 24 сторінки із некрологами, на яких розміщувалися фотографії загиблих на Майдані людей та спогади їх рідних.


Зазвичай ми надсилаємо нашим замовникам пруфи в електронному вигляді, однак наш репрограф Ольга Трофимчук настільки концептуально підійшла до цього проекту, що навіть двічі роздруковувала пруфи і підготувала два тестових зразки зібраної посторінково книги (504 стор!) на затвердження Девіду, що він високо оцінив. Ми не мали права на помилку, оскільки дизайн книги не передбачав нумерацію сторінок!


Під час друку книги Девід провів у нас в друкарні кілька днів і ночей, пильно відслідковуючи процес друку кожного листа, визначив спільно з друкарями оптимальний баланс фарб, і проявив неабияку зацікавленість у всіх виробничих процесах виготовлення книги. Наші друкарі високо оцінили професійний підхід Девіда до передачі кольору.
Обкладинка книги – також окрема історія. Справа в тому, що Девід її спочатку намалював власноруч яскравими фарбами на полотні, створивши насичене тло для назви книги, і потім це тло сфотографував.


Але при переведенні зображення з RGB у CMYK яскраві відтінки синього насиченого кольору частково згасали, що не дуже подобалося замовнику. Вихід: друкувати обкладин-
ку в RGB! На жаль, в Україні немає офсетних друкарських машин, що здійснюють друк в RGB, тому нам на допомогу прийшли наші давні партнери з цифрового друку – Сучасна друкарня «Карбон-Сервіс»! Друк в RGB дійсно на 100% передавав усі яскраві відтінки картини. Однак, як справжній перфекціоніст, Девід на цьому не зупинився, і надіслав нам ще декілька варіантів макетів для тестового друку з теплішими відтінками
(«Warmer»), та яскравішими відтінками («Brighter»), зупинивши свій вибір на «Warmer».


Після друку обкладинки та глянсової ламінації, Девід зажадав, щоб ми якимось чином виділили літери у назві книги.
Відповідно було ухвалено рішення відтіснити назву блінтовим тисненням, у чому нам також допомогли партнери з компанії «Проф Прінт».
Спільно з автором книги ми обрали інтегральний тип скріплення, який поширений в Європі, однак в Україні за популярністю суттєво поступається звичному 7БЦ. В інтегральній
палітурці книга нарешті матеріалізувалася у справжній витвір мистецтва, як того й бажав у своїх творчих задумах автор.


Палітурні роботи з прошивки на нитку було суттєво ускладнено тим, що внутрішній блок книги складався з багатьох різних за шириною! частин (це був творчий задум Девіда). Деякі розвороти завширшки лише як половина блоку – це дає змогу максимально передати сюжет фотокартини. Щоб прошити такий блок, доводилося робити окремі вставки вручну для шлейфу під кожен короткий блок, й після прошивки на нитку вручну відривати всі додаткові вставки. Дякуємо нашим давнім партнерам з виготовлення книг, «Друкарні От А до Я», які відповідально підійшли до цього процесу!

НАДРУКУВАТИ КНИГУ – ЛИШЕ ПОЛОВИНА СПРАВИ
Подальша доля цієї книги залежала від міжнародних перевізників... Не знаю, як у вас з цим, шановні колеги, але нам довелося по-справжньому боротися з різними оператора-
ми за те, щоб книгу було вчасно доставлено на міжнародні виставки та фестивалі, адже вона була заздалегідь анонсована в лістингах.
Мусимо констатувати, що міжнародна доставка з України в Європу поки що аж ніяк не сприяє створенню конкурентних переваг на європейському ринку й розвитку співпраці з
іноземними замовниками, оскільки терміни, що заявляють оператори, не відповідають дійсності.
Втім, ми все ж встигли врешті-решт на фестивалі, хоч це й була аж надто довгоочікувана перемога. Девід пізніше нам писав слова вдячності «Thank you for saving the Galaxy!»

КНИГА НАРОДИЛАСЯ У ПАРТНЕРСТВІ ДЕКІЛЬКОХ ДРУКАРЕНЬ!
Нам дуже приємно, що до кожного етапу процесу роботи над книгою наші партнери підійшли вкрай відповідально. Це допомогло отримали шедевр, який приємно взяти до рук. Книга ніби переносить читача у вир подій 2014, передаючи засобами друкарства жертовність України, нагадуючи про доленосну Революцію гідності, криваві розстріли на Майдані, що стали частиною нашої сучасної історії.
Й хоча сам автор книги – простий студент з Бельгії, цей проект друкувався за особисті кошти Девіда та частково британським видавництвом Dewi Lewis Publishing, і не є комерційним.
З нашого боку це просто внесок у розвиток України.
Безперечно, Девід є справжнім Українцем з великої літери, і геніальним автором сучасності, який досліджує надзвичайно складні питання штучно нав’язаних територіальних конфліктів і життя простих людей в умовах сучасних окупацій.


● ● ●
Щойно ми закінчили друкувати останній лист книги, як Девід попрямував прямо в аеропорт Бориспіль і далі у Палестину для свого нового проекту – книги про життя арабського народу.
Бажаємо автору досягти нових грандіозних висот на його творчій ниві!