Напередодні новорічних та різдвяних свят завжди відвідуємо єдиний на теренах колишнього СРСР завод поліграфічного машинобудування – АТ «Київполіграфмаш». Й цього року ми не зрадили нашій традиції. Із директором підприємства Володимиром Максименком ми зустрілися у цеху механічної обробки, де він особисто проводив екскурсію для студентів-механіків з ВПІ НТУУ «КПІ». Після відвідування складального цеху й закінчення екскурсії пан директор розповів про основні підсумки роботи підприємства та своє бачення майбутнього розвитку.

СТРУКТУРА ЗАМОВЛЕНЬ ЗМІНИЛАСЯ

АТ «Київполіграфмаш», як і в попередні роки, стабільно працювало увесь 2018 рік. Обсяги реалізації та виробництва товарної продукції у 2018 р. залишилися майже на рівні минулого року. Структура замовлень при цьому змінилася. Порівняно з 2017 р., устаткування було виготовлено менше, проте у загальному обсязі виробництва зросла частка послуг з виготовлення полімерної продукції, запасних частин, механічної обробки та проектів, пов’язаних з доонащенням та модернізацією друкарських машин іноземного виробництва.
На початку року в Одесі інстальовано нову бобінорізальну машину «5ПР-350» для обробки клейкої двобічної акрилової стрічки; на одному з львівських підприємств встановлено дротозшивну машину. На трьох підприємствах друкарські машини було дооснащено секціями флексографічного друку. Зокрема у київській друкарні «Укрспецполіграфія» машину GTO-52 обладнано флексографічною секцією для друку водяних знаків, друкарську секцію інтегровано до виробничої лінії на Жидачівському паперовому комбінаті, ще один проект з інтеграції секції флексодруку завод виконав для приватного підприємця з Одеса.
Інтеграція друкарських секцій до складу діючого устаткування – складна конструкторська робота. Звичайно, є типові розробки флексосекцій, але в кожному окремому випадку треба вивчати особливості обладнання, узгоджувати можливості додаткової секції з параметрами машини її приводом та програмним забезпеченням.
Нещодавно АТ «Київполіграфмаш» виграло тендер на постачання нової бобінорізальної машини, яку буде відправлено на «Артемсіль» вже наприкінці 2018 року. Швидкісна машина «2ПР-1300-М» призначена для роботи з крафт-папером. Згідно з ТЗ машину суттєво модернізовано: діаметр рулону на розмотці збільшено до 1,2 м, а вагу рулону — до 1 тонни. Тому довелося вдосконалювати системи гальмування та натягу, встановлювати потужну пневматичну гальмівну муфту італійського виробництва, більш потужний контролер, створювати нове програмне забезпечення. Відповідно, ця модель отримала у назві додаткову літеру «М» – «модернізована».
Дуже корисною для підприємства є тісна співпраця з ВТК «Полімерцентр» з виготовлення полімерних виробів та флексодрукарських робіт.

ЕКОНОМІЧНЕ СЕРЕДОВИЩЕ В УКРАЇНІ НЕ ВІДПОВІДАЄ УМОВАМ ВИРОБНИЦТВА

Зменшення обсягів виробництва машин та обладнання відбувається через декілька причин.
Перша з них – низька платоспроможність потенційних клієнтів на внутрішньому ринку.
Друга – основною продукцією заводу є основні засоби, й для їхнього придбання, як правило, залучаються кредитні кошти, стандартна ставка на які в Україні сягає сьогодні 23% (це в 4,6 рази більша вартість кредитних коштів, ніж у Польші)./
Третя причина – за умов постійної стагнації в економіці, високого рівня інфляції та нестабільного валютного курсу складно передбачити собівартість устаткування та прогнозувати рентабельність виробництва. Так, лише упродовж 2018 р. вартість електроенергії зросла на 15%, вартість води – на 25%, наприкінці року було підвищено вартість газу та опалення. Невідомо, якою буде вартість оренди земельної ділянки.
Й не менш важливий четвертий чинник – власне умови ведення бізнесу в Україні й питання правового захисту виробників та замовників, яким українські виробники надають експортні послуги.

Екскурсія на виробництво АТ “Київполіграфмаш” для студентів-механіків
ВПІ НТУУ “КПІ”
   

В Україні промислові підприємства, що не «кришуються» провладними структурами, постійно перевіряються, оформлюють якісь дозволи і фактично не захищені. Це, на жаль, розуміють й іноземці, що пригальмовує розвиток співпраці. Втім, «Київполіграфмаш» сподівається на реалізацію найближчим часом проекту з польськими партнерами.
П’яте. Через зрозумілі причини АТ «Київполіграфмаш» фактично припинило роботу з російськими замовниками. «Ми значно втрачаємо, але постачати продукцію та співпрацювати з країною-агресором, від зброї якої майже щодня гинуть наші діти, є аморальним і злочинним», – зазначає Володимир Максименко.
Ускладнення стосунків з Росією спричиняє й погіршення логістики до країн Середньої Азії, зокрема, значно, зростає вартість доставки. Та й руйнівний вплив російської пропаганди на споживацькі настрої бізнесу у країнах, які Москва вважає своїми васалами, не можна ігнорувати.
На жаль, не вдалося заводу й суттєво розвинути напрямок продажів устаткування на ринки ЄС. З одного боку, за умов пільгового кредитування та фактичного повернення державою на деяких ринках частини інвестованих в обладнання коштів виробники у країнах ЄС надають перевагу обладнанню відомих торговельних марок з авторитетних країн. З іншого боку, в Україні триває війна, й відповідно в потенційних замовників є побоювання щодо вчасного постачання та сервісного обслуговування обладнання.
Й знову повертаємося до питання девальвації національної валюти – через яку, а також завдяки подеколи непередбачуваному підвищенню вартості комплектуючих іноземного виробництва, вартість українського устаткування постійно зростає й вже не є настільки вагомим фактором на користь придбання саме наших машин. Інша справа – сировина, металопрокат або ліс.
Через несприятливі економічні умови та погіршення умов ведення бізнесу, машинобудівні підприємства (й «Київполіграфмаш» не виключення) втратили майже ціле покоління верстатників. Дехто подався у торгівлю та будівництво, а останнім часом і на оборонні заводи, які мають державне фінансування і неконтрольовані ціни на свою продукцію. Відповідно, такі підприємства приваблюють працівників високими зарплатами. «Дай то Бог, щоб це було з користю для держави, і сучасна зброяпотрапляла на фронт, а не на телевізійну картинку», – продовжує пан директор.
Окремі молоді токарі, фрезерувальники надають перевагу роботі у приватних структурах, де платять «кешем» і можна сховатися від військомату – на противагу відомому машинобудівному заводу. «П’ятеро працівників нашого заводу, дякувати Богу, живими повернулися із зони бойових дій. Ми їх чекали, підтримували, надаємо їм додаткові відпустки і завжди будемо вдячні їм», – каже Володимир Максименко.
Й нарешті рівень зарплати на «Київполіграфмаші» більший, ніж в цілому по Україні, але не зовсім відповідає реаліям Києва. Проте за будь-яких обставин зарплата виплачується вчасно. А тому навіть фахівці, що спробували працювати на інших підприємствах, здебільшого повертаються – отже, їх влаштовують ставлення керівництва та умови праці.

  

1. БНШ-6А;                                                                                    2.ФДР 420/8

АРМАГЕДОНУ ГОДІ ЧЕКАТИ

Як зазначає Володимир Максименко, цитуючи Валерія Лобановського, стабільність – ознака класу. Й «Київполіграфмаш» розраховує на тих гравців, які є у наявності. Крім цього, підприємство має групу висококваліфікованих конструкторів, інженерів і виробничників та добрі традиції.
Й хоча стратегічне питання «вижити» ніхто з порядку денного не знімав, керівництво заводу звичайно дбає про розвиток. У 2018 р. основні засоби було дещо оновлено – зокрема придбано установку високої частоти для гартування деталей, модернізовано окремі металообробні верстати та оновлено технологічне оснащення.
У робочому стані підтримуються навіть ті верстати, які використовуються не постійно, але все одно потрібні, бо на партнерів з кооперації «Київполіграфмаш» не завжди може покластися.
Та й загалом, через бажання знизити собівартість устаткування та постійного контролю за якістю виробництва своїх машин, «Київполіграфмаш» прагне реалізовувати на власній виробничій базі увесь комплекс з виготовлення обладнання – включаючи паяння плат та виготовлення електричних шаф управління.

ВИХІД Є!?

У 2019 р. «Київполіграфмаш» сподівається на сталий розвиток. Адже підвалини для цього було закладено упродовж року, що минає. А шляхи до покращення економічної ситуації в країні Володимир Максименко бачить в оновлені влади, адже в Україні корупціонери, на жаль, очолюють боротьбу з корупцією… «Сподіваюся, що під час президентських та парламентських виборів ми, з Божою допомогою, очистимо нашу владу, покращимо наше економічне середовище… і будемо розвиватися. Ну а поки працюємо, боремося за виживання і сподіваємося на краще», – підсумовує нашу розмову пан директор.