Поточна робота

Як зазначає генеральний директор АТ «Київполіграфмаш» Володимир Максименко, завод увесь 2017 р. рік працював стабільно: зростання обсягів виробництва становило 15%, реалізація теж зросла на 15%. Це зростання відбулося не лише за рахунок випуску машин, а навіть у більшій мірі за рахунок виготовлення деталей, вузлів, запчастин до різних машин та надання послуг з флексографічного друку та полімерних виробів.

У 2017 році «Київполіграфмаш» інсталював близько 10 нових машин;

  • дві флексографічні планетарної побудови (шестикольорова широкорулонна машина — в компанії «Іола» (Луцьк), чотирифарбова — у фірмі «АТА» (Київ);
  • у компанії «Промпостачсервіс» (Харків) — бобінорізальну машину «2ПР-1300» з відповідними конструктивними змінами для роботи з важкими рулонами;
  • створено нову модель бобінорізальної машини — «5ПР-350» для приватного підприємця (Одеса). Машину призначено для порізки рулонів двобічної клейкої піноакрилової стрічки та інших матеріалів, на різні бобіни завширшки від 6 мм до 340 мм. Автоматизована система управління зі спеціальним програмним продуктом та оригінальні блоки пневматичних дискових ножів, встановлених на машині, забезпечують високу якість продукції;
  • дротошвейні машини (у Казахстані, а також у військових частинах — на замовлення «Укроборонпрому» та Міністерства оборони);
  • дрібні одиниці устаткування (капсулятор для перероблення полімерних відходів та установка для монтажу друкарських форм).

Отже, цього року підприємство не зрадило своїй традиції і створило нову модель машини, а ще одну серійну машину — модернізувало.

Наразі виготовляються восьмикольорова флексографічна машина для замовника з Білорусі, а також дві дротошвейні та ниткошвейна поліграфічні машини.

Упродовж року підприємство виконувало значну кількість замовлень із виготовлення запчастин, валів, формних циліндрів, зубчастих коліщат. Вінницьке підприємство «Полімер», де понад 10 років успішно працює флексодрукарська машина виробництва «Київполіграфмашу» для розширення лінійки довжини друку замовило 18 формних циліндрів у комплекті із зубчастими коліщатами та підшипниковими вузлами. Виконувалися замовлення з виготовлення формних валів та зубчастих коліщат для машин виробництва «Київполіграфмаш», що працюють у Дніпрі, Луцьку та Одесі. Виготовлялися запчастини для ниткошвейних та дротошвейних машин. Наприкінці року підприємство отримало замовлення на партію запчастин для німецької фірми, де теж працюють заводські машини.

Маючи потужний парк верстатів, «Київполіграфмаш» залучає замовлення з механічної обробки деталей та вузлів, пов’язані із модернізацією та виготовленням нестандартного обладнання, модернізацією та ремонтом технологічного оснащення, в т.ч. великих прес-форм. Так, нещодавно на заводі для німецького замовника виготовили станину та складні деталі до зварювального робота.

«Загалом цього року ми впоралися зі своїми завданнями. Однак, через несприятливі економічні умови рентабельність нашого бізнесу залишається невисокою», — зауважує Володимир Максименко.

У механічному цеху "Київполіграфмашу"

Проти течії

Колектив «Київполіграфмашу» щороку доводить високий рівень професіоналізму. Складові успіху підприємства — це креативність, мобільність, відповідальність перед замовником. Але економічні умови в країні лишаються несприятливими, а кредитно-фінансова система практично не функціонує. Тому окремі замовники, які хочуть придбати устаткування, не мають на це відповідних коштів. Поліграфічне устаткування – це основні засоби виробництва, які в більшості країн світу купуються або у лізинг, або у кредит. А за такого рівня відсоткових ставок, як в Україні, придбати обладнання та зробити технічне переоснащення практично неможливо.

Через об’єктивні причини АТ “Київполіграфмаш» тепер переважно працює на внутрішньому ринку. Працювати з російським ринком, де обладнання заводу добре відоме й звідки постійно надходять реальні замовлення, за нинішніх умов, коли через російську агресію на Донбасі щодоби гинуть захисники України, Володимир Максименко вважає некоректним. Ускладнилося також транспортування машин через територію Росії до інших країн СНД.

Через низку причин обмежилось постачання устаткування і на європейські ринки. По-перше, підвищилася собівартість устаткування через збільшення витрат на енергоносії та інші накладні витрати по підприємству. А по-друге, зробивши попередню оплату, замовники мають бути впевнені, що машина працюватиме багато років, їй буде забезпечено сервіс, а отже держава, звідки походить фірма-постачальник, має бути стабільною та надійною.

На жаль, в Україні на тлі правового нігілізму постійно змінюються умови ведення бізнесу. Тому репутація нашої країни на Заході негативна. Перебуваючи в стані війни, крім кремлівської агресії Україна бореться з п’ятою колоною, що працює на зруйнування державності. Великим гальмом для покращення економічного середовища та для ведення бізнесу залишається корупція.

Флексографічна широкорулонна машина "ФДР-1200-6" ("Київфлекс")

Відповідно, у замовників з ЄС виникають побоювання щодо внесення авансу, отримання готового устаткування та й захисту власних прав за умов знищеної правової системи.

АТ «Київполіграфмаш» має значну базу інстальованого устаткування у Польщі, Словаччині та країнах Балтії. «Хоча на ринку є місце для всіх, але здебільшого вітчизняне машинобудування сьогодні не є привабливим з точки зору довготривалого партнерства.

Очікуваного заміщення ринків поки не відбулося. І це не дивлячись на те, що якість заводського обладнання лише покращується», — зазначає Володимир Максименко.

Ускладнює роботи на зовнішньому та й внутрішньому ринку непередбачувана (через інфляцію) собівартість продукції, бо комлектуючі для виготовлення устаткування нерідко купуються за валюту.

Останні роки ринок друкарського устаткування в Україні не є активним. Втім, «Київполіграфмашу» вдалося втримати обсяги реалізації обладнання на ринку України.

І це у ситуації, коли завод перебуває в нерівних умовах з імпортерами друкарського устаткування, які знову мають змогу завозити продукцію з відтермінуванням або й скасуванням ПДВ. Нерідко йдеться про устаткування китайського або турецького виробництва, яке за якістю здебільшого поступається продукції «Київполіграфмашу».

На думку Володимира Максименка, має бути навпаки, й від сплати ПДВ треба звільняти машинобудівну продукцію національного виробника. Тоді й іноземним виробникам устаткування зручніше було б організувати виробництво (хоча б складальне) в Україні, ніж ввозити та продавати готове устаткування. А це додаткові робочі місця, зниження вартості устаткування та спрощення його сервісного обслуговування.

Має «Київполіграфмаш» й певні періодичні кадрові втрати з таких дефіцитних професій як токар, фрезерувальник, шліфувальник. Відбувається виродження професії верстатника, бо на початку 90-х років деякі кваліфіковані фахівці покинули виробничі підприємства й уже не повернулися. А систему підготовки спеціалістів виробничих професій у країні вщент зруйновано.

Не дивно, що на верстатників на ринку праці є стійкий попит. Але суб’єкти промислового ринку перебувають у нерівних умовах. Наприклад, великий дефіцит кадрів – у оборонній промисловості, тому й рівень заробітної плати (за рахунок платників податків) завищений, до того ж з цих підприємств не мобілізують до війська, як це постійно відбувається з працівниками заводів, в тому числі «Київполіграфмашу».

Крім того, деякі невеликі фірми з металообробки працюють напівлегально. Тому молоді фахівці екрідко переходять саме на такі підприємства, де їх жоден військкомат не знайде. Й хоча середній вік представників робітничих професій на «Київполіграфмаші» досить високий, на завод, який десятиліттями доводить свою стабільність на ринку праці, поступово повертаються й проходять тут навчання більш молоді працівники.

Кадрові проблеми лишаються завжди, але підприємство тримається на таких ключових фахівцях, як головний конструктор Генадій Красильников, під технічним керівництвом якого лише за останні п’ятнадцять років створено близько двадцяти моделей складних машин для поліграфії та пакувальної галузі.

Але загалом «Київполіграфмаш» уже впродовж десятків років за переважно несприятливих умов для ведення бізнесу працює стабільно і демонструє постійний розвиток.

 

У складальному цеху підприємства

Ниткошвейний напівавтомат "БНШ-6"

Покладатися на себе

Наступного року на підприємство очікують комплексні перевірки Держкомпраці та Державної служби надзвичайних ситуацій, і, як правило, цим не обмежується.

«Системної державної політики у галузі промислового виробництва немає. Тому держава має хоча б не заважати та негайно ліквідувати правові, корупційні та інфляційні ризики для виробників та інвесторів», — підкреслює Володимир Максименко.

Що ж до подальшого розширення виробничої програми Володимир Максименко зазначає, що завод має широкий виробничий спектр з 25 різних моделей серійних машин, а також надійні партнерські стосунки з ВТК «Полімерцентр» з полімерного виробництва.

«Ніші для створення нових машин завжди є, але є й нюанси, — підкреслює Володимир Максименко. — Коли створюється перша машина, вона завжди буде збитковою, бо потребуватиме чималих конструкторських та експериментальних робіт. І лише на другій-третій машині ми виходимо на певну рентабельність. Тому під час виконання разових замовлень треба закладати таку вартість, щоб виключити ризики, бо такі замовлення без серійного продовження не завжди прийнятні для підприємства».

Навіть із виготовленням серійних машин виникають певні складнощі, бо змінюється електронна комплектація, наприклад, електронні контролери та частотні перетворювачі постійно вдосконалюються і потребують нового програмного забезпечення. Тому підприємство має увесь час вносити зміни до конструкторсько-технологічної документації на свої серійні машини.

 

***

У новий рік генеральний директор АТ «Київполіграфмаш» дивиться з оптимізмом й планує збільшити обсяги виробництва та заробітну плату працівників, розширити ринки збуту, зробити модернізацію декількох серійних машин та механообробних верстатів з ЦПУ й забезпечити стабільність та відповідний розвиток підприємства.

«Я сподіваюся, що у 2018 році Україна стане державою із більш зрозумілими правилами гри. Сподіваюся на реальні кроки керівництва країни з подолання корупції, що сприятиме залученню інвесторів та розширення ринків збуту. — зазначає Володимир Максименко. — Хочу всім поліграфістам та машинобудівникам України побажати у новому році вигідних контрактів, успіхів, і здоров’я»!