З ІСТОРІЇ
Друкарню «Екко» було засновано 1992 р.; за два роки, у 1994 р. власники друкарні придбали перше устаткування для флексографічного та трафаретного друку. У 2004 р. підприємство пройшло сертифікацію за системою управління якістю ISO 9001-2001.
У 2006 р. було оновлено матеріально-технічну базу (придбано обладнання для флексодруку Nilpeter), відтоді «Екко» стає одним з найпотужніших виробників етикетки в Україні.
У 2007 р. на підприємстві «Екко» створено власну лабораторію кольору.
У сегмент виробництва термозбіжних рукавів компанія «Екко» ввійшла в 2012 р., коли було придбано обладнання Sleeve Machine.
У 2014 р. друкарня «Екко» запропонувала послуги цифрового друку самоклеїльної етикетки та створило власну студію дизайну.
У 2016 р. компанія зміцнила власні позиції у сегменті виготовлення самоклеїльної елітної етикетки.
Друкарня здійснила чергові значні за обсягом інвестиції, придбавши трафаретний верстат Berra та новітню цифрову машину для друку етикеток компанії Durst.
Сьогодні потенціал підприємства дає змогу виготовляти понад 100 млн надсучасних етикеток на місяць. «Хоча замовлення можуть сягати й 30-40 млн, ще не було в нас клієнта, чиє замовлення ми б не могли виконати, – говорить директор друкарні «Екко» Володимир Драбик. – Нам подобається виготовляти ексклюзивну, дорогу продукцію. Тому завжди й обираємо машини досить складної конфігурації – з можливостями ламінації та золотіння, перегортання, друкування з зовнішнього боку, виготовлення кількашарових етикеток. Працюємо, виходячи з витончених уподобань наших клієнтів. Упроваджені на підприємстві технології дають змогу це робити».

ПОЄДНАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ
Сьогодні «Екко» друкує самоклеїльні етикетки&термозбіжні руави з використанням флексографічного, трафаретного, а віднедавна й цифрового способів друку. Друкарня
виготовляє етикетки для продуктів харчування, алкогольних та безалкогольних напоїв, нафтово-хімічної промисловості, фармацевтичної галузі, побутової хімії, парфюмерно-косметичних виробів, термоетикеток.

Цю та інші цікаві статті видрукувано у журнал Print+ №4 (138), 2017 р. Передплатити журнал

Високу якість та швидкість друку при виготовленні довгих накладів забезпечує використання флексографічних машин NILPETER та машини Аlfapress. Це устаткування дає змогу друкувати на широкому спектрі паперу та плівок і здійснювати друк, ламінування, лакування та висікання етикетувальної продукції в лінію, застосовувати технологію холодного тиснення фольгою.
Для надання продукції ще більш шляхетного вигляду на підприємстві використовується устаткування трафаретного друку, яке забезпечує високу покривельну здатність нанесення фарби (дає змогу друкувати будь-які зображення, в т.ч. на прозорих плівках без появи ефекту “прозорого малюнку”).
Саме трафаретне устаткування дозволяє отримати рельєфний фарбовий шар, який можна буквально відчути на дотик. Також за умови подальшої обробки етикеток, видрукуваних у флексографічний чи цифровий спосіб, на трафаретному устаткуванні можна використовувати спеціальні лаки з перламутровими або голографічними ефектами.
Трафаретні верстати, встановлені в «Екко» (Gallus та BERRA SERISIMPLEX S3 330) дають змогу застосовувати технології гарячого тиснення фольгою та Silk Foil (імітація
конгревного тиснення).
Беззаперечна перевага «Екко» – цифровий якісний та швидкий друк малих накладів на самоклеїльних матеріалах у рулонах, бо ця технологія дає змогу уникнути дорогої додрукарської підготовки та вносити зміни безпосередньо перед друком.
Можливості виробництва доповнюють інші інноваційні технології, зокрема, цифрова висічка. Її використання збільшило оперативність виробництва, бо на ринку України та
суміжних країн є певна проблема з виготовленням висікових пластин, значного часу потребує й висікання навіть малого накладу у звичайний спосіб. Встановивши мітку при друці, в «Екко» сьогодні можуть без додаткових витрат робити висічку практично будь-якої форми здебільшого коротких накладів етикеток.

ІНОВАЦІЙНА ЕТИКЕТКА
Усі «ноу-хау» «Екко» трансформувалися в певні кінцеві варіанти продукції, які власне й демонструють замовникові. У яскравому каталозі підприємства розглянуто шість основних варіантів комбінованого застосування інноваційного устаткування різних способів друку.
Термозбіжна етикетка SLEEVE.
Термозбіжна ПВХ- та ПЕТ-плівка після усадки щільно облягає поверхню продукції, повторюючи конфігурацію виробу.
Термозбіжний рукав широко застосовується для паковання молочної продукції, побутової хімії, косметики, алкогольної та безалкогольної продукції з пластику та скла.
Властивості термозбіжних етикеток:
• прозорість та еластичність;
• вологонепроникність;
• екологічна безпека;
• висока механічна міцність.
Термозбіжна етикетка сторює непроникний шар для УФ-променів, захищає від підробки та розкриття виробу.
Власним «ноу-хау» «Екко» є можливість для виготовлення термозбіжної етикетки використовувати технології холодного тиснення.
Винна етикетка. «Екко» виготовляє етикетки для вин, шампанського, вермутів та іншого алкоголю з високоякісних спеціальних матеріалів (винного паперу), які відрізняються оригінальною та неповторною текстурою.
Клей та лицьовий матеріал таких етикеток – водостійки, мають високу механічну та термостійкість.
Властивості винної етикетки:
• візуально непомітний захист від тертя;
• вологостійкість;
• збереження зовнішнього вигляду при контакті з льодом.
Для оздоблення винної етикетки «Екко» застосовує:
• фігурну складну висічку;
• технологію гарячого тиснення фольгою;
• вибіркове лакування елементів об’ємним лаком;
• конгревне тиснення.

Імітація структури винного матеріалу. Оригінальні винні матеріали відзначаються високою вартістю та тривалим терміном поставки.
Фахівці «Екко», використовуючи складні технології, максимально відтворюють структуру цих матеріалів на самоклеїльному папері.
Властивості з імітації структури винного матеріалу:
• використання технологій від «Екко» гарантує дорогий зовнішній вигляд за помірної вартості;
• зберігаються всі технічні властивості винних матеріалів.
Для імітації структури винного матеріалу «Екко» використовує:
• технологію гарячого тиснення фольгою;
• конгревне тиснення.

Імітація складних структур за допомогою лаків та конгреву.
Можливості підприємства «Екко» дають змогу створювати етикетки з самоклеїльної плівки чи паперу з імітацією різних структур (напр., мішковина, льон).
Таке дизайнерське рішення виділяє продукт замовника серед інших і підкреслює його індивідуальність.
Властивості з імітації складних структур:
• візуальні тактильні ефекти;
• цікаве дизайнерське рішення;
• механічна стійкість;
Імітація сітки. Серед оригінальних рішень з представлення фронтальної етикетки на самоклеїльній плівці чи папері, що «Екко» пропонує замовникам, – використання різних видів сіток, зображень, тематичних іконок та написів.
Властивості з імітації сітки:
• захист від підробок;
• візуальний і тактильний ефект;

НОВІ ІНВЕСТИЦІЇ
Отже, торік в «Екко» зробили дві глобальні інвестиції.
По-перше, було придбано прилад для комбінованого трафаретного друку BERRA SERISIMPLEX S3 330 з функціями горячого тиснення та імітації холодного тиснення фольгою за технологією Silk Foil, із системою висічки Gap Master. BERRA SERISIMPLEX S3 330 купувалася, щоб задовольнити всі можливі потреби замовників за трафаретним напрямком (в «Екко» експлуатується ще одна машина трафаретного друку – Gallus, але вона розрахована на роботу з вужчим рулоном – 180 мм)
Новітні технології з висікання матеріалів дають змогу безпосередньо на машині BERRA SERISIMPLEX S3 330 налаштовуватися на товщину матеріалів, не змінюючи оснащення для висічки. Мікропереміщення висічного вала контролюється системою станції висічки. Це дозволяє дуже точно висікати різноманітні види матеріалів (в т.ч. ПЕТ-підложки, завтовшки 23 мкм), не пошкоджуючи підложку.

Завдяки своїм можливостям BERRA SERISIMPLEX S3 330 може як виготовляти етикетки, так і використовуватися для додруковування інформації, а також додаткової постдрукарської обробки продукції наприклад, висікання, гарячого тиснення або технології Silk Foil (імітації конгревного тиснення фольгою).

Але найцікавіше придбання «Екко», на наш погляд, це цифрова друкарська машина італійського виробництва Durst TAU 330, інстальована наприкінці 2016 року.
Цифрову машину для друку етикеток в «Екко» обирали певний час. Щоб вивчити особливості цього сегменту ринку та напрацювати пакет замовлень, ще три роки тому
було придбано невеличкий ротаційний цифровий принтер Rotex канадського виробництва. Сьогодні ця машина використовується в «Екко» для кольоропроби.
Перш ніж придбати цифрову машину, представники друкарні відвідали декілька європейських фірм, де крім Durst TAU 330 працювали hp Indigo 6800, й дізналися у власників
компаній, чому використовується устаткування саме цих виробників, і як розподіляються замовлення між машинами, а також структуру затрат на експлуатацію машин.
Durst Tau 330 має модифікацію з модулем лазерної висічки в лінію (система Durst LFS), що дає змогу налаштовувати завдання по цифрових даних, виконувати друк та післядрукарську обробку, включаючи УФ-лакування, ламинацію, лазерну та ротаційну висічку, різання на стрічки та намотування.
На drupa 2016 було продемонстровано додаткові ключові опції для Durst Tau 330:
• модуль вдруковування у надруковану/вирублену етикетку;
• інтегровану систему контролю якості відбитків Nikka, що дає змогу розпізнавати дефекти друку та навіть додруковувати етикетки, що не пройшли контроль якості;
• модуль охолодження для друку на термочутливих матеріалах (тонкі плівки, термопапір або тонка фольга);
• модуль закріплення в інертній середі для усунення характерного запаху УФ-красок для відповідності вимогам до медичного та харчового паковання.
Durst Tau 330, показана на drupa 2016, має чимало корисних для виробництва етикетки функцій:
• лакування та ламінація/деламінація;
• напівротаційна та ротаційна висічка;
• різання та перемотування (включаючи револьверне);
• виготовлення многошарових, буклетних етикеток;
• нарізування етикеток в аркуші.
Також компанія анонсувала нову машину Tau 330E із чорнилами з підвищеною оптичною щільністю, які дають змогу знизити собівартість друку на 25%. Вони, а також пред-
ставлені на drupa 2016 чорнила Sun Chemical Low Migration другого покоління, що задовольняють вимогам European Printing Ink Association (EuPIA) и Schweizerischen Ordonnanz für Materialien (Swiss Ordinance on Materials & Articles), відтепер можуть застосовуватися на стандартній машині Tau 330.
Виробник запевняє, що чорнила мають збільшене кольорове охоплення, високу адгезію до широкого спектру матеріалів (в т. ч. поліетілену, поліпропілену, металізованих покриттів), а також високу механічну та світлостійкость.
Щоб дедалі зменшити запах УФ-чорнил та міграцію шкідливих речовин, модель Durst Tau 330 комплектується УФ-сушаркою з азотом.
Завдяки такій атмосфері відбувається більш повне використання фотоініціатора в УФ-чорнилах.
Індекс E у назві значить «економічна». Щоб знизити вартість, виробники відмовилися від друку помаранчевими та фіолетовими чорнилами, спеціального модуля закріплення для термочутливих матеріалів; модуля закріплення в інертному середовищі.
Замість Esko використовується RIP власної розробки.
За аналогічних характеристик вартість Durst Tau 330E на 30% нижча, ніж у машини базової комплектації, а вартість володіння зменшено на 40%.

ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО ІНСТАЛЯЦІЮ DURST TAU 330
Перш ніж купувати цифрову машину, представники «Екко» відвідали одну з голандських друкарень, де задали керівникові питання «Яка найбільша проблема була під час
встановлення цифрової машини?».
Виявилося, що встановивши машину, він поставив працювати за неї друкарів зі звичайних флексомашин – і саме це виявилося найбільшою проблемою. Адже оператор цифрової машини має розумітися насамперед на програмному забезпеченні для цифрової обробки зображення, бути вправним користувачем комп’ютера.
Купуючи Durst TAU 330, в «Екко» зважали на універсальність та можливість інтеграції з усім іншим обладнанням, встановленим у друкарні. Флексографічні машини
Nilpeter – комп’ютеризовані, працюють за системою «Second Pass» – можуть встановлювати відповідні мітки на видрукувані етикетки для подальшого зчитування іншим устаткуванням. Отже Durst TAU 330 можна використовувати для додруковування в етикетки, виготовлені на флексографічних машинах, персоналізованих або змінних даних.

Володимир Драбик, директор ПП «Екко»
«Цифрова машина такого ґатунку як Durst Tau 330 потре-
бує створення відповідної інфраструктури, а її можливо-
сті визначаються сукупно з іншим устаткуванням. Durst
Tau 330 – це важливий, проте не єдиний пазл в можливос-
тях підприємства»

На практиці разом із цифровою здебільшого використовується машина трафаретного друку BERRA SERISIMPLEX S3 330, яка дає змогу висікати, доформовувати, підзолочувати етикетки, видрукувані у цифровий спосіб.
Звичайно, приміщення для Durst Tau 330 потребувало спеціальної підготовки, мало бути стерильно чистим. Умови роботи машини – чітко регламентовані, спеціальні системи
забезпечуюють стабільний рівень вологості та температурний режим.
До речі, інсталяцію новітнього трафаретного та цифрового обладнання в «Екко» здійснювали сервісні компанії з Польщі, вони ж забезпечують гарантійне обслуговування
устаткування та постачають витратні матеріали.
Співпрацю з поляками Володимир Драбик оцінює позитивно – вони є найближчими сусідами українців, тому мовного бар’єру немає, а менталітет подібний. У роботі «Екко»
використовує, звичайно, оригінальну фарбу, яку рекомендує виробник устаткування. Володимир очікує на зниження її вартості, зазначаючи, що це загальносвітова тенденція.

ПЕРЕВАГИ ЦИФРОВОГО СПОСОБУ
Цифрова машина для виробництва етикетувальної продукції – це насамперед оперативність, яка дає змогу «Екко» лишатися конкурентною компанією на ринку.
Крім того, як свідчить досвід «Екко» та інших компаній, що друкують етикетки у цифровий спосіб, таке устаткування вигідно використовувати для виготовлення великої кількості коротких накладів до 2 тис. екземплярів.
Такі наклади друкувати на флексографічному обладнанні невигідно, адже вартість друкарських форм нівелюватиме увесь прибуток від виконання замовлення. Та й прилагодження при застосуванні додаткових кольорів коштує аж надто дорого (іноді треба витратити 100 або 200 м матеріалу, тож при довжині замовлення у 100 м
вартість при виконанні на флексомашинах дуже збільшується).
Важлива перевага цифрового устаткування для виготовлення етикетки – це можливість в рамках одного замовлення об’єднувати декілька різновидів етикеток, а відповідне
програмне забезпечення, встановлене на Durst Tau 330, розраховує собівартість продукції, кількість фарби, які використовуються за різних замовлень. Під час формування «збірного» замовлення кожен різновид етикеток ідентифікується за допомогою відповідних міток, щоб розділити етикетки для замовника.
Й хоча вартість фарби для цифрових машин суттєво вища, ніж для флексографічних, все одно Durst Tau 330 є більш ефективною при малих накладах. В «Екко» опрацювали статистику й винайшли «точку перетину», до якої вигідно застосовувати саме цифрове устаткування – це 2000 м (фактично, довжина рулону).

ПЕРСПЕКТИВИ
В «Екко» намагаються постійно розширювати коло клієнтів, адже виробничі потужності дають змогу виконувати будь-які найскладніші замовлення.
Говорячи про конкурентне середовище, Володимир Драбик зазначає: «Ми гідно конкуруємо на ринку з декількома виробниками, серед яких найбільш помітні «Технологія» (Суми) та «Імпрес» (Черкаси). «Екко» – іноваційна фірма, ми маємо власний погляд щодо цінової політики, добре розуміємо власні можливості й бачимо шляхи розвитку. Ми, звичайно, аналізуємо ринок конкурентів. Але насамперед дивимося на себе».
Попри розвинену експортну складову, «Екко» працює здебільшого на внутрішньому ринку. Пан Володимир зазначає, що немає сенсу конкурувати з західними виробниками у виробництві звичайної етикетки. Індустрія виробництва самоклеїльної етикетки у сусідній Польщі отримала потужний стимул до зростання після вступу країни до ЄС.
Але «Екко» гідно конкурує із виробниками з ЄС у виробництві складної етикетки й подеколи експортує елітну етикеткову продукцію до країн ЄС. Для виготовлення конкурентоздатної продукції зазвичай треба підвищувати складність етикетки, змінюючи властивості матеріалів, та за рахунок складної постобробки, ви-
користання спеціальних видів опорядження та висічки.

До виставки LabelExpo Europe 2017, що відбудеться 25-28 вересня у Брюсселі, «Екко» не робитиме нових інвестицій. Володимир Драбик, проводячи паралелі з академічним
навчанням, зазначає, що перш ніж виконати будь-яку тему, її треба всебічно вивчити. Відповідно, плануючи значні інвестиції в устаткування, треба ретельно визначитися із найбільш вдалою й потрібною конфігурацією.
Володимир згадує, як стажувався в американській компанії HubLabels, власник якої наголошував, що в бізнесі головне – вірно зінвестувати. Бо зробивши непродуману інвестицію, можна й не отримати другого шансу.