Продажі та результати за перше півріччя відповідали очікуванням. Чистий борг склав ₣228 млн порівняно з ₣218 млн на початку року. Відставання замовлень на кінець червня було на 35% менше, ніж у попередньому році, і на 3% менше, ніж наприкінці 2023 року. Після успішної виставки drupa у червні минулого року, Група очікує хорошої другої половини року, але існують також ризики, які можуть негативно вплинути на результати всього року. Зокрема невизначена геополітична ситуація та подальше уповільнення промисловості в окремих регіонах.

Впродовж першого півріччя 2024 р. консолідований обсяг продажів склав ₣828,2 млн, що на ₣13,6 млн, або на 1,7%, більше, ніж за той самий період 2023 року. Відхилення обсягів і цін мали позитивний вплив на ₣25,2 млн, або 3,1 %. Курси обміну мали загальний негативний вплив на продажі на суму ₣15,2 мільйона, або -1,9%. Поліпшення на ₣3,5 млн, або +0,4%, сталося завдяки придбанню Dücker Robotics srl, Момо, Італія, завершеному 28 квітня 2023 року. 

 

Sales by BU

30 червня 2024

30 червня 2023

Δ%

 

Млн ₣

Млн ₣

 

BU Друк & конвертація

497,2

498,9

-0,3

BU Сервіси & продуктивність

331,0

315,7

4,8

Інше

0,0

0,0

0,0

Загалом

828.2

814,6

1,7

 

Збільшення консолідованих продажів відбулося за рахунок зростання продажів послуг, тоді як продажі обладнання та запчастин залишилися на тому ж рівні, що й у першій половині 2023 року. В Азії та Океанії та Америці відбулося зростання продажів, тоді як продажі в Європі та Африці були нижчими за рівень, досягнутий у першій половині 2023 року. Операційний результат (EBIT) досяг ₣34,7 млн ​​ порівняно з ₣46,8 млн за той самий період у 2023 році.

Нижчий операційний результат (EBIT) в основному пов’язаний з вищими витратами на персонал і маркетинговими витратами, пов’язаними з drupa. Операційний результат (EBIT) бізнес-підрозділу Printing & Converting дещо знизився з -₣3,8 млн у першій половині 2023 року до -₣5,8 млн у звітному році. Краще поглинання витрат через хороше завантаження фабрик не могло повністю компенсувати вищі витрати на персонал і вартість drupa.

Операційний результат (EBIT) підрозділу Services & Performance знизився на ₣10,6 млн порівняно з тим самим періодом 2023 р. та досяг ₣41,3 млн у першій половині 2024 року. Зменшення рентабельності відбувається головним чином через менш сприятливий асортимент продукції в перші шість місяців року, вартість drupa та вищі ІТ-витрати, пов’язані з підготовкою до впровадження SAP Hana. 

 

EBIT by BU

30 червня 2024

30 червня 2023

Δ%

 

Млн ₣

Млн ₣

 

BU Друк & конвертація

-5,8

-3,8

-2,0

BU Сервіси & продуктивність

+41,3

+51,9

-10,6

Інше

-0,8

-1,3

0,5

Загалом

+34,7

+46,8

-12,1

 

Чистий результат досяг ₣7,7 млн ​​ порівняно з ₣41,3 млн у 2023 році. Зменшення чистого результату пов’язано з нижчим операційним результатом (EBIT) і впливом продажу часток у BHS Corrugated Maschinen- und Anlagen GmbH і IVG Weiherhammer GmbH.

У 2023 р. також спостерігався значний позитивний вплив на фінансовий результат завдяки прибуткам від хеджування валютних курсів, які мали протилежний ефект у 2024 році. Чистий борг становив ₣227,5 млн на кінець червня 2024 р. порівняно з чистим боргом у ₣218,2 млн на кінець 2023 року.

Збільшення чистого оборотного капіталу мало негативний вплив на ліквідність Групи, але це було частково компенсовано продаж часток у BHS та IVG. Консолідований власний капітал досяг 21,6% від загального балансу порівняно з 25,7% на кінець 2023 року. Зниження коефіцієнта пов’язане з випуском облігацій на ₣200 млн на початку року, що тимчасово збільшило загальну суму балансу. Продаж часток у BHS та IVG позитивно вплинув на власний капітал Групи.

Що стосується записів замовлень, у першій половині 2024 р. бізнес-підрозділ «Друк і конвертація» показав задовільні результати, згідно з прогнозом, на 24% менше, ніж у червні 2023 року. Це було зумовлено головним чином великими ключовими клієнтами, які відклали свої капіталовкладення після останніх успішних років. Глобальна консолідація ринку через злиття більших груп також має сповільнювальний ефект.

Американський регіон залишається стабільним у всіх галузях промисловості, тоді як регіони Азії, Близького Сходу та Африки є потужним двигуном зростання. Однак Центральна Європа ще не перебуває в стані відновлення.

Ринок добре сприймає новітні технології друку та конвертації, включаючи Bobst Connect, а також передові рішення автоматизації. Це також було підкреслено великим успіхом цьогорічної виставки drupa, яка довела, що Bobst Industry Vision, побудований на 4 стовпах (зв’язок, цифровізація, автоматизація та сталість), відповідає потребам і проблемним точкам клієнтів за допомогою відчутних рішень в рамках усього процесу друку та перетворення.

Важкий вплив геополітичної невизначеності та нестабільності є найбільшими викликами. Спеціальна міжфункціональна цільова група зменшує цей ризик, використовуючи глобальний масштаб і операційні можливості в рамках програми трансформації BUPC. В компанії очікують на відновлення ринку в другій половині року, що також підкреслюється великою кількістю нагород за проєкти під час drupa 2024, а також іншими успішними подіями для клієнтів в Америці та Азії.

Продажі бізнес-підрозділу Послуги & продуктивність за перше півріччя перевищили показники за аналогічний період 2023 р. та склали ₣331,0 млн, і більшість регіонів внесли свій внесок. Зростання відбулося в основному за рахунок послуг, тоді як продаж запчастин лишався стабільним. Переробка, цифрові послуги та контракти «Технічне обслуговування плюс» є рушійними силами зростання, і це навіть незважаючи на те, що виконати деякі з перерахованих вище було важко через велику кількість установок нових машин у всьому світі.

Новий дистрибуторський центр у Генку (Бельгія) швидко розвивається, оскільки компанія завершила інтеграцію більшості продуктових ліній. Послуга «InNight», що гарантує доставку до 9 ранку при замовленні до 6 вечора напередодні, незабаром буде запропонована клієнтам в радіусі 800 кілометрів від Генка.

Нове управління взаємовідносинами з клієнтами та технічна підтримка (CRM1) Bobst тепер розгорнуто в усьому світі та дає змогу краще виконувати та контролювати роботу центрів обслуговування клієнтів. Другий етап, який називається CRM2 для Field Service, буде розгорнуто в третьому кварталі цього року, що дасть змогу 950 технікам Field Service використовувати мобільні пристрої для доступу до документів онлайн і планувати обслуговування, оскільки вони працюють у клієнтів або віддалено.

Цю цифрову трансформацію CRM підтримує хмарна система SAP Hana, запущена в Північній Америці на початку 2025 року. BUSP користується можливістю створити еталонну службу обслуговування клієнтів у цьому регіоні, перш ніж розгорнути її в усьому світі до 2026 року.

drupa також стала чітким підтвердженням того, що компанія формує майбутнє світу паковання за допомогою цифрового бачення, і що сервісні рішення, які надаються клієнтам, сприяють зростанню та продуктивності їхнього бізнесу. У Bobst зосереджені на тому, щоб знайти рішення для підвищення продуктивності встановленої бази шляхом аналізу даних з машин під Bobst Connect. У Bobst впевнені, що зможуть запропонувати консультації, модернізацію, модернізацію та навчити операторів завдяки нашим висновкам.

Програма сталого розвитку також спонукає Bobst розробляти рішення для зменшення споживання енергії, і те, що було представлено клієнтам під час drupa, повністю відповідає їхнім очікуванням.

Бізнес-підрозділ Послуги & продуктивність має продовжувати працювати так само добре, як і в першому півріччі 2024 р., якщо не виникне серйозна криза та якщо обмінні курси стабілізуються на рівнях, які були в першому півріччі.

Згідно прогнозу Bobst, кількість замовлень на машини за весь рік покращиться порівняно з першими шістьма місяцями 2024 р., але може залишитися нижче рівня попереднього року, тоді як бізнес-підрозділ Послуги & продуктивність залишиться на тому ж рівні. Невизначеність, спричинена геополітичною ситуацією та коливаннями іноземних валют, може уповільнити відновлення, тоді як зацікавлення, створене новими рішеннями, представленими на drupa, напевно підтримає відновлення.

Як було оголошено 27 лютого, Група очікує, що продажі та операційні результати (EBIT) за 2024 р. будуть нижчими за рівні, досягнуті в 2022 р., коли продажі склали 1,84 млрд і операційний результат (EBIT) у 141,3 млн. Підтверджуються довгострокові фінансові цілі щодо принаймні 8% операційного результату (EBIT) і мінімум 20% рентабельності використаного капіталу (ROCE).