У щорічному звіті Конфедерації європейської паперової промисловості (CEPI) зазначено, що целюлозно-паперова промисловість зазнала уповільнення у 2022 р., яке було особливо помітним у другому півріччі. Загальне споживання паперу та картону скоротилося на 3,5% порівняно з минулим роком і склало 72,5 млн тонн «з більш різким зниженням наприкінці 2022 р., ніж передбачалося раніше, оскільки єврозона входила в рецесію, здебільшого через рекордно високий рівень цін на енергію, сировину та матеріали».

Криза цін на енергоносії призвела до того, що деякі заводи тимчасово зупинили виробництво. Найбільше постраждало виробництво не крейдованого паперу: обсяги виробництва впали на 19,5%, до 3,57 млн тонн, а споживання — на 17,4%, до 2,65 млн тонн. CEPI пише про падіння виробництва пакувального паперу та картону на 4,6% як «виняток». «Однак багаторічні тенденції для виробників целюлози та паперу залишаються позитивними. Пакувальний папір і картон, як екологічно чиста заміна альтернативам, заснованим на викопному паливі, все ще є одним із головних чинників зростання сектора», – йдеться у звіті.

Обсяги виробництва паперу вторинної переробки також впали на 4,6%: CEPI вказала на рекордно високі ціни на електроенергію, газ і CO2, які мали непропорційний вплив на заводи з вторинної переробки паперу, а також вплинули на скорочення виробництва паковання.

У звіті також йдеться про період регуляторної невизначеності в Європі та зазначається, що в майбутньому для досягнення кліматичних амбіцій ЄС знадобляться «ще більші» екологічні інвестиції.

Торік інвестиції в паперову промисловість Європи зросли на 11,1%, до €5 млрд. Генеральний директор CEPI Джорі Рінгман: «Поточні економічні умови означають, що вартість проєктів, у яких уже беруть участь целюлозно-паперові компанії, зросла, тоді як нормативна передбачуваність знизилася. Амбіції галузі не виправдалися, і ми продовжуватимемо пропонувати доступні та масштабовані рішення для переходу ЄС до циркулярної біоекономіки».

Майже 180 000 людей безпосередньо зайняті на 664 європейських підприємствах з виробництва целюлози, паперу та картону, а загальний товарообіг зріс на 21% порівняно з 2021 р. і склав €115 млрд, вперше перевищивши планку в €100 млрд.

З 2010 р. кількість компаній, які працюють у цьому секторі, скоротилася на 8,8%.