На думку фахівця, ухвалення поправок повністю переорієнтує економіку з використання пакувальних матеріалів, що переробляються на пластмаси, ознаменувавши перемогу пластику над здоровим глуздом за рахунок населення, підприємств та урядів, які бажають зменшити присутність пластику в побуті.

Також результати прийняття поправок суперечать зусиллям ЄС щодо боротьби з пластиковою кризою. PPWR виявиться документом, що суперечить Плану дій з переходу до економіки замкненого циклу (EU's Circular Economy Action Plan), в якому йдеться про те, що до 2030 року все паковання в ЄС має використовуватися повторно або перероблятися економічно доцільним способом.

Це ставить під загрозу реалізацію положень Директиви ЄС з одноразового пластику (Single Use Plastics Directive) і глобальну угоду щодо запобігання забруднення пластиком. За підрахунками FEFCO, в результаті прийняття поправок ланцюки постачань поповняться 8,1 млрд нових пластикових ящиків загальною вагою 12 млн тонн. Для повторного використання принаймні половину з них доведеться мити, для чого потрібно близько 16 млрд літрів води.

Десятки тисяч вантажівок повертатимуть порожні пластикові скриньки для реюзу. При цьому багаторазову тару доведеться повторно використовувати не менше 63 разів, щоб вона зрівнялася за стійкістю з паперовим пакованням. У той же час гофрокартон, що має коефіцієнт переробки більше 80%, сьогодні найбільше переробляється в світі, а вся галузь слідує амбітній дорожній карті зі зниження вуглецевих викидів до нуля (Net Zero by 2050 Roadmap).

Переробка та багаторазове використання відіграють важливу роль у розвитку екологічного паковання та мають доповнювати один одного. Для багаторазового пластикового паковання, безумовно, є місце на ринку, але його варто використовувати лише коли це буде корисно для довкілля, економіки та суспільства.

За минулі роки компанія DS Smith відпрацювала циклічну модель, засновану на паперовому пакованні, що повністю переробляєтьсяЦе допомагає провідним світовим брендам замінити пластик у їхніх ланцюжках поставок на картон та папір. У свою чергу, якщо багаторазове пластикове паковання буде розумно застосовуватися там, де доцільні його екологічні, економічні та соціальні переваги, воно має велике майбутнє.