Özbaran — це сімейна друкарня, якій вже понад 45 років. У компаній великий парк офсетних машин для листового та рулонного друку. Özbaran приділяє велику увагу видавничій галузі, й особливо друку шкільних підручників.

Після ретельної оцінки різних технологій на ринку, у 2021 р. Özbaran стала першою друкарнею в Туреччині, яка встановила систему струменевого друку та фінішної обробки на базі ЦДМ HP PageWide Web Press T240 та Tecnau Stack 2020 cut & stack з податчиком Tecnau Roll. 9 Roll-to-Roll.

«Ця інвестиція є важливою віхою для переходу Özbaran від офсетного до цифрового друку, — прокоментував Лоран Меноцці, регіональний менеджер Tecnau. — Це перший крок у новому цифровому середовищі з меншими інвестиціями та швидким навчанням. Робочий процес простий — від чистого рулону паперу до книжкових блоків, готових до з’єднання з палітуркою. Це високошвидкісна високодохідна технологія, яка працює без зусиль з мінімальними вимогами до обслуговування та базовим навчанням».

Заснована в 1976 р., компанія Özbaran розвивалася завдяки використанню різних технологій, починаючи від листових машин і закінчуючи рулонними офсетними машинами великого формату, щоб задовольнити очікування та потреби клієнтів.

Компанія обслуговує п’ять найбільших книжкових видавництв Туреччини, і її зацікавлення цифровим струменевим друком викликане запитами на малотиражне виробництво.

«Наші клієнти дивилися на цифрові технології як на спосіб зменшити витрати на запаси та зробити можливим персоналізовані замовлення невеликої кількості продукції. Ми прислухалися до їхніх порад і після дворічного вивчення ринку вибрали системи фінішної обробки Tecnau roll-to-roll і Stack 2020 cut & stack у поєднанні з HP PageWide Web Press T240, і це саме те, що нам потрібно, — пояснює Бекір Баран, власник компанії Özbaran. — Тепер ми можемо друкувати малотиражні книги для приватних шкіл і видавництв на замовлення та з особистими іменами учнів. Наступний крок — збір замовлень безпосередньо від видавців через онлайн-систему, друк їх на замовлення без складського зберігання і доставка безпосередньо кінцевим споживачам».

Інсталяцію здійснив турецький дистрибутор MatSet, тоді як технічне навчання здійснювалося зі штаб-квартири Tecnau за допомогою вебінарів у прямому ефірі та попередньо записаних сесій (тоді ще подорожі були обмежені через COVID).

Кан Бабатас, директор з продажів у MatSet: «Ми маємо великий досвід роботи з обладнанням для цифрового друку, і встановлення систем Tecnau inline і nearline до друкарської машини HP виявилося легшим, ніж очікувалося. Завдяки чудовій підтримці, яку ми отримали від Tecnau, процес інсталяції було завершено в рекордно короткий термін і без проблем. Після завершення першого масштабного навчання всі системи одразу ж були запущені у виробництво. Пізніше, коли ситуація в усьому світі покращилася, ми повернулися до замовника, щоб провести другий сеанс навчання».

Система в Özbaran в основному зосереджена на двох форматах книг: вироби формату 19,5x27,5 см друкуються на рулонах завш. 40 см (по дві сторінки поруч), а розміром 16x24 см — на рулонах завш. 50 см (по три сторінки). Обидва варіанти розрізаються зі зміщенням, щоб полегшити ручне оброблення та процеси комплектування.

Рішення також дає змогу виготовляти газети і журнали, на легкому папері, готові до складання або зшивання.

«Завдяки нашим рішенням для фінішної обробки Roll 9 і Stack 2020 ми дійсно можемо допомогти Özbaran бути конкурентоспроможним там, де не варто застосовувати офсетні рішення. Виготовлення 500 копій може бути дуже дорогим при використанні офсетних систем і не варте цих витрат. Дедалі частіше друкарня одержує саме короткі замовлення, і саме тут наше рішення має реальну перевагу. Воно дає змогу легко обробляти невеликі та середні змінні обсяги в кількох партіях без зусиль, з високою швидкістю та якістю. Система надзвичайно керована, і клієнт може самостійно обслуговувати її без зусиль», – додав Харм Ян Халлеман, директор з продажу компанії Tecnau у регіоні EMEA.