Введення цього податку багато років вимагали експерти Мінфіну. Екологи хотіли радикальніших заходів – повної заборони на одноразові полімерні вироби за прикладом багатьох країн Євросоюзу та інших держав, стурбованих станом довкілля.

Індія, друга за чисельністю населення країна світу, запровадила у 2022 р. загальнонаціональну заборону на виробництво, імпорт та продаж 19 видів одноразових полімерних виробів. Відтепер в Індії заборонені: одноразовий полімерний посуд, полімерні палички та паковання для льодяників та морозива, соломинки для коктейлів та багато інших виробів, вкл. тонкі поліетиленові пакети, які засмітчували довкілля.

На момент введення податку Ізраїль був світовим рекордсменом із використання полімерного одноразового посуду. На рік на душу населення припадало 7,5 кг такої продукції – у 5 разів більше, ніж у країнах Євросоюзу. Ізраїльтяни витрачали на одноразовий посуд близько 1,3 млрд шекелів на рік, завалюючи країну тоннами шкідливих для екології полімерних відходів, що не переробляються. Тому більшість ізраїльтян підтримали новий податок – рідкісний для Мінфіну випадок, коли вдалося збільшити доходи бюджету за підтримки населення.

Однак ультраортодоксальні партії оголосили податок «спеціальною карою для релігійних» і розгорнули проти нього гучну кампанію. Замість того, щоб роз’яснювати електорату потребу відмовитися від полімерного одноразового посуду, вони оголосили його «невід’ємною частиною релігійного способу життя». Торговці не забули отримати вигоду з цієї політичної кампанії і підняли ціни на одноразовий полімерний посуд, приплюсувавши до податку збільшені роздрібні націнки.