Ця осінь і зима можуть спричинити великі неприємності для бізнесу, каже Йонг. За 116 років існування сімейне підприємство, засноване його прадідушкою та прабабусею, не переживало такої енергетичної кризи: «Спочатку ціни на газ зросли у шість-сім разів. Тепер електроенергія коштує вдесятеро дорожче».

Маючи близько 1100 співробітників, три філії в Нідерландах, одну в Німеччині і дві в Бельгії, Em. de Jong є лідером ринку друкованої реклами у Європі. Компанія передбачливо закупила значну частину потрібних обсягів електроенергії за старими цінами, і якби вона цього не зробила, витрати на електроенергію за цей рік зросли б до €45 млн замість €4 млн торік. «В результаті цього року наш рахунок за електроенергію вже становив понад €8 млн, і наступного року він зросте ще більше».

Ще більше друкарні відчувають на своєму гаманці подорожчання паперу. «Щороку ми купуємо 250 млн кг паперу, – каже де Йонг. — Оскільки виробництво паперу є енергоємним, ціни на деякі його види зросли втричі. У результаті ми зіткнулися з підвищенням вартості споживаного паперу на €150 млн порівняно з минулим роком, при тому, що наш звичайний річний оборот становив €400 млн».

Йонг пояснює, що невпевненість у майбутньому безпрецедентна та непосильна для багатьох компаній. Деякі постачальники паперу, для яких вартість енергії зросла вдесятеро, кажуть: «Ми зупинимо виробництво. Вам доведеться заплатити на 20-40% більше, тоді ми знову запустимо виробництво. Аналогічну картину ми спостерігаємо і у постачальників фольги, фарб та картону. Ви просто не можете працювати з цінами на енергію, які в 10, 15 разів вищі, ніж раніше».

Рішення? Уряд має негайно запровадити обмеження цін на електроенергію, у виробництві якої не використовується газ, вважає Йонг: «Слід відмовитися від прив’язки ціни електроенергії до ціни на газ». Для того, щоб допомогти співробітникам, він закликає розширити так звану схему робочих витрат, щоб він міг переводити працівникам додаткові гроші, які не оподатковуються.

Така схема, на думку де Йонга, є сприятливим методом, щоб уникнути спіралі зростання зарплат. «Спочатку ми мали корона вірусну кризу, потім кризу ланцюжка постачань, тепер енергетичну кризу. За останні 116 років наша компанія не бачила нічого навіть близького до цього. Я б’ю на сполох від імені всього ділового співтовариства. Потрібно щось робити. Іспанія та Португалія справді втрутилися в енергетичний ринок; ціни там у 2,5 рази нижчі, ніж тут».

Уряд мав передбачати всі проблеми, які виникли у бізнесі, набагато раніше, вважає Йонг: «Найбільшим чинником інфляції є витрати на енергоносії. Якщо ситуація не зміниться, на нас чекає важка рецесія. У Великій Британії 21 вересня було оголошено максимальну ціну на електроенергію для підприємств. Нідерланди та ЄС мають зробити те саме, щоб захистити робочі місця та стримати інфляцію».