Вимірювання кольору відбитка здійснюється одночасно кількома лінійно розташованими спектральними датчиками. Потім пристрій автоматично створює профіль ICC для принтера. Приблизний час вимірювання та створення профілю — близько 150 сек., не рахуючи часу друку, ручних налаштувань тощо.

Єдина ручна робота, яку виконує користувач, — роздрукувати тестову таблицю і помістити її в лоток колориметра. Час розігріву – 300 секунд.

Пристрій Ricoh Auto Color Adjuster розташований між ЦДМ та переглядовим столом. Кількісно оцінивши стан кольору принтера на основі спеціальної таблиці, можна об’єктивно контролювати якість кольору. За результатами вимірювань можна також визначити чи відповідають середня і макс. різниця кольору (ΔE) значенням, прийнятим у стандарті.

Після зчитування та порівняння відбитка з налаштувальними таблицями зі зразком, Ricoh Auto Color Adjuster автоматично створює профіль ICC, що відповідає стану принтера (можна підключити до системи три пристроя, за четвертий та наступні потрібна доплата). В результаті відмінності кольору між принтерами усуваються, й відбитки відповідають оригіналу.

У подібний спосіб здійснюється налаштування і за потреби отримання відбитка відповідно до зразкового відбитка. Пристрій важить 86 кг і приймає листи щільністю до 279 г/м² та розміром до 330×487 мм. Гарантована область вимірювання виключає з формату поля по 8 мм від лівого та правого краю аркуша та по 30 мм від його передньої та задньої кромки.

Апарат не оснащено функцією автоматичного перевороту аркуша. Вхідний лоток містить до 70 аркушів щільністю 100 г/м². Заявлена ​​працездатність – 5 років або 180 000 листів A3.