Опитування BPIF показало, що збільшити обсяги виробництва змогла кожна друга друкарня, ще 36% змогли утримати планку на колишньому рівні, частина заявила про падіння. Очікується, що у III кв. активність буде також високою, хоча й не такою, як квітні-червні.

Зростання обсягів випуску друкованої продукції очікують 36% компаній, 47% вважають, що зможуть підтримувати стабільний рівень, інші говорять про спад. Причому прогноз на III кв. ґрунтується на очікуваннях друкарів, що нових різких потрясінь, які могли б перешкодити подальшому відновленню галузі, не буде.

Основною проблемою для всіх залишаються витрати на електроенергію, цей пункт відзначили 68% респондентів, також 65% компаній вважають проблемою вартість матеріалів для друку. У друкарнях зазначають, що зростання цін на електроенергію впливає безпосередньо на поліграфічний бізнес і формує вартість паперу та картону.

Додаткові складності, як і раніше, пов’язані з перебоями в ланцюжках постачань, нестачею персоналу, простоюваннями обладнання, у т.ч. через затримку постачання запчастин та обслуговування.

Цікаво, що цього разу нестача кваліфікованих співробітників стала на перше місце (на цю проблему вказали 40% респондентів). Проте експерти вважають, що в III кв. ризик збоїв у ланцюжках постачань, як і раніше, залишається високим, тому всім рекомендовано подбати про складські запаси, особливо через зростання витрат, що природно впливає на ціноутворення.

Скорочення доходів населення може вплинути на попит на поліграфічну продукцію. Компанії-експортери також відзначили зростання транспортних витрат та збільшення митних платежів та зборів.

За підсумками II кв. збільшилася кількість компаній, зайнятих у поліграфічній та пакувальній галузях, що повідомили про фінансові труднощі критичного рівня. Кількість респондентів, які зазнають «значних фінансових труднощів», трохи знизилася і відповідає рівню II кв. допандемійного 2019 року.