«Ланцюжок постачань для збройних сил є одним із найскладніших у світі. Установка ElemX на Essex означає, що у екіпажу з’явилася можливість виробляти запасні частини на вимогу, що знижує залежність від глобальних постачань і дає змогу самостійно поратися зі складнощами, що виникають», — говорить генеральний директор Elem Additive Талі Росман.

Технологія ElemX заснована на магнітогідродинамічній побудові металевих виробів розплавленими металами та сплавами з використанням відносно недорогого зварювального дроту. За словами розробника, у складі немає небезпечних металевих порошків чи сполук, під час роботи засоби індивідуального захисту не потрібні.

Для більшої стійкості, яка не залежить від метеоумов та хвилювання моря, ElemX був встановлений у транспортному контейнері.

Essex вже вийшов у море, і команда проводить випробування 3D-принтера, визначаючи можливі варіанти використання. Комерційні продажі ElemX розпочалися в лютому 2021 р., після чого Elem Additive Solutions почала розширювати свою діяльність у цьому напрямку, відкривши Центр передового досвіду адитивного виробництва у Північній Кароліні (США).

3D-принтер ElemX призначений насамперед для аерокосмічної та оборонної промисловості. Основне його призначення — одиничне та дрібносерійне виробництво деталей або потрібних для ремонту запасних частин.